Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 9. 2018,
12.59

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Velika Britanija brexit

Ponedeljek, 24. 9. 2018, 12.59

5 let, 7 mesecev

Britanski laburisti za drugi referendum o brexitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
brexit | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Britanski laburisti puščajo odprto možnost drugega referenduma o izstopu Združenega kraljestva iz EU, so se delegati stranke dogovorili prvi dan kongresa v Liverpoolu. O resoluciji o tem bodo glasovali jutri.

Člani stranke so o stališču laburistov do drugega referenduma o brexitu včeraj razpravljali pozno v noč. Dosegli so dogovor o resoluciji, ki dopušča možnost drugega referenduma, če se bo izkazalo, da niso možne predčasne volitve. O resoluciji bodo po napovedih glasovali v torek.

Številni člani laburistov so sicer upali, da bo stranka na svojem letnem kongresu, ki se ga udeležuje okoli 13 tisoč delegatov, sprejela uradno stališče, da se zavzema za drugi referendum o brexitu.

brexit, Theresa May
Novice Mayeva: Zavrnitev britanskega načrta za brexit nesprejemljiva

Vodstvo bolj naklonjeno novim volitvam kot referendumu

Vodja laburistov, evroskeptik Jeremy Corbyn, je pred kongresom dejal, da se bolj kot za drugi referendum o brexitu zavzema za predčasne volitve, da pa bo upošteval odločitev članov svoje stranke.

Nedavna raziskava med laburisti je pokazala, da bi nov referendum o brexitu podprlo 86 odstotkov članov stranke. Kot je še pokazala anketa, ki jo je za časnik The Observer izvedel inštitut YouGov in v kateri je sodelovalo tisoč vprašanih, bi se danes 90 odstotkov laburistov izreklo za obstanek v EU.

Vodstvo laburistov je sicer bolj naklonjeno predčasnim volitvam kot novemu referendumu, saj pričakuje, da bi v primeru zmage stranka prevzela nadzor nad pogajanji o brexitu. A nekateri člani laburistov želijo, da bi o brexitu odločali državljani.

farma
Novice Britanci kmetijstvo po brexitu promovirajo s fotografijo iz Slovenije

Vodja vlade v senci za referendum o dogovoru glede brexita

Vodja vlade v senci John McDonnell je ocenil, da bi morali Britanci na morebitnem drugem referendumu odločati o dogovoru glede brexita, ne o tem, ali naj Združeno kraljestvo ostane v Uniji. Dejal je še, da bodo laburisti še naprej spoštovali izide referenduma iz leta 2016, na katerem so se Britanci s tesno večino 51,9 odstotka proti 48,1 odstotka odločili za brexit.

Theresa May
Novice Mayeva: Tudi EU mora razdelati stališče glede brexita
Ne spreglejte