Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2023,
6.35

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,58

61

Natisni članek

nafta napad protiofenziva Rusija Ukrajina

Sreda, 3. 5. 2023, 6.35

12 mesecev

434. DAN VOJNE V UKRAJINI

Policijska ura v Ukrajini: mesto bo zaprto za vstop in izstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,58

61

V ruskem obstreljevanju južne ukrajinske regije Herson je bilo danes ubitih 21 ljudi, okoli 48 pa ranjenih, so sporočili iz Kijeva. V luči napada so oblasti v mestu Herson odredile policijsko uro, ki bo v veljavo stopila v petek in bo predvidoma trajala 58 ur, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

21.42 Zelenski zanikal domnevni ukrajinski napad na Putina
21.35 Blinken naznanil sprostitev pomoči Ukrajini v vrednosti 300 milijonov dolarjev
18.56 Zelenski v Helsinkih pozval k dobavi bojnih letal Ukrajini
17.54 V ruskem obstreljevanju regije Herson ubitih 21 ljudi
15.45 Kijev trdi, da nima nič z napadom dronov na Kremelj
14.04 Kremelj Kijev obtožil poskusa atentata na Putina
13.21 Finančna injekcija v višini pol milijarde za evropsko obrambno industrijo
12.29 Zelenski na nenapovedanem obisku na Finskem
12.27 Ruski obveščevalci prijeli saboterje, ki naj bi načrtovali napade na Krimu
8.19 Je začetek protiofenzive to, kar Ukrajinci počnejo na jugu države? 
6.51 Zagorelo je v skladišču nafte na jugozahodu Rusije 
6.45 Ukrajinci: Pripravljeni smo na protiofenzivo 

21.42 Zelenski zanikal domnevni ukrajinski napad na Putina

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zavrnil obtožbe Moskve, da za domnevnim napadom z droni na Kremelj stoji Ukrajina, ki naj bi skušala izvesti atentat na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Do navedb Moskve je skeptičen tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je menil, da jih ni mogoče potrditi.

"Ne napadamo niti Putina niti Moskve, to bomo prepustili (mednarodnemu) sodišču. Mi se borimo na lastnem ozemlju in branimo svoje vasi in mesta," je dejal Zelenski na novinarski konferenci v Helsinkih, kjer se je danes udeležil srečanja voditeljev petih nordijskih držav.

Moskva si je napad po njegovih besedah izmislila, ker Rusija izgublja vojno, ki jo je začela pred več kot 14 meseci. Kremelj skuša na ta način motivirati svoje vojake, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Zelenski.

O verodostojnosti ruskih poročil o napadu dvomi tudi državni sekretar ZDA Blinken. "Videl sem poročila. Ne morem jih potrditi, preprosto ne vemo," je dejal danes v Washingtonu. "Vse, kar pride iz Kremlja, je treba po njegovem jemati s precej rezerve," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

21.35 Blinken naznanil sprostitev pomoči Ukrajini v vrednosti 300 milijonov dolarjev

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sporočil, da je v skladu s pooblastilom predsednika Joeja Bidna odobril sprostitev 300 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini, ki se brani pred rusko agresijo. Dodal je, da bodo ZDA s pomočjo nadaljevale. Pomoč je bila lani potrjena v proračunu ZDA za letošnje leto in se odmerja po obrokih.

"Ta paket pomoči vključuje dodatno strelivo za visoko mobilni artilerijski raketni sistem himars, havbice, artilerijsko in tankovsko strelivo, protitankovsko orožje, rakete, drugo orožje in strelivo, tovornjake in prikolice za prevoz težke opreme ter rezervne dele in drugo terensko opremo, ki je bistvena za krepitev zmogljivosti ukrajinskih branilcev na bojišču," je sporočil Blinken.

V sporočilu sicer niso navedli natančnih količin orožja in streliva, vendar je ta paket podoben drugim nedavnim dobavam. To je 36. paket iz zalog obrambnega ministrstva ZDA, ki bo od začetka vojne februarja 2022 namenjen Ukrajini, skupna vrednost vojaške pomoči ZDA pa je z njim dosegla skoraj 36 milijard dolarjev.

Zadnji paket pomoči prihaja le nekaj dni pred srečanjem ameriškega ministra za obrambo Lloyda Austina z obrambnimi ministri z vsega sveta. V petek se bo Austin skupaj z načelnikom štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, generalom Markom Milleyjem, sestal s kontaktno skupino za obrambo Ukrajine, ki se sestaja vsak mesec. Srečanje bo potekalo v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji.

18.56 Zelenski v Helsinkih pozval k dobavi bojnih letal Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je danes v Helsinkih zahvalil Fincem za njihovo obsežno podporo Ukrajini v boju proti ruski agresiji. Na skupni novinarski konferenci s finskim predsednikom Saulijem Niinistöjem je izrazil prepričanje, da bo Kijev kmalu dobil zahodna bojna letala za obrambo pred ruskimi silami.

Zelenski je izrazil prepričanje, da bodo prihodnji uspehi na ukrajinskem bojišču spodbudili zahodne zaveznike, da zagotovijo napredna lovska letala, za katere Kijev prosi že dlje časa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zelo sem prepričan o bojnih letalih, ker bomo kmalu imeli protiofenzivo. In povsem prepričan sem, da bomo po tem dobili letala," je dejal Zelenski, ki je danes nenapovedano obiskal Finsko, kjer se je udeležil vrha voditeljev petih nordijskih držav.

Finski predsednik na vprašanje o morebitni dobavi lovcev F/A-18 Hornet, s katerimi razpolaga Finska, ni želel odgovarjati. Zelenski pa je ob tem z nasmehom dejal: "Ampak vaša letala so nam všeč, samo da veste," poroča dpa.

Na današnje srečanje v Helsinkih so bili povabljeni voditelji Švedske, Norveške, Danske in Islandije. Predvideno je bilo, da bo Zelenski ob udeležbi na vrhu opravil tudi dvostranske pogovore z njimi.

Nordijske države so od začetka ruske invazije februarja lani stalno zagotavljale znatno vojaško in finančno pomoč Ukrajini. Voditelji peterice držav so v današnji skupni izjavi tudi izrazili podporo Ukrajini v prizadevanjih, da postane članice EU in zveze Nato. Nordijske države so sporočile, da bodo nadaljevale politično, finančno, humanitarno in vojaško podporo Ukrajini, dokler bo to potrebno, poroča dpa.

17.54 V ruskem obstreljevanju regije Herson ubitih 21 ljudi

V ruskem obstreljevanju južne ukrajinske regije Herson je bilo danes ubitih 21 ljudi, okoli 48 pa ranjenih, so sporočili iz Kijeva. V luči napada so oblasti v mestu Herson odredile policijsko uro, ki bo v veljavo stopila v petek in bo predvidoma trajala 58 ur, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ubitih je bilo 21 ljudi, 48 ranjenih," je na Telegramu po navedbah AFP sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Ruski napadi na Herson in civiliste se nadaljujejo," pa je zapisal vodja njegovega urada Andrij Jermak.

Ukrajinska policija je sporočila, da so ruske sile obstreljevale mesto Herson, ki je tudi prestolnica istoimenske regije, med drugim "stavbo supermarketa, železniške postaje, pa tudi bencinsko črpalko in stanovanjske stavbe", poroča AFP.

Tožilstvo v regiji je pred tem sporočilo, da je bilo 12 ljudi ubitih v mestu Herson. V luči napada so oblasti v mestu odredile policijsko uro, ki naj bi trajala 58 ur. V veljavo bo stopila v petek ob 19. uri in bo predvidoma trajala do ponedeljka do 5. ure po srednjeevropskem času.

"V teh 58 urah bo prepovedano gibanje po ulicah mesta. Mesto bo zaprto tudi za vstop in izstop," je na Telegramu zapisal vodja regionalne vojaške uprave v Hersonu Oleksandr Prokudin in prebivalcem svetoval, naj se založijo s hrano in zdravili.

Ob tem je dejal, da se lahko prebivalci odpravijo na krajše sprehode v bližini svojih domov ali obiščejo trgovine, vendar morajo imeti s seboj osebne dokumente. "Takšne začasne omejitve so nujne, da lahko uslužbenci organov pregona opravljajo svoje delo in vas ne spravijo v nevarnost," je še dodal.

Do napovedi policijske ure prihaja tudi v luči večmesečnih priprav Ukrajine na protiofenzivo, namenjeno ponovnemu prevzemu nadzora nad ozemljem, ki so ga na vzhodu in jugu države zavzele ruske sile. Ukrajinske oblasti so se namreč v preteklosti pogosto posluževale tovrstnih omejitev gibanja civilistov, da bi si olajšale premike vojakov in orožja.

15.45 Kijev trdi, da nima nič z napadom dronov na Kremelj

Ukrajina je danes sporočila, da "nima nič" z domnevnim napadom brezpilotnih letal na Kremelj, ki ga Moskva pripisuje Kijevu in naj bi bil usmerjen proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je menil, da je napad zrežirala Moskva kot pripravo na obsežen napad na Ukrajino.

"Takšna zrežirana poročila Rusije je treba obravnavati izključno kot poskus priprave informacijskega ozadja za obsežen teroristični napad na Ukrajino," je povedal svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Podoljak je v luči napovedanih priprav na veliko ukrajinsko protiofenzivo še dejal, da bi bil napad na Kremelj "izjemno neugoden z vidika priprave naših ofenzivnih ukrepov" in bi samo "izzval Rusijo k še bolj radikalnim dejanjem".

14.04 Kremelj Kijev obtožil poskusa atentata na Putina

Rusija je danes sporočila, da je sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika, ki naj bi poskušala napasti Kremelj, ter Kijev obsodila poskusa atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so sporočili iz Kremlja, so v torek zvečer "z uporabo radarskih sistemov" onesposobili "dva brezpilotna letalnika, ki sta ciljala na Kremelj".

"Ta dejanja ocenjujemo kot poskus terorističnega dejanja in poskus atentata na predsednika Vladimirja Putina," so dodali.

Putin v napadu ni bil ranjen, na zgradbah tudi ni nastala materialna škoda. Ostanki dronov so padli "na območje Kremlja", so še navedli v Moskvi in dodali, da si ruska stran pridržuje pravico, da se na ta napad odzove, kjer in ko se ji zdi potrebno.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je za ruske medije povedal, da Putina v času napada ni bilo v Kremlju in da danes dela v svoji rezidenci v Novo-Ogarjovem.

Moskva je obsodila akcijo Kijeva v luči bližajočega se dneva zmage in parade v ruski prestolnici 9. maja. Po besedah Peskova načrti za izvedbo parade na Rdečem trgu, s katero bodo proslavili zmago nekdanje Sovjetske zveze nad nacisti, ostajajo nespremenjeni, poroča agencija Ria Novosti.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je medtem danes napovedal, da bodo nepooblaščeni leti z brezpilotnimi letalniki nad rusko prestolnico prepovedani, razen če je bilo prej pridobljeno posebno dovoljenje "vladnih organov", še poroča AFP.

13.21 Finančna injekcija v višini pol milijarde za evropsko obrambno industrijo

Evropska komisija predlaga vzpostavitev evropskega instrumenta, namenjenega krepitvi proizvodnih zmogljivosti evropske obrambne industrije. Instrumentu bi namenili 500 milijonov evrov evropskih sredstev, s katerimi bi sofinancirali proizvodnjo določenega streliva.

Več o tem si lahko preberete v spodnjem članku:

Orožje
Novice Bruselj predlaga 500 milijonov evrov za krepitev obrambne industrije EU

12.29 Zelenski na nenapovedanem obisku na Finskem

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes nenapovedano obiskal Finsko, kjer se bo udeležil vrha voditeljev petih nordijskih držav. Poleg udeležbe na vrhu naj bi opravil tudi dvostranske pogovore z voditelji nordijskih držav, s finskim kolegom Saulom Niinistom pa bo razpravljal o obrambi Ukrajine, so sporočile finske oblasti.

Finski predsednik Niinisto bo danes v Helsinkih gostil srečanje voditeljev Švedske, Norveške, Danske in Islandije. Udeležil se ga bo tudi Zelenski, ki se bo nato sestal s finskim kolegom, čigar država se je nedavno pridružila zvezi Nato.

Opravil bo tudi dvostranske pogovore s švedskim predsednikom vlade Ulfom Kristerssonom, norveškim predsednikom vlade Jonasom Gahrom Store, dansko premierko Mette Frederiksen in islandsko premierko Katrin Jakobsdottir, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12.27 Ruski obveščevalci prijeli saboterje, ki naj bi načrtovali napade na Krimu

Ruska varnostna služba FSB je danes sporočila, da je aretirala člane ukrajinske sabotažne mreže, ki naj bi na Krimu, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, načrtovali vrsto napadov, vključno z atentati. Kot so navedli, so pridržali sedem oseb ter zasegli eksplozivne naprave in detonatorje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sestavne dele bomb so po navedbah FSB v Rusijo pretihotapili iz Bolgarije prek Turčije in Gruzije. Sporočili so še, da je skupina načrtovala atentate na politične voditelje, med drugim na vodjo ruskih oblasti na Krimu Sergeja Aksjonova.

"Nobenega dvoma ni, da so ljudje, ki so naročili te zločine, v Kijevu," je na družbenem omrežju Telegram zapisal Aksjonov.

FSB je sporočila, da je skupina, ki so jo danes prijeli, februarja izvedla sabotažo na železnici.

8.19 Je začetek protiofenzive to, kar Ukrajinci počnejo na jugu države? 

Po besedah ukrajinskega predstavnika hersonskega območja Jurija Sobolevskega točen datum ukrajinske protiofenzive ne bo podan. Dodal je, da lahko kot začetek protiofenzive razumemo že to, kar ukrajinske sile počnejo na jugu države, saj nadzorujejo obstreljevanje, nenehno uničujejo vojaške cilje in zmanjšujejo bojne zmogljivosti nasprotne strani. 

6.51 Zagorelo je v skladišču nafte na jugozahodu Rusije 

Danes zgodaj zjutraj je izbruhnil požar v skladišču goriva v regiji Krasnodar na jugozahodu Rusije, ki je v bližini Krimskega mostu, je regionalni guverner poročal na Telegramu. Venjamin Kondratjev, guverner Krasnodarja, je povedal, da je požar izbruhnil v vasi Volna v okrožju Temrjuk, ki leži na drugi strani Azovskega morja od Ukrajine.

Na družbenih omrežjih so se pojavili posnetki in fotografije, ki prikazujejo goreče rezervoarje nafte. Kondratjev je dejal, da "gre za požar najvišje stopnje". "Izvajamo vse napore, da preprečimo nadaljnje širjenje požara," je še zapisal Kondratjev in dodal, da "nevarnosti za vaščane ni".

6.45 Ukrajinci: Pripravljeni smo na protiofenzivo 

Ukrajinska vojska trdi, da je pripravljena na protiofenzivo, frontne črte so polne vozil. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potrdil, da se bo ukrajinska ofenziva res zgodila. Točnega datuma še ne želi izdati, toda Ukrajinci polagajo upe na to težko pričakovano ofenzivo, za katero so ustanovili osem novih brigad ukrajinskih vojakov. 

Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je "v celoti oblikovalo" začetne brigade, ki jih sestavlja do 40 tisoč vojakov, vendar je dodalo, da bodo potrebovali dodatno usposabljanje, preden bodo pripravljeni na sodelovanje v boju. Igor Klimenko, notranji minister, je v intervjuju dejal, da bodo enote popolnoma opremljene in da bo proces usposabljanja trajal še od dva do tri tedne, preden bodo lahko zadolžene za "ustrezne ofenzivne jurišne operacije" skupaj z ukrajinsko vojsko.

Medtem je ukrajinski vojak s psevdonimom Artur za CNN povedal, da je njegova brigada pripravljena na težko pričakovano protiofenzivo. "Pripravljeni smo in že dolgo čakamo na protiofenzivo. Zaključili smo oskrbo," je dejal za CNN. 

Jurij Sobolevski, prvi namestnik vodje ukrajinskega regionalnega sveta Herson, je dejal, da točen datum protiofenzive na jugu ne bo objavljen, in dodal, da upa, da bi Ukrajini od Rusije uspelo prevzeti svoje ozemlje.

železnica dež
Novice Naključje ali vzorec? V Rusiji v dveh dneh dva podobna incidenta. #video
Kremelj, Rusija, Moskva
Novice Koliko jih je res umrlo? Moskva Američane obtožuje, da lažejo.
judo splosna
Sportal Ukrajina bo bojkotirala SP v judu zaradi vključitve Rusije in Belorusije
Novice Zelenski s sporočilom za Slovenijo
Ne spreglejte