Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2018,
6.15

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

2

Natisni članek

vrh EU Theresa May brexit

Sreda, 17. 10. 2018, 6.15

5 let, 6 mesecev

Tajani: Mayeva pri brexitu ni ponudila ničesar bistveno novega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

2

Theresa May | Britanska premierka Theresa May v Bruslju ni predstavila vsebinskih novosti glede brexita. | Foto Reuters

Britanska premierka Theresa May v Bruslju ni predstavila vsebinskih novosti glede brexita.

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May voditeljem držav članic EU v Bruslju danes v zvezi z brexitom ni predstavila ničesar bistveno novega, je povedal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je bil navzoč na srečanju z Mayevo. Tajani je sicer optimist, saj meni, da je bilo politično sporočilo britanske predsednice vlade pozitivno.

Britanska premierka Theresa May je po besedah Antonia Tajanija govorila s tonom nekoga, ki želi doseči dogovor, in zvenela bolj sproščeno kot septembra na neformalnem vrhu v Salzburgu. "O vsebini ni nobenih novic, a govorica telesa je bila bolj pozitivna kot v preteklosti," je menil predsednik Evropskega parlamenta.

Jean-Claude Juncker
Novice Juncker verjame, da bo dogovor o brexitu dosežen novembra

Mayeva se očitno ni odzvala na Tuskov poziv

Voditelji držav članic EU zdaj v Bruslju brez prisotnosti Mayeve razpravljajo o nadaljnjih korakih v pogajanjih o brexitu in o pripravah na morebitni črni scenarij, če ne bi bilo mogoče doseči ločitvenega sporazuma. Preboja nocoj ni mogoče pričakovati.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dan pred vrhom izrazil pričakovanje, da bo britanska premierka danes predstavila konkretne in ustvarjalne predloge za izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašla pogajanja, a se Mayeva po Tajanijevih besedah na ta poziv očitno ni odzvala.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pred današnjim vrhom izrazil pričakovanje, da bo Mayeva predstavila konkretne predloge za izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašla pogajanja. | Foto: Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pred današnjim vrhom izrazil pričakovanje, da bo Mayeva predstavila konkretne predloge za izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašla pogajanja.

Britanska premierka je pred današnjim srečanjem s Tuskom sicer poudarila, da je dogovor o ločitvenem sporazumu Združenega kraljestva in EU z intenzivnim in tesnim sodelovanjem dosegljiv.

Do možnosti enoletnega podaljšanja prehodnega obdobja, kar naj bi bil uradni London pripravljen ponuditi EU, se Mayeva ni želela opredeliti. Britanska premierka je dodala, da je bil po neformalnem vrhu unije v Salzburgu dosežen bistven napredek, in spomnila, da je še vedno odprto vprašanje irske meje. 

Leo Varadkar
Novice Irski premier: Dogovor o brexitu verjetneje novembra ali decembra

Šarec: Še je čas za dogovor o brexitu

''Še je čas za dogovor o urejenem brexitu," je medtem v Bruslju poudaril slovenski premier Marjan Šarec. Slovenija je po njegovih besedah pripravljena tudi na črni scenarij. "Mi se pripravljamo tudi na to različico, v življenju je vedno treba imeti tudi rezervni načrt," je dejal premier, ki ga stališče Velike Britanije sicer žalosti. 

Slovenija po Šarčevih navedbah podpira glavnega pogajalca unije o brexitu Michela Barnierja in enotnost EU. Dodal je še, da tudi v primeru črnega scenarija od EU pričakuje enotnost in skupne rešitve.

Novice Britanska premierka priplesala na oder in pozvala k enotnosti glede brexita #video

Pogajanja v slepi ulici

Pogajanja so se v slepi ulici znašla zaradi vprašanja meje na irskem otoku, ki bo po brexitu edina kopenska meja med Združenim kraljestvom in EU. EU namreč vztraja pri rezervni možnosti, da Severna Irska ostane del carinske unije in notranjega trga, če oziroma dokler ni dogovorjena boljša možnost. Združeno kraljestvo nasprotno trdi, da ta varovalka posega v njegovo suverenost.

 

S podaljšanjem prehodnega obdobja, ki naj bi se po trenutno veljavnem dogovoru začelo z izstopom Britanije iz Unije 29. marca prihodnje leto in končalo konec leta 2020, naj bi strani pridobili več časa za pogajanja o sporazumu o prihodnjih odnosih, kar naj bi zmanjšalo možnost, da bo treba uporabiti omenjeno varovalko.

brexit
Novice Sodišče EU naj bi razsojalo o preklicu zahteve Velike Britanije za brexit

 

Ne spreglejte