Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2020,
17.06

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Natisni članek

Mohamed bin Salman Savdska Arabija umor Džamal Hašokdži

Ponedeljek, 7. 9. 2020, 17.06

3 leta, 7 mesecev

Umor Hašokdžija: Sodišče odpravilo smrtne kazni za obtožene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Džamal Hašodži | Savdsko sodišče je odpravilo smrtne kazni za peterico obtoženih pri umoru novinarja Džamala Hašokdžija. | Foto Reuters

Savdsko sodišče je odpravilo smrtne kazni za peterico obtoženih pri umoru novinarja Džamala Hašokdžija.

Foto: Reuters

Skoraj dve leti po brutalnem umoru do režima kritičnega novinarja Džamala Hašokdžija je savdsko sodišče pet obtoženih danes obsodilo na 20 let zapora. S tem je sodišče odpravilo lani izrečene smrtne kazni, še tri osebe pa so obsodili na večletne zaporne kazni. Sodni postopek je s tem končan.

Kritika savdskega režima Džamala Hašokdžija je v začetku oktobra pred dvema letoma na savdskem konzulatu v Istanbulu brutalno umorila skupina specialcev iz Rijada. Novinarjevo truplo so po umoru razkosali, posmrtnih ostankov pa do zdaj še niso našli. Hašokdži je konzulat obiskal zaradi urejanja dokumentov ob načrtovani poroki z zaročenko iz Turčije Hatice Cengiz.

Hašokdžijeva zaročenka odločitev sodišča označila za farso

Hašokdžijeva zaročenka je današnjo odločitev savdskega sodišča označila za farso. "Današnja razsodba je popolno norčevanje iz prava," je zapisala na družbenem omrežju Twitter. "Mednarodna skupnost ne bo sprejela te farse," je dodala Cengizova. Opozorila je še, da so savdske oblasti s tem zaključile primer, ne da bi dejansko ugotovili, kdo je odgovoren za umor njenega zaročenca: "Kdo ga je načrtoval, kdo ga je naročil, kje je truplo? To so najpomembnejša vprašanja, ki ostajajo brez odgovora."

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman zanika, da bi osebno odredil umor novinarja Džamala Hašokdžija.  | Foto: Getty Images Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman zanika, da bi osebno odredil umor novinarja Džamala Hašokdžija. Foto: Getty Images

Podobno kot Hašokdžijeva zaročenka je menila tudi posebna poročevalka Združenih narodov za zunajsodne usmrtitve Agnes Callamard, ki je ocenila, da gre za "parodijo na pravo". "Te odločitve nimajo ne pravne ne moralne legitimnosti," je prek Twitterja sporočila Callamardova. Ob tem je obsodila dejstvo, da so visoki uradniki, ki so organizirali umor, že od začetka oprani krivde ter da je savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman "v svoji državi še naprej dobro zaščiten pred kakršno koli preiskavo".

Džamal Hašodži
Novice Peterica obsojena na smrt zaradi umora novinarja Hašokdžija

Prestolonaslednik zanika, da bi osebno odredil umor novinarja

Savdska Arabija je vpletenost v umor zanikala, nato pa jo je potrdila. Prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki je dejanski vladar v kraljevini, sicer zanika, da bi osebno odredil umor novinarja. V Savdski Arabiji so decembra lani peterico moških zaradi smrti Hašodžija obsodili na smrt, še tri obtožene pa na zaporne kazni. Hašokdžijevi sinovi so maja letos sporočili, da odpuščajo njegovim morilcem. To je savdski vladi omogočilo, da odpravi smrtne kazni proti peterici, poroča STA.

Ne spreglejte