Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 9. 2018,
14.27

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Natisni članek

brexit Angela Merkel

Torek, 25. 9. 2018, 14.27

5 let, 6 mesecev

Merklova zavrnila načrte britanske vlade za brexit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

1

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes zavrnila načrte britanske vlade za brexit. Po njenih besedah namreč država ne more upoštevati samo enega načela enotnega trga EU, drugih treh pa ne. Opozorila je še, da je za sklenitev dogovora na voljo samo še šest do osem tednov.

"Ne moreš biti del enotnega trga, če upoštevaš samo eno načelo, drugih treh pa ne," je na dnevu nemške industrije v Berlinu povedala Merklova. Bruselj je namreč prepričan, da si London prizadeva, da bi za Otok še vedno veljal prost pretok blaga, ne pa tudi prost pretok ljudi, kapitala in storitev.

Čas se izteka

Nemška kanclerka je ob tem opozorila, da je "ostalo samo še šest do osem tednov intenzivnega dela, ko bomo morali sprejeti politične odločitve". Uspeh pogajanj bo odvisen predvsem od tega, kaj Velika Britanija želi, kar pa še ni povsem jasno, je dejala. Napredek bi lahko po njenih besedah dosegli oktobra, vendar pa bo treba predloge o prihodnjih odnosih "formulirati karseda konkretno", je poudarila. Prehodno obdobje bo v nasprotnem primeru prekratko, da bi dosegli razumen dogovor, je opozorila.

Mayeva obljubila nov predlog

Voditelji EU so pretekli teden na neformalnem vrhu v Salzburgu britanski premierki Theresi May sporočili, da njen predlog glede brexita ni sprejemljiv. Mayeva jim je obljubila nov predlog za irsko mejo po brexitu. Zagotovila je tudi, da Velika Britanija intenzivno pripravlja strategijo za izstop iz povezave, ki bo predvidoma oblikovana do oktobrskega vrha EU.

brexit
Novice Brexit plaši tudi slovenske podjetnike

Britanska premierka je v odzivu izjavila, da je bila zavrnitev njenega predloga za brexit nesprejemljiva. Ob tem je priznala, da so pogajanja z Brusljem v slepi ulici. "Zdaj moramo slišati od EU, katere so prave težave in kaj so alternative, tako da lahko razpravljamo o njih," je pozvala. "Dokler ne bomo, ne moremo napredovati."

brexit
Novice Britanski laburisti za drugi referendum o brexitu
Ne spreglejte