SiolNET. Novice Svet
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilec za razveljavitev sodbe o odgovornosti Nizozemske pri genocidu v Srebrenici

0,28

termometer

Srebrenica
Nizozemski bataljon pripadnikov mirovnih sil ZN je bil nameščen blizu Srebrenice, ko je mesto padlo. Bošnjake, ki so se zatekli v oporišče ZN, so predali silam bosanskih Srbov, ki so nato ločili moške in fante od njihovih družin ter jih pobili. Foto: Reuters

Nizozemski generalni državni tožilec Paul Vlas je danes vrhovno sodišče pozval k razveljavitvi sodbe, po kateri je Nizozemska delno odgovorna za smrt več sto Bošnjakov med genocidom v Srebrenici leta 1995. Po njegovi oceni nizozemski pripadniki modrih čelad niso mogli vedeti, da Bošnjakom grozi smrt.

Nizozemsko sodišče je leta 2014 razsodilo, da je nizozemska država v Srebrenici ravnala nezakonito in da so nizozemski pripadniki modrih čelad vedeli, da bošnjaškim moškim in dečkom, ki so jih sile bosanskih Srbov ločile od njihovih družin, grozi nehumano ravnanje ali usmrtitev.

Vrhovno sodišče stališče generalnega tožilca običajno upošteva

"Nizozemske enote so delovale v vojnih razmerah in so morale sprejemati odločitve pod ogromnim pritiskom in grožnjo oboroženega konflikta," je ocenil Vlas.

Nadaljeval je, da bi bilo drugače le, če bi zagotovo vedeli, da moškim grozi gotova smrt. Temu pa ni bilo tako, zato meni, da bi moralo vrhovno sodišče sodbo razveljaviti.

Hatidža Mehmedović Novice Podpredsednica srbskega parlamenta razburila s tvitom o smrti vodje Mater Srebrenice

Vrhovno sodišče sicer po zakonodaji ni obvezano slediti stališču generalnega državnega tožilca, a ga običajno upošteva.

Združeni narodi so Srebrenico aprila 1993 razglasili za varovano območje, ki so ga nadzorovale nizozemske modre čelade. V mesto se je zato med vojno v BiH zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov iz celotne države. Sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića so kljub temu 9. julija 1995 začele ofenzivo na Srebrenico, ki so jo varovale maloštevilne nizozemske modre čelade, v mesto pa so vkorakale 11. julija. V samo nekaj dneh so sile bosanskih Srbov pobile več kot 8000 Bošnjakov.

Srebrenica Novice V Potočarih poklon žrtvam genocida v Srebrenici

Vrhovno sodišče bo odločitev sprejelo aprila

Nizozemski bataljon pripadnikov mirovnih sil ZN je bil nameščen blizu Srebrenice, ko je mesto padlo. Bošnjake, ki so se zatekli v oporišče ZN, so predali silam bosanskih Srbov, ki so nato ločili moške in fante od njihovih družin ter jih pobili.

Nizozemsko prizivno sodišče je leta 2017 potrdilo sodbo iz leta 2014, v skladu s katero mora nizozemska država plačati odškodnino družinam 350 Bošnjakov, ki so bili ubiti v genocidu. Državo je spoznalo za delno odgovorno za njihovo smrt, ker so morali zapustiti oporišče ZN. Nizozemska vlada se je nato pritožila na vrhovno sodišče, ki bo odločitev predvidoma sprejelo 19. aprila.

NZS Novoletni večer Miran Stanovnik Novice Med Slovenci, ki so diplomirali v Bosni, tudi Miran Stanovnik #video Srebrenica Novice Mame žrtev iz Srebrenice: Zločinec je živ, naših otrok pa ni več Srebrenica, Potočari Novice Nizozemsko sodišče državi pripisalo delno odgovornost za poboj v Srebrenici

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin