Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 5. 2023,
7.07

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

151

Natisni članek

oklepniki Rusija vojna Ukrajina Volodimir Zelenski

Ponedeljek, 1. 5. 2023, 7.07

6 mesecev, 2 tedna

432. DAN VOJNE V UKRAJINI

Zelenski s sporočilom za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

151

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je zahodnim državam zahvalil za donacije orožja in bojnih vozil. Posebej je omenil tudi Slovenijo in se zahvalil za podarjene oklepnike. Medtem je Rusija znova izvedla niz raketnih napadov na Ukrajino. 

Poudarki dneva:  

12.45 Po eksploziji se je iztiril ruski tovorni vlak
9.20 Rusija znova napadla Ukrajino
7.10 Zelenski: Hvala Sloveniji za oklepnike

12.45 Po eksploziji se je iztiril ruski tovorni vlak

V regiji Brjansk na zahodu Rusije in blizu meje z Ukrajino se je danes iztiril tovorni vlak, ko je na tirih eksplodirala eksplozivna naprava, je sporočil lokalni guverner Aleksander Bogomaz. Žrtev po njegovih besedah ni bilo. Bogomaz je povedal, da je eksplozija odjeknila na odseku proge med mestoma Brjansk in Uneča, v smeri meje z Ukrajino. Železniški promet na območju je začasno ustavljen.

Vlak je glede na nekatera medijska poročila, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, prevažal gorivo in les. Šest od 60 vagonov naj bi se prevrnilo.

Iz Rusije in tudi njene zaveznice Belorusije že vse od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani prihajajo poročila o sabotažah na železniških tirih.

Iztirjenje sledi velikemu požaru, ki je v soboto po napadu brezpilotnika izbruhnil v skladišču goriva na zasedenem Krimu.

Številni te napade in incidente uvrščajo v niz priprav Ukrajine na načrtovano protiofenzivo, pred katero naj bi poskušala prekiniti določene ruske poti za oskrbo z gorivom in strelivom, še piše dpa.

9.20 Rusija znova napadla Ukrajino

Rusija je danes zjutraj znova izvedla niz raketnih napadov na Ukrajino. V regiji Herson je bil pri tem en človek ubit, trije pa ranjeni, medtem ko je bilo v regiji Dnipropetrovsk 25 ranjenih. Ukrajinske sile so sicer po navedbah Kijeva večino raket sestrelile.

Vojaška uprava Kijeva je na Telegramu sporočila, da je Rusija nov zračni napad na Ukrajino začela okrog 2.30 zjutraj. Ukrajinske zračne sile navajajo, da so letala nad državo spustila 18 raket, od katerih so jih 15 uničili, tudi nad Kijevom. Med drugim je bil v Hersonu po navedbah tamkajšnjih vojaških oblasti ubit en človek, še trije, vključno z otrokom, pa so utrpeli poškodbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ena od glavnih tarč tokratnega obstreljevanja je bilo mesto Pavlograd blizu Dnipra v regiji Dnipropetrovsk. Glede na sporočilo vojaškega guvernerja Sergija Lisaka je bilo ranjenih 25 ljudi, med njimi trije otroci. Poleg tega je bilo poškodovanih več deset stanovanjskih blokov in družinskih hiš, šest šol in vrtec ter pet trgovin, navajajo regionalne oblasti, ki so dogajanje opisale kot "tragično noč in jutro".

Ruski predstavniki, ki jih navaja britanski BBC, trdijo, da so bile tarča napadov kapacitete za prihajajočo ukrajinsko ofenzivo. Med drugim naj bi bili zadeti železniška infrastruktura in skladišča goriva.

7.10 Zelenski: Hvala Sloveniji za oklepnike

Slovenska vlada je po neuradnih informacijah pred slabim tednom v popolni tajnosti v Ukrajino dostavila 20 oklepnikov tipa pandur. Slovenski valuki so bili v slovenski vojski 24 let in so najmlajše orožje, ki ga je Slovenija poslala Ukrajini. Namenjeni so za prevoz pehote, ščitijo jo pred protipehotnimi minami in pehotnim orožjem do kalibra 12,7 milimetra. 

V včerajšnjem nagovoru, ki ga je na Twitterju objavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, se je posebej zahvalil tudi Sloveniji za poslane oklepnike. 

Valuk
Novice Slovenska vlada v tajnosti v Ukrajino dostavila 20 oklepnikov
Jevgenij Prigožin
Novice Prigožin razkril, kdaj pričakuje ukrajinski protinapad

Ne spreglejte