Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2024,
5.55

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Donald Trump Joe Biden ameriške volitve ZDA volitve

Sreda, 6. 3. 2024, 5.55

1 mesec, 3 tedne

Nikki Haley izstopa iz predsedniške tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Nikki Haley | Nekdanji guvernerki Južne Karoline Nikki Haley je uspelo premagati Trumpa na strankarskih volitvah v Vermontu. Sporočila je, da izstopa iz predsedniške tekme.  | Foto Guliverimage

Nekdanji guvernerki Južne Karoline Nikki Haley je uspelo premagati Trumpa na strankarskih volitvah v Vermontu. Sporočila je, da izstopa iz predsedniške tekme.

Foto: Guliverimage

Nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley izstopa iz predsedniške tekme, poroča CNN. Haleyevi je sicer uspelo premagati Trumpa na strankarskih volitvah v Vermontu, ameriški predsednik Joe Biden pa je na Ameriški Samoi izgubil strankarska zborovanja z Jasonom Palmerjem, do zdaj neznanim kandidatom. 

Nikki Haley bo po virih, ki so seznanjeni z njenimi načrti, danes objavila, da izstopa iz predsedniške tekme, piše CNN. 

Na republikanskih primarnih volitvah v supertorek je Haleyjeva dobila le 43 republikanskih delegatov, Trump pa 764.

Pred predizbori v Južni Karolini februarja je Haleyjeva obljubila, da bo ostala v tekmi do supertorka, 5. marca, in dejala, da bo še naprej tekmovala na predizborih: "Dokler ne bo glasoval zadnji, ker verjamem v boljšo Ameriko in svetlejšo prihodnost za naše otroke."

Biden izgubil z neznanim kandidatom 

Biden je na Ameriški Samoi izgubil strankarska zborovanja z Jasonom Palmerjem, do zdaj neznanim kandidatom, ki je z lokalno kampanjo osvojil 51 glasov proti Bidnovim 40, poroča Washington Post.

Gre bolj za zanimivost, med drugim zaradi števila oddanih glasov in ker volivci Ameriške Samoe ne morejo sodelovati na novembrskih predsedniških volitvah, kot težavo za Bidna.

Nikki Haley v Vermontu premagala Trumpa 

Nekdanji guvernerki Južne Karoline Nikki Haley je uspelo premagati Trumpa na strankarskih volitvah v Vermontu. Po strankarskih zborovanjih v nedeljo v Washingtonu je to njena šele druga zmaga v več kot 20 dosedanjih tekmah.

Biden je brez težav osvajal veliko večino glasov, med drugim v Iowi, kjer so šele zdaj prešteli glasovnice po pošti, ki so jih oddajali že od januarja. Prepričljivo je zmagal še v Vermontu, Virginiji, Severni Karolini, Alabami, Mainu, Massachusettsu, Oklahomi, Tennesseju, Teksasu, Arkansasu, Koloradu, Minnesoti in Utahu, poročajo ameriške televizije.

V Kaliforniji bodo glasovnice preštevali še nekaj časa, tiste po pošti še več dni, vendar tudi tam ni pričakovati presenečenj. Več težav kot s protikandidatoma, aktivistko Marianne Williamson in kongresnikom Deanom Phillipsom, je imel ponekod z neopredeljenimi, ki so predvsem glas protesta zaradi njegove podpore Izraelu.

Trumpa so ameriške televizije do 4. ure po srednjeevropskem času razglasile za zmagovalca v 11 zveznih državah.

Trump pričakuje, da se bo Haleyjeva kmalu poslovila od kampanje 

Zmagovalca v Utahu, Kaliforniji in na Aljaski še niso razglasili, Haleyjeva pa se je veselila zmage v Vermontu. Vendar to za upe na končni uspeh ne bo dovolj in Trump pričakuje, da se bo vsak trenutek poslovila od kampanje.

Na supertorek je bila razdeljena tretjina delegatov za konvenciji julija v Milwaukeeju (republikanci) in avgusta v Chicagu (demokrati).

Trump jih je imel do sinoči glede na potrjene zmage po štetju tiskovne agencije AP skupaj 416, Haleyjeva pa 52. Za zmago je potrebnih 1215.

Biden jih ima 497, le šest ni njegovih, potrebuje pa jih skupaj 1968.

Tanja Fajon
Novice Fajonova: To je vprašanje za Putina
Donald Trump
Novice Bo Trump sploh lahko kandidiral?
Volitve ZDA
Novice Prvi sklic predstavniškega doma ameriškega kongresa: izvolitev predsednika ne bo tekla povsem gladko
Catherine Cortez Masto
Novice Ameriški demokrati ubranili senatno večino
Donald Trump
Novice Trumpov svetovalec potrdil: Trump bo v torek napovedal predsedniško kandidaturo
Ne spreglejte