SiolNET. Novice Svet
0,47

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Trump napovedal dodaten dvig carin na kitajski uvoz

0,47

termometer

Donald Trump in Ši Džinping
Ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Ši Džiping Foto: Reuters

 Ameriški predsednik Donald Trump je v petek zvečer pričakovano vrnil udarec Kitajski in napovedal dodaten dvig carin na kitajski uvoz. S tem se je odzval na potezo Pekinga, ki je v odzivu na predhodno ameriško zaostritev trgovinske vojne med državama napovedal nove carine na dodatnih 75 milijard dolarjev vreden ameriški uvoz v državo.

kitajska Novice Kitajska v zvišanje carin na 60 milijard dolarjev ameriškega uvoza

Na 250 milijard dolarjev uvoza, ki je že zdaj obremenjen z dodatnimi 25-odstotnimi carinami, se bodo tako ZDA po navedbah Trumpove administracije carine s 1. oktobrom zvišale na 30 odstotkov. Na 300 milijard dolarjev uvoza, ki še ni dodatno ocarinjen, pa je že prej napovedane dodatne 10-odstotne carine zvišala na 15 odstotkov.

Ves čas zatrjeval, da vse posledice nosi Kitajska

Še vedno pa po pojasnilih urada trgovinskega predstavnika ZDA, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, ostaja v veljavi odločitev, da bodo dodatne carine na 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza uveljavljene v dveh krogih, s 1. septembrom in 15. decembrom.

Sredi avgusta je namreč administracija v Washingtonu oznanila, da 1. septembra še ne bo uvedla dodatnih carin na določene izdelke za široko potrošnjo, med njimi pametne telefone, prenosne računalnike in oblačila. Preložitev uvedbe carin na 15. december naj bi bilo darilo ameriškim potrošnikom pred božično-novoletnim nakupovalnim obdobjem. S tem je Trump v resnici priznal, da na koncu pretežen del cene dodatnih carin plačajo potrošniki, čeprav ves čas govori, da vse posledice nosi Kitajska.

Donald Trump Foto: Reuters Kitajska je najnovejše ameriške carine označila za enostranski in ustrahovalni trgovinski protekcionizem. Zvišanje carin resno spodkopava večstranski trgovinski sistem in običajen mednarodni trgovinski red, ZDA si kopljejo jamo, je dejal tiskovni predstavnik kitajskega trgovinskega ministrstva.

"Kitajska stran odločno poziva ameriško stran, naj ne presodi napak razmer, naj ne podcenjuje odločnosti kitajskega naroda in naj takoj preneha napačna dejanja, sicer bodo vse posledice nosile ZDA," je opozoril.

V preteklosti je bil prepričan, da bo v bitki s Kitajsko lahko zmagati

Napoved višjih dodatnih carin je bila pričakovana, saj je prišla ob koncu izjemno turbulentnega petka, ki je porušil kar nekaj ustaljenih političnih norm v ZDA.

Najprej je Kitajska v odzivu na dodatne carine na 300 milijard dolarjev izvoza v ZDA napovedala nove carine na dodatnih 75 milijard dolarjev vreden ameriški uvoz v državo. Uvedla jih bo v dveh fazah, 1. septembra in 15. decembra. Ocarinjenih bo skoraj 5.100 ameriških izdelkov različnih vrst. V ločeni izjavi je Peking napovedal še 25-odstotne carine na uvoz avtomobilov iz ZDA ter petodstotne na uvoz avtomobilskih delov iz te države.

kitajska Foto: Reuters

Na napoved Pekinga se je prek družbenega omrežja Twitter v svojem slogu žolčno odzval predsednik Trump, ki je napovedal hiter odziv, ameriškim podjetjem, ki izdelke proizvajajo na Kitajskem, pa je med drugim celo naročil, naj najdejo alternativno rešitev za poslovanje na Kitajskem, tudi s selitvijo proizvodnje nazaj v ZDA. S tem avtoritarno-planskogospodarsko obarvanim tvitom je v domači javnosti sprožil številne kritike in izraze ogorčenja.

Trump, ki v svoji protekcionistični politiki mednarodne gospodarske odnose vidi kot tekmo z ničelno vsoto, je v preteklosti govoril, da bo v trgovinski vojni s Kitajsko lahko zmagati, pred dnevi pa se je celo opisal za božjega izbranca, ki mu je bilo usojeno, da se spopade s Kitajsko in njenimi trgovinskimi praksami.

Candy, Haier, pralni stroj Digisvet Kitajska tehnološka širitev v Evropo vodi skozi Velenje

Predsednik vse bolj živčen

Čeprav sam trdi, da ZDA "zmagujejo kot še nikoli", pa se v zadnjem obdobju vse bolj množijo opozorila, da so ZDA pred negativnim preobratom v gospodarski dejavnosti, pomemben dejavnik pri tem pa je povečana negotovost zaradi trgovinske vojne med največjima svetovnima gospodarstvoma.

Trump, čigar možnosti za vnovično izvolitev prihodnje leto so močno vezane na razmere v gospodarstvu, je zadnje dni po mnenju analitikov zato vse bolj živčen, kot žrtveno jagnje za svojo jezo pa je našel predsednika ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jeroma Powlla, češ da Fed ne želi bolj znižati obrestnih mer, da bi s tem dodatno spodbudila gospodarsko dejavnost.

V petek, ko je Powell v govoru na letni konferenci Fed v Jackson Holu v zvezni državi Wyoming opozoril na nekatera resna tveganja za ameriško gospodarstvo in napovedal, da bo centralna banka ravnala ustrezno, da bo vzdrževala gospodarsko rast v ZDA, je Trump, ki je konferenco očitno zamenjal za zasedanje odbora za odprti trg, ostro kritiziral Fed, da spet ni storila ničesar.

Trump s kitajskim predsednikom Ši Džipingom Trump s kitajskim predsednikom Ši Džipingom Foto: Reuters

V še enem odmiku od ameriške normalnosti se je celo vprašal, ali je "večji sovražnik" ZDA Powell ali kitajski predsednik Xi Jinping.

Trump je zdaj v francoskem Biarritzu, kjer bo zasedanje voditeljev najrazvitejših držav na svetu G7. Povečana globalna negotovost, ki je večinoma posledica trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA in že znižuje gospodarsko dinamiko, bo visoko na dnevnem redu, vendar pa je že vnaprej skoraj povsem jasno, da zaradi ameriške politike enotnosti v odzivu ne bo.

Trump je ob odhodu čez lužo sicer dejal, da pričakuje zelo produktivne pogovore, a obenem Franciji spet zagrozil z uvedbo carin na francosko vino, če ne bo opustila načrtov za uvedbo digitalnega davka na prihodke (večinoma ameriških) tehnoloških velikanov.

Hongkong Novice Kitajska mafija v Hongkongu pretepala demonstrante? #video

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • fizik10 / 25.08.2019. ob 00:14 0 0

  Kdor bo kljub povišani carini kupil kitajski izdelek, bo prispeval več v ameriško davčno blagajno. To je čisto logično in cilj bo zagotovo doseženi. Absolutno pa imajo pri tej "vojni" Američani prednost pred Kitajci, saj od Kitajcev več kupujejo, kot na Kitajsko prodajajo.

  0 0
 • fizik10 / 25.08.2019. ob 00:12 0 0

  Čisto logično, da bodo carino na kitajsko blago plačali ameriški kupci kitajskega blaga. Saj je poanta vsega prav to. S tem se cene kitajskega blaga za Američane dvignejo in postanejo cenovno manj ugodne v primerjavi z ne-kitajskimi proizvodi.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin