Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2023,
14.10

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

10

Natisni članek

Evropska komisija Vojna v Ukrajini

Sreda, 3. 5. 2023, 14.10

12 mesecev

Bruselj predlaga 500 milijonov evrov za krepitev obrambne industrije EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

10

Orožje | EU se je zavezala, da bo Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih dobavila milijon topniških izstrelkov.  | Foto Guliverimage

EU se je zavezala, da bo Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih dobavila milijon topniških izstrelkov.

Foto: Guliverimage

Evropska komisija predlaga vzpostavitev evropskega instrumenta, namenjenega krepitvi proizvodnih zmogljivosti evropske obrambne industrije. Instrumentu bi namenili 500 milijonov evrov evropskih sredstev, s katerimi bi sofinancirali proizvodnjo določenega streliva.

"Od začetka vojne v Ukrajini je Evropa v prvi vrsti dobaviteljic opreme, za katero prosi Ukrajina, predvsem topništva in tankov, pa tudi druge opreme. Oprema je tam, zdaj pa se pojavlja težava z zagotavljanjem streliva in raket," je ob predstavitvi predloga povedal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Herson
Novice Policijska ura v Ukrajini: mesto bo zaprto za vstop in izstop

Evropska obrambna industrija pod pritiskom

Zaradi pomoči Ukrajini pri njenem spopadanju z rusko agresijo je po njegovih besedah evropska obrambna industrija pod pritiskom.

EU se je zavezala, da bo Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih dobavila milijon topniških izstrelkov. Članice jih bodo dobavljale iz lastnih zalog, pa tudi prek skupnega naročanja. Eden od treh stebrov tega načrta pa je še okrepitev proizvodnih zmogljivosti evropske obrambne industrije.

Temu je namenjen instrument, ki ga je danes predstavila komisija. Glede na predlog komisije bi z njim okrepili proizvodne zmogljivosti in pospešili dobavo topniških izstrelkov, izstrelkov zemlja-zemlja in raket.

Spodbujali bi prilagoditev industrije hitrim strukturnim spremembam, ki jih zahteva pomanjkanje teh vrst streliva. To bi vključevalo izboljšanje zmogljivosti prilagajanja dobavnih verig, vzpostavitev novih ali povečanje proizvodnih zmogljivosti ter skrajšanje proizvodnega časa.

Iz instrumenta bi sofinancirali optimizacijo, razširitev, posodobitev, nadgradnjo ali spremembo namena proizvodnih zmogljivosti za zgoraj omenjeno strelivo, pa tudi njegove sestavne dele oziroma surovine zanj.

Sredstva bi bila lahko namenjena še vzpostavljanju čezmejnih industrijskih partnerstev, tudi v okviru javno-zasebnih partnerstev. Črpali bi jih lahko še za usposabljanje in prekvalifikacije delavcev, poleg tega pa tudi za izboljšanje dostopa podjetij do finančnih sredstev.

Sredstva naj bi črpali iz različnih evropskih skladov

Za te aktivnosti bi bilo v okviru instrumenta od uveljavitve do 30. junija 2025 na voljo 500 milijonov evrov, do katerih bi prišli s preusmeritvijo sredstev iz različnih evropskih skladov, predlaga Bruselj. Višina financiranja bi znašala 40 odstotkov upravičenih stroškov, pod določenimi pogoji pa tudi več. Tako bi bila po komisarjevih besedah za okrepitev zmogljivosti skupaj na voljo več kot milijarda evrov.

"Podpiramo evropska podjetja s celotnimi dobavnimi verigami. Če na primer smodnik izvira izven EU, to ne bo težava," je glede tega, kdo bo upravičen do finančne podpore, povedal komisar za notranji trg.

Predlog uredbe bo poleg finančne podpore med drugim omogočil še zbiranje informacij na ravni EU, kar bo komisiji in članicam olajšalo predvidevanje težav pri dobavah streliva in raket.

Za soočanje s temi težavami je predvidenih več izrednih in začasnih ukrepov, med drugim pospešitev administrativnih postopkov na nacionalni ravni, pa tudi ukrepi za pospešitev skupnega naročanja orožja.

Breton je ob predstavitvi predloga poudaril, da je po obiskih v državah članicah in njihovih podjetjih prepričan, da lahko evropska industrija v 12 mesecih zmogljivost poveča na milijon različnih vrst izstrelkov na leto. Obiskal je tudi Slovenijo, ki sicer nima zmogljivosti za proizvodnjo streliva.

Danes je komisar zagotovil, da si bo v pogovorih z Evropskim parlamentom in Svetom EU prizadeval, da bi predlog uredbe potrdili do konca junija.

Dosežen dogovor o pogojih sofinanciranja skupnega naročanja topniškega streliva

Članice so medtem danes dosegle dogovor o pogojih sofinanciranja skupnega naročanja topniškega streliva za Ukrajino iz evropskega mirovnega instrumenta (EPF) v višini milijarde evrov, je na Twitterju sporočilo švedsko predsedstvo Svetu EU. Zdaj ga morajo še uradno potrditi po pisnem postopku, po katerem bo tudi znanih več podrobnosti o končnem dogovoru.

To je drugi steber zgoraj omenjenega načrta za dobavo milijona topniških izstrelkov Ukrajini, v okviru prvega je milijarda evrov iz EPF namenjena za sofinanciranje dobav streliva iz lastnih zalog.

železnica dež
Novice Naključje ali vzorec? V Rusiji v dveh dneh dva podobna incidenta. #video
Kremelj, Rusija, Moskva
Novice Koliko jih je res umrlo? Moskva Američane obtožuje, da lažejo.

 

 

Ne spreglejte