Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2024,
10.02

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Donald Trump Joe Biden

Četrtek, 7. 3. 2024, 10.02

1 mesec, 3 tedne

To bo Bidnov ključni nastop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Joe Biden | Joe Biden bo imel govor o stanju v državi ob sedmih zvečer po ameriškem času oziroma v petek zgodaj zjutraj po našem času. | Foto Reuters

Joe Biden bo imel govor o stanju v državi ob sedmih zvečer po ameriškem času oziroma v petek zgodaj zjutraj po našem času.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden bo nocoj nastopil pred obema domovoma ameriškega kongresa z zadnjim govorom o položaju v državi v svojem prvem mandatu. Ta govor bo po mnenju ameriških analitikov ključen za njegove upe na osvojitev drugega mandata, za katerega bo moral znova premagati svojega predhodnika v Beli hiši Donalda Trumpa.

Današnji govor bo za 81-letnega Bidna - poleg kasnejšega avgustovskega nastopa na demokratski konvenciji v Chicagu - govor z največjim občinstvom pred predsedniškimi volitvami 5. novembra.

Biden bo izpostavljal svoje dosežke

Demokratski strategi upajo, da bo ponovil lanskoletni nastop, ko je komentarje republikanskih kongresnikov na šaljiv način spreobrnil v javni izraz podpore ohranitvi sistema socialne varnosti. Vendar pa je imel od takrat precej javnih spodrsljajev, ki so povečali dvom v njegove fizične in mentalne sposobnosti.

Donald Trump, Joe Biden
Novice "Seveda se lahko vprašamo, kdo dejansko vodi ZDA"

Biden bo v govoru nizal dosežke svoje vlade na čelu z zakonom o obnovi infrastrukture, ki je v času boja proti inflaciji pomagal ohraniti visoko stopnjo zaposlovanja in druge ukrepe v podporo navadnim Američanom. Podporo med demokrati mu trenutno zmanjšuje politika neomajne podpore Izraelu med vojno v Gazi, kar je zasenčilo konflikt v Ukrajini. Kljub temu bo Biden predvidoma ponovno pozval kongresne republikance, naj potrdijo dodatno vojaško pomoč Kijevu.

Med Bidnovimi gosti Julija Navalna

Ker gre gospodarstvu na bolje, republikanci pred volitvami bolj izpostavljajo predvsem naraščanje nezakonitih prehodov migrantov čez južno mejo. Vsakoletni govor o položaju v državi v kongresu poleg vseh poslancev zbere tudi vrhovne sodnike in člane vlade razen enega, ki ga dajo na tajno lokacijo za prevzem oblasti v primeru katastrofe.

Predsednik za poudarke govora povabi posebne goste in tokrat bodo tam med drugim ženske, ki so morale z namenom, da bi opravile splav, bežati iz svojih držav, starša v Rusiji zaprtega novinarja Evana Gershkovicha, družine talcev palestinskega gibanja Hamas in vdova ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega Julija Navalna.

Ameriške volitve.
Novice Nov odstop iz ameriške volilne kampanje
Nikki Haley
Novice Nikki Haley izstopa iz predsedniške tekme
Joe Biden
Novice Zdravniški pregled: Biden je sposoben opravljati svoje delo
Joe Biden, žena in hči Alekseja Navalnega
Novice Biden se je srečal z vdovo in s hčerko Alekseja Navalnega
Joe Biden
Novice Biden: Imamo norega Putina in druge in vedno nas mora skrbeti nevarnost jedrskega spopada
Joe Biden
Trendi Joe Biden je na TikToku #video
Novice Biden se norčuje iz teorij zarote o Taylor Swift
Ne spreglejte