Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 10. 2018,
16.37

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Velika Britanija Evropska unija brexit Irska

Ponedeljek, 15. 10. 2018, 16.37

5 let, 6 mesecev

Irski premier: Dogovor o brexitu verjetneje novembra ali decembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Leo Varadkar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Irski premier Leo Varadkar je dejal, da bosta Velika Britanija in Evropska unija dogovor o brexitu verjetneje dosegli novembra ali decembra, in ne že ta teden na vrhu EU. Ob tem Varadkar še vedno verjame, da Velika Britanija EU ne bo zapustila brez dogovora.

"Vem, da so nekateri ljudje optimistični, da bo dogovor o izstopu dosežen že ta teden. Vendar moram reči, da sem vedno menil, da to ni verjetno," je Varadkar povedal novinarjem v Dublinu. "November ali december je verjetno najboljša priložnost za dogovor, vendar pa so razmere dinamične," je poudaril irski premier.

"Del dogovora o izstopu mora biti tudi pravno izvedljivo in pravno zavezujoče zagotovilo, da ne glede na to, kaj se zgodi, ne bo trde meje na Irskem," je še dejal Varadkar.

Andrej Šiško
Novice Čeprav je Šiško v priporu, lahko kandidira za župana #video

Pogajalci do zdaj dorekli okoli 85 odstotkov sporazuma

Tudi irski premier se bo v sredo in četrtek udeležil vrha EU v Bruslju, kjer bo v ospredju brexit. Pogajalci so do zdaj dorekli okoli 85 odstotkov ločitvenega sporazuma. Ključno odprto vprašanje je meja med Severno Irsko, ki kot sestavni del Združenega kraljestva izstopa iz Unije, in Irsko, članico EU. Kljub intenzivnim pogajanjem preboja trenutno še ni na vidiku.

Več zunanjih ministrov Unije je na današnjem srečanju v Luksemburgu dejalo, da dogovora ta teden verjetno ne bo. Ob tem so poudarili, da je časa še dovolj. Irski premier se bo sicer še danes sestal z Arlene Foster, vodjo severnoirskih ulstrskih unionistov (DUP), ki v spodnjem domu britanskega parlamenta podpirajo manjšinsko vlado britanske premierke Therese May.

Zunanji minister Miro Cerar verjame, da obstaja realna možnost za dogovor o brexitu v času, ki je na voljo. Upa, da se bo morda to zgodilo že v sredo, a tudi če bi bil dogovor dosežen novembra, s tem ne bi bilo nič narobe, je dejal v telefonskem pogovoru iz Luksemburga, kjer se je udeležil zasedanja zunanjih ministrov EU. 
Luka Dončić in Goran Dragić
Sportal Divji svet, v katerem se bosta srečala Dragić in Dončić

Mayeva še vedno verjame v dogovor o brexitu

Britanska premierka je medtem v spodnjem domu britanskega parlamenta povedala, da še vedno verjame, da je dogovor o brexitu dosegljiv. "Še vedno verjamem, da je dogovor, dosežen s pogajanji, najboljši izid za Veliko Britanijo in EU. Še vedno verjamem, da je takšen dogovor dosegljiv," je poudarila Mayeva in izrazila mnenje, da nasprotni strani nista daleč narazen.

Da se strani ne moreta dogovoriti o tem, kako zagotoviti, da na irskem otoku ne bo trde meje, sicer po njenih besedah predstavlja "frustracijo". Mayeva je sicer dodala, da to vprašanje ne sme ogroziti možnosti dogovora.

Britanska premierka je zagotovila, da Velika Britanija ne bo ostala trajno zavezana carinskim pravilom EU. Unija se je pozitivno odzvala na njen predlog, da bi v carinski uniji začasno ostala celotna Velika Britanija, je povedala. Vendar so vztrajali, da ni časa za določitev podrobnosti takšnega dogovora in da bi del carinske unije ostala zgolj Severna Irska. Mayeva se s tem ne strinja.

nesreča
Avtomoto Na štajerski avtocesti trčilo sedem vozil
Ne spreglejte