Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 11. 2022,
10.42

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

2

Natisni članek

kandidatura ameriške volitve ZDA Volitve Joe Biden Donald Trump

Sobota, 12. 11. 2022, 10.42

1 leto, 5 mesecev

Trumpov svetovalec potrdil: Trump bo v torek napovedal predsedniško kandidaturo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

2

Donald Trump | To bo že tretji poskus Donalda Trumpa, da zasede Belo hišo. | Foto Reuters

To bo že tretji poskus Donalda Trumpa, da zasede Belo hišo.

Foto: Reuters

Donald Trump bo v torek sporočil, da se bo na volitvah leta 2024 znova potegoval za položaj predsednika ZDA, je v petek zvečer potrdil Trumpov dolgoletni svetovalec Jason Miller. Nekdanji predsednik je sicer v kampanji pred torkovimi vmesnimi volitvami že namignil, da načrtuje vnovično kandidaturo, za torek pa je obljubil "zelo veliko napoved".

"Predsednik Trump bo v torek napovedal, da kandidira za predsednika," pa je bil v petek zvečer v pogovoru z nekdanjim Trumpovim svetovalcem Stevom Bannonom na njegovem priljubljenem podkastu War Room nedvoumen Miller. "To bo zelo profesionalna, zelo skopa napoved," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

ZDA
Novice Politolog Štromajer opozarja: Tokratne volitve so v nasprotju z zgodovinskimi trendi

Tretji poskus, da zasede Belo hišo

To bo že tretji Trumpov poskus, da zasede Belo hišo. Zadnji se je leta 2020 končal s porazom proti demokratu Joeju Bidnu, ki pa ga Trump ni želel priznati in je namesto tega širil laži o volilnih prevarah, kar je vodilo celo v napad njegovih privržencev na zvezni kongres januarja lani.

Napoved vnovične kandidature prihaja v senci za republikance nerazveseljivega razpleta torkovih vmesnih volitev sredi predsedniškega mandata. Pričakovani veliki "rdeči val", ki naj bi jih ponesel do prepričljive večine v zveznem kongresu, se namreč ni uresničil. Bitka za večino v obeh domovih kongresa sicer še ni odločena, saj glasove ponekod še štejejo, je pa veliko tesnejša, kot so pričakovali.

Ron DeSantis
Novice Lahko DeSantisu sploh še kdo prepreči preboj v Belo hišo?

Močno je odmeval poraz televizijskega zdravnika Mehmeta Oza

Še posebej slabo so se na volitvah odrezali nekateri kandidati, ki jih je podpiral Trump, najmočneje je odmeval poraz televizijskega zdravnika Mehmeta Oza na senatnih volitvah v Pensilvaniji. Po drugi strani so volitve še okrepile republikanskega guvernerja Floride Rona DeSantisa, ki se po torkovi prepričljivi zmagi kaže kot vse verjetnejša predsedniška alternativa Trumpu.

Proti Trumpu so se obrnili celo številni konservativni ameriški mediji na čelu z medijskim imperijem Avstralca Ruperta Murdocha, del katerega sta televizija Fox News in časnik Wall Street Journal. Vrstijo se ocene, da naj bi Trump osebno in skrajni kandidati, ki jih je izbiral, k odhodu na volišča spodbudili demokratske volivce in tako preprečili napovedani "rdeči val".

Obenem so Trumpu, vsaj za zdaj, odsvetovali napoved vnovične predsedniške kandidature, saj naj bi z njo škodil republikanskim kandidatom, ki jih čaka še drugi krog vmesnih volitev. A nekdanji predsednik je te pozive očitno preslišal.

Trump poskuša s tožbo preprečiti svoje zaslišanje o napadu na kongres

Donald Trump je v petek na sodišču na Floridi vložil tožbo, s katero želi preprečiti svoje zaslišanje pred odborom, ki preiskuje napad njegovih privržencev na kongres 6. januarja lani.

Odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je Trumpu oktobra izdal poziv na zaslišanje, ki naj bi potekalo v ponedeljek, in Trump se je sprva celo hvalil, da bo prišel. Njegov odvetnik David Warrington je zdaj sporočil, da kongres "predsednika" ne more prisiliti v zaslišanje zaradi načela delitve oblasti in precedensa. A Trump ni več predsednik, ampak le bivši predsednik ZDA.

Trumpovi odvetniki kljub temu trdijo, da ta uživa "absolutno imuniteto" in t. i. izvršni privilegij, zaradi česar je poziv na zaslišanje "neveljaven, nezakonit in ga ni mogoče uveljaviti". Warrington je dodal, da "predsednik" ni imel druge izbire, kot da se obrne na sodno vejo oblasti za rešitev spora med zakonodajno in izvršno vejo oblasti, potem ko se je kongresni odbor odločil za politično pot.

Kongres nekdanje predsednike sicer praviloma pusti pri miru s preiskavami, vendar pa – kot je ugotovila preiskava odbora – do zdaj še noben predsednik svojih ljudi ni poslal nad kongres, kot je to storil Trump. Trumpovi privrženci so januarja lani hoteli preprečiti formalno potrditev njegovega poraza na predsedniških volitvah 2020 in so pri tem razdejali kongresno palačo. Odbor je ugotovil, da je Trump osebno režiral in vodil prizadevanja za spremembo izida predsedniških volitev.

Trumpu je odbor izdal tudi poziv za predajo dokumentov o njegovi komunikaciji glede napada s člani kongresa in ekstremističnimi skupinami, a tudi nanje še čaka – in jih, če bo republikancem po torkovih vmesnih volitvah uspelo prevzeti večino v kongresu, verjetno ne bo nikoli dobil, ampak ga bodo prej razpustili.

Čeprav je Trump sprva namigoval, da bo prišel na zaslišanje, tega nihče ni zares verjel in tudi zdajšnja vlada predsednika Joeja Bidna temu ni naklonjena, saj bi zaslišanje bivšega predsednika postavilo pomemben precedens  za njegove naslednike.

Donald Trump
Novice Trump naj bi za volilne poraze krivil celo Melanio
Ne spreglejte