SiolNET. Novice Svet
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nizozemsko sodišče državi pripisalo delno odgovornost za poboj v Srebrenici

0,73

termometer

Srebrenica, Potočari
Foto: Reuters

Nizozemsko prizivno sodišče je danes potrdilo, da je država delno odgovorna za smrt okoli 300 Bošnjakov, ki so bili ubiti v genocidu v Srebrenici julija 1995 med vojno v BiH. Prvostopenjsko sodišče je v civilnem procesu že leta 2014 odgovornost pripisalo Nizozemski.

"Sodišče ugotavlja, da je Nizozemska ravnala nezakonito," je dejal sodnik Gepke Dulek in dodal, da so nizozemski pripadniki mirovnih sil ZN s svojim ravnanjem bosanskim Srbom olajšali ločitev muslimanskih moških in dečkov ter so se "morali zavedati, da obstaja realno tveganje, da jim grozi nehumana obravnava".

Nizozemsko prizivno sodišče je odločalo v tožbi, ki so jo proti Nizozemski vložile Matere Srebrenice. Kot je danes odločilo sodišče, bo morala država plačati delno odškodnino.

Srebrenico so aprila 1993 Združeni narodi razglasili za varovano območje, ki so ga nadzorovale nizozemske modre čelade.

V Srebrenico se je zato med vojno zateklo skoraj 30 tisoč Bošnjakov iz celotne BiH. Sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića so 9. julija 1995 kljub temu začele ofenzivo na Srebrenico, ki so jo varovale maloštevilne nizozemske modre čelade, vanjo pa vkorakale 11. julija.

Nizozemski bataljon pripadnikov mirovnih sil ZN je bil nameščen blizu Srebrenice, ko je mesto padlo. Bošnjake, ki so se zatekli v bazo ZN, so predali Srbom.

V genocidu v Srebrenici, ki velja za najhujši zločin v Evropi po drugi svetovni vojni, je bilo po podatkih spominskega centra Potočari ubitih več kot osem tisoč ljudi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin