Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 2. 2024,
7.52

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

Vladimir Putin Joe Biden

Četrtek, 22. 2. 2024, 7.52

1 mesec, 3 tedne

Biden: Imamo norega Putina in druge in vedno nas mora skrbeti nevarnost jedrskega spopada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36
Joe Biden | Joe Biden je povedal, da mu je doslej devet tujih voditeljev zasebno dejalo, da preprosto mora zmagati na volitvah.  | Foto Reuters

Joe Biden je povedal, da mu je doslej devet tujih voditeljev zasebno dejalo, da preprosto mora zmagati na volitvah.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo na sprejemu donatorjev v San Franciscu ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za norca, republikancem pa očital, da ne verjamejo v osnovna demokratična načela, devet tujih voditeljev pa naj bi mu doslej zasebno povedalo, da preprosto mora zmagati na letošnjih volitvah.

V govoru majhni skupini donatorjev kampanje je Joe Biden izpostavil podnebne spremembe kot eksistencialno grožnjo človeštvu ter omenil Putina, ki ga je označil z okrajšavo za psovko v angleščini. "Imamo tega norega S.O.B. Putina in druge ter vedno nas mora skrbeti nevarnost jedrskega spopada, vendar pa je grožnja obstoju človeštva podnebje," je dejal Biden.

Ponovil je, da bodo ZDA v petek objavile nov sveženj sankcij proti Rusiji zaradi smrti opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, so sporočili dopisniki Bele hiše, ki spremljajo Bidna.

"Če bi to rekel pred desetimi ali 15 leti, bi vsi mislili, da me je treba poslati na zdravljenje v umobolnico," pa je Biden komentiral izjave nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa o smrti Navalnega. Trump je namreč svoje težave z ameriškim pravosodjem primerjal s tem, kar je Navalni doživljal v Rusiji.

"V senatu sem bil od leta 1972 in služil z odkritimi rasisti, vendar pa so tile danes veliko hujši, saj ne verjamejo v osnovna demokratična načela. S tistimi prej si vsaj lahko sodeloval, današnji republikanci pa vedno znova dokazujejo, da so stranka kaosa in delitev," je dejal Biden, ki se bo letos novembra potegoval za svoj drugi predsedniški mandat.

Volivci zaskrbljeni zaradi Bidnove starosti

Nasproti mu bo tako kot leta 2020 najverjetneje stal Trump. Biden je povedal, da mu je doslej devet tujih voditeljev zasebno dejalo, da preprosto mora zmagati na volitvah. Ne zato, ker bi jim bil tako všeč, ampak ker jih je strah, da bo po morebitni zmagi Trumpa ogrožena demokracija v njihovih državah, je dejal ameriški predsednik.

Ameriške volivce skrbi starost 81-letnega Bidna, vendar se sam glede tega še vedno šali. Nekdanja predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je citirala grškega antičnega filozofa Aristotela, Biden pa je spravil dvorano v smeh, ko je pripomnil, da je tega možaka osebno dobro poznal.

Putin aurus senat
Avtomoto Nova kršitev sankcij? Putinovo darilo za Kim Jong Una. #foto
Volodimir Zelenski
Novice Pobegli dokumenti iz Putinovih pisarn razkrili načrte Rusije
Tanja Fajon
Novice Fajonova ogorčena in zaskrbljena: Odgovornost za smrt Navalnega je na strani Putina
Norveška plinska ploščad
Novice Ta zahodna država bo prvi cilj ruskega napada
Ne spreglejte