SiolNET. Novice Svet
1,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mayeva: Zavrnitev britanskega načrta za brexit nesprejemljiva

1,23

termometer

brexit, Theresa May |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Britanska premierka Theresa May je danes izjavila, da je bila zavrnitev njenega predloga za brexit na vrhu voditeljev EU v Salzburgu nesprejemljiva. Ob tem je priznala, da so pogajanja z Brusljem v slepi ulici.

"Ni sprejemljivo, da preprosto zavrneš predlog druge strani brez podrobne razlage in nasprotnega predloga," je dejala Mayeva v televizijskem nagovoru z Downing Streeta. "Zdaj moramo slišati od EU, katere so prave težave in kaj so alternative, tako da lahko razpravljamo o njih," je pozvala.

brexit, Theresa May Novice Mayeva napovedala nov predlog za mejo z Irsko po brexitu

"Zdaj moramo slišati od EU, katere so prave težave in kaj so alternative, tako da lahko razpravljamo o njih," je pozvala. "Dokler ne bomo, ne moremo napredovati."

Napovedala je, da bodo pripravili alternativni načrt za vprašanje meje na Irskem otoku, "ki bo obvaroval celovitost Združenega kraljestva". Kot je dejala, želi EU ohraniti odprto irsko mejo, tako da bi Severna Irska ostala v carinski uniji. To je po njenih besedah nesprejemljivo: "Nikoli ne bomo pristali na to. To bi pomenilo razpad naše države."

"Medtem moramo in bomo nadaljevali priprave za primer, če ne bomo dosegli dogovora," je po poročanju tujih tiskovnih agencije še dejala britanska premierka.

Voditelji EU so v četrtek na neformalnem vrhu v Salzburgu sporočili britanski premierki, da njen predlog glede brexita ni sprejemljiv. Mayeva jim je obljubila nov predlog za irsko mejo po brexitu. Zagotovila je tudi, da Velika Britanija intenzivno pripravlja strategijo za izstop iz povezave, ki bo predvidoma oblikovana do oktobrskega vrha EU.

Theresa May Novice Mayeva: Tudi EU mora razdelati stališče glede brexita

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ob koncu vrha sporočil, da bodo za november načrtovani vrh o brexitu pripravili le, če bo do naslednjega rednega vrha EU v oktobru na tem področju dosežen dovolj velik napredek.

farma Novice Britanci kmetijstvo po brexitu promovirajo s fotografijo iz Slovenije

Pogajanja o sporazumu o brexitu so sicer že bolj ali manj končana, jabolko spora pa ostaja vprašanje meje na irskem otoku med Irsko in britansko Severno Irsko, kjer nadzora zdaj ni, z izstopom Združenega kraljestva iz EU pa bi morali na tem območju vzpostaviti vsaj nekakšen nadzor blaga.

Michel Barnier Novice Barnier: Oktobrski vrh EU bo trenutek resnice o brexitu

Prav tako je odprto vprašanje prihodnjih odnosov Otoka z EU, zlasti glede prihodnjega sodelovanja v enotnem trgu, pri čemer Velika Britanija pričakuje nekakšen poseben odnos, zlasti v smislu prostega pretoka blaga in storitev, ne pa tudi prostega pretoka ljudi. A v EU opozarjajo, da London ne more pobrati zgolj nekaterih stvari z enotnega trga, drugih pa ne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin