Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 10. 2018,
15.25

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Miami Heat Dallas Mavericks Liga NBA

Ponedeljek, 15. 10. 2018, 15.25

5 let, 6 mesecev

PRED ZAČETKOM LIGE NBA

Divji svet, v katerem se bosta srečala Dragić in Dončić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20
Luka Dončić in Goran Dragić | Luka Dončić in Goran Dragić: nekdanja reprezentančna soigralca bosta v novi sezoni prvič tekmeca. | Foto Vid Ponikvar

Luka Dončić in Goran Dragić: nekdanja reprezentančna soigralca bosta v novi sezoni prvič tekmeca.

Foto: Vid Ponikvar

V torek se bo v Severni Ameriki začela nova sezona lige NBA, kar je tudi oder, na katerem se bosta prvič kot tekmeca srečala slovenska košarkarska zvezdnika Luka Dončić in Goran Dragić.

Bila so leta, ko je imela Slovenija v severnoameriški poklicni ligi kar pet predstavnikov v eni sezoni, med katerimi so bili tudi takšni s šampionskimi prstani. Letos sta "le" dva, oba (še) daleč od prstanov. A še nikoli prvih tekem nove sezone v najmočnejši ligi na svetu nismo pričakovali s takšnim vznemirjenem, predvsem pa tudi Američani še nikoli niso posvečali tolikšne pozornosti prav Sloveniji.

Goranu Dragiću, ki v svojo enajsto sezono vstopa kot "all-star" igralec in nosilec igre Miamija, se bo namreč pridružil Luka Dončić, mladi up Dallasa, za katerega ameriški analitiki ocenjujejo, da je najbolje pripravljeni novinec. Ob tem je zanimivo, da se Dragić in Dončić še nikoli v karieri nista srečala kot tekmeca. Zdaj se bosta, za nameček na največjem odru.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić: utišal je tudi najglasnejše kritike #video

Luka se predstavi

Tako Miami kot Dallas bosta prvi tekmi nove sezone odigrala v noči na četrtek po slovenskem času. Dragić se bo s soigralci v floridskem obračunu predstavil v Orlandu, Dončića pa bo ognjeni krst doživel v Phoenixu, kjer ga čaka Igor Kokoškov. To bo za mladega zvezdnika tudi prvi trenutek resnice.

Goranova konkurenčnost v ligi ni vprašljiva. Prvi stik z ligo NBA je prek pripravljalnih tekem dobil tudi Luka. Tam je s kreativnostjo in pogumom nakazal, da je kos izzivu. Dobil je tudi potrdilo o trenerskem zaupanju, pa tudi vpogled v svet, v katerem si bo moral marsikatero priložnost za met izboriti sam.

LeBron James: eden največjih zvezdnikov lige bo novo sezono pričakal kot član LA Lakers. | Foto: Getty Images LeBron James: eden največjih zvezdnikov lige bo novo sezono pričakal kot član LA Lakers. Foto: Getty Images

Začetek nove ere

V Dallasu ne skrivajo velikih načrtov, ki jih imajo z 19-letnim Ljubljančanom. Kot zvezdnika so ga postavili v mladostno navdahnjeno igralsko zasedbo, v kateri bo ključna njegova povezanost z leto starejšim Dennisom Smithom in centrsko okrepitvijo DeAndrejem Jordanom.

S tem tednom se torej začenja neko novo poglavje v karieri Luke Dončića, ki je Evropo zapustil kot klubski in reprezentančni prvak ter najkoristnejši igralec evrolige in španskega prvenstva. Obenem se začenja tudi nova era slovenske košarke v ligi NBA.

Divji svet …

In kakšen je pravzaprav svet, v katerega se podaja Dončić in v katerem je Dragić že pravi staroselec? Zveni paradoksalno, a kljub izjemni urejenosti – divji. V vseh pogledih. Po višini plač, odmevnosti, zvezdniškem naboju …

Pred novo sezono vam ob tem ponujamo obširno infografiko, v kateri smo preverili, koliko denarja klubi namenjajo za svoje igralce, s kakšnim obiskom se lahko pohvalijo klubi, kako uspešni so bili posamezniki, kakšne so napovedi za sezono 2018/19 …

 

Ne spreglejte