Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2019,
9.19

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

21

Natisni članek

Tanja Fajon Antonio Tajani Benito Mussolini Evropska ljudska stranka evropski poslanci

Četrtek, 14. 3. 2019, 9.19

5 let, 1 mesec

Tajani znova razburil z izjavami o fašizmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

21

Antonio Tajani | "Preden je (Mussolini) razglasil vojno celemu svetu, (...) je naredil tudi nekaj dobrih stvari, da je zgradil infrastrukturo v naši državi," je povedal za Radio24. | Foto Reuters

"Preden je (Mussolini) razglasil vojno celemu svetu, (...) je naredil tudi nekaj dobrih stvari, da je zgradil infrastrukturo v naši državi," je povedal za Radio24.

Foto: Reuters

Predsednik Evropskega parlamenta znova razburja s svojimi izjavami o fašizmu. Za italijansko radijsko postajo je dejal, da je fašistični diktator Benito Mussolini "naredil tudi nekaj dobrih stvari". V odzivu na kritike je dejal, da se z njegovimi izjavami manipulira.

"Preden je (Mussolini) razglasil vojno celemu svetu, (...) je naredil tudi nekaj dobrih stvari, da je zgradil infrastrukturo v naši državi," je povedal za Radio24. "Nisem fašist in nikoli nisem bil. Vendar če smo iskreni - zgradil je ceste, mostove, zgradbe in športna poslopja," je še povedal predsednik parlamenta iz Evropske ljudske stranke (EPP).

Borut Pahor in Jean-Claude Juncker
Novice Juncker po srečanju s Pahorjem: Prav je, da se je Tajani opravičil

Socialdemokrati zahtevajo pojasnila

S tem je sprožil burne odzive predvsem v politični skupini socialdemokratov (S&D). Vodja te politične skupine v Evropskem parlamentu Udo Bullmann je izjave označil za "neverjetne". "Kako lahko predsednik Evropskega parlamenta ne priznava narave fašizma. Potrebujemo takojšnje pojasnilo," je zapisal na Twitterju.

Kritična je bila tudi evropska poslanka iz Slovenije Tanja Fajon (S&D/SD), ki je ponovila Bullmannove besede. "Kako lahko predsednik Evropskega parlamenta udari tako mimo in pokaže toliko nerazumevanja glede narave fašizma in (ne)poznavanja zgodovine? Zahtevali bomo njegovo pojasnilo," je poudarila.

Kritični odzivi evropskih poslancev

Izjave je danes obsodilo tudi več evropskih poslancev na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu. "Takšne izjave so nevredne predsednika prvega čeznacionalnega parlamenta v zgodovini človeštva, ki je bil vzpostavljen prav zato, da v Evropi ne bi več doživeli fašističnih režimov," je povedal sopredsedujoči politični skupini Zelenih Philippe Lamberts.

"Od predsednika parlamenta zahtevam umik teh izjav, drugače pa naj odstopi," je še povedal in s tem požel aplavz, predvsem v levi polovici plenarne dvorane, kjer sedijo evropski poslanci levosredinskih in levih strank.

Pozivu k odstopu se je pridružila tudi vodja politične skupine Levice (GUE) Gabriele Zimmer, ki je izjave označila za "neznosne". Vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt pa ga je pozval k opravičilu in Tajaniju dejal, da ne sme voditi predvolilne kampanje.

Slovenski poslanec iz vrst Alde Ivo Vajgl je ob tem sporočil, da se je "Tajani danes dokončno vpisal v zgodovino hiše, kjer predseduje, kot od vseh skupin - z izjemo Evropske ljudske stranke (EPP) - obsojeni apologet fašizma". "Zaradi hvalospevov Mussoliniju v italijanskih medijih je sprožil žolčno razpravo in zahteve po odstopu. Žal prepozno!" je poudaril v sporočilu za javnost.

V bran pa mu je v razpravi v Strasbourgu stopil poslanec EPP iz Španije Esteban Gonzalez Pons, ki je predsednika Evropskega parlamenta označil za demokrata. "Kot je tudi javno povedal, z mojo politično skupino deli obsodbo fašizma," je povedal.

Italija. Recesija. Zastava.
Novice "Preprečite, da italijanska stokrat izrečena laž postane sprejemljiva resnica" #Tajani #video

Tajani: Sram naj bo tiste, ki manipulirajo z mojimi izjavami

Tajani je v odzivu na kritike zapisal, da "naj bo sram tiste, ki manipulirajo s tem, kar naj bi rekel o fašizmu". "Vedno sem bil prepričan antifašist, ne bom dovolil, da kdorkoli namiguje drugače. Fašistična diktatura, rasni zakoni in smrti, ki jih je povzročil, so najtemnejše strani v italijanski in evropski zgodovini," je poudaril.

Predsednik največje slovenske opozicijske stranke SDS Janez Janša se je v odgovoru na ta tvit Tajaniju zahvalil in dejal, da je "zelo jasen". "Na žalost nikoli ne slišimo podobne nepogojne obsodbe komunizma s strani socialistov. Ves čas uporabljajo dvojna merila," je izpostavil.

Antonio Tajani
Novice Tajani se je opravičil Cerarju in slovenskemu narodu

Italijanski politik je predvsem slovensko in hrvaško javnost razburil že s svojimi izjavami na februarski slovesnosti spomina na žrtve fojb v italijanski Bazovici, ko je dejal, naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija". Zanje se je sicer slovenskemu in hrvaškemu političnemu vodstvu opravičil.

Tedaj so slovenski Socialni demokrati sprožili tudi spletno peticijo za njegov odstop, ki jo je doslej podpisalo več kot 27 tisoč ljudi.

Antonio Tajani
Novice Tajani po sestanku: Iskreno obžalujem in se opravičujem
Milan Kučan in Stipe Mesić
Novice Peticija za odstop Tajanija: podpisala sta se tudi Kučan in Mesić
Theresa May
Novice Tajani: Mayeva pri brexitu ni ponudila ničesar bistveno novega
Ne spreglejte