Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 10. 2018,
13.47

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Evropska unija Velika Britanija brexit dogovor

Sobota, 6. 10. 2018, 13.47

5 let, 7 mesecev

Juncker verjame, da bo dogovor o brexitu dosežen novembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Jean-Claude Juncker | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v danes objavljenem intervjuju za več avstrijskih medijev dejal, da še vedno verjame, da bosta Velika Britanija in Evropska unija dogovor o brexitu dosegli najkasneje novembra. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk medtem pričakuje, da bo dogovor dosežen do konca leta.

"Upravičeno menim, da se je potencial za zbližanje stališč obeh strani v zadnjih dneh povečal. Ne moremo predvidevati, ali bomo dogovor o brexitu sklenili že oktobra. Če se to ne bo zgodilo takrat, se bo novembra," je dejal Jean-Claude Juncker. "Distancirati se moramo od scenarija brez dogovora. To ne bi bilo dobro ne za Velik Britanijo ne za preostanek EU," je še opozoril Juncker.

Novice Britanska premierka priplesala na oder in pozvala k enotnosti glede brexita #video

 

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes povedal, da bodo poskušali oktobra zaključiti pogajanja oziroma vsaj zbližati stališča. "Če bo treba, bom novembra sklical zasedanje Evropskega sveta. Mislim, da je možno, da bi dogovor dosegli do konca leta," je poudaril Tusk.

Velika Britanija naj bi EU zapustila konec marca 2019

Ključno srečanje britanske premierke Therese May in drugih voditeljev držav članic EU bo 17. oktobra, ko bi že lahko dosegli dogovor o izstopu Velike Britanije iz EU, ki je predviden za 29. marec 2019. Pogajalci si sicer prizadevajo, da bi se dogovorili najkasneje do izrednega vrha, ki bo sredi novembra.

Angela Merkel
Novice Merklova zavrnila načrte britanske vlade za brexit

Pogajanja o sporazumu o brexitu so sicer že bolj ali manj zaključena, jabolko spora pa ostaja vprašanje meje med Republiko Irsko in britansko Severno Irsko, kjer nadzora zaenkrat ni. Z izstopom Združenega kraljestva iz EU bi morali na tem območju vzpostaviti vsaj nekakšen nadzor blaga.

Prav tako je odprto vprašanje prihodnjih odnosov Otoka z EU, zlasti glede sodelovanja v enotnem trgu, pri čemer Velika Britanija pričakuje nekakšen poseben odnos, zlasti v smislu prostega pretoka blaga, ne pa tudi prostega pretoka ljudi. A v EU opozarjajo, da London ne more pobrati zgolj nekaterih stvari iz enotnega trga, drugih pa ne.

Ne spreglejte