Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 9. 2018,
22.15

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

Evropska unija brexit

Torek, 18. 9. 2018, 22.15

5 let, 7 mesecev

Barnier: Oktobrski vrh EU bo trenutek resnice o brexitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Michel Barnier | Foto STA

Foto: STA

Oktobrski vrh EU bo "trenutek resnice" v pogajanjih o izstopu Združenega kraljestva iz unije, je danes v Bruslju poudaril glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pred tem predlagal izredni vrh o brexitu v novembru, da bi se izognili "katastrofi".

Voditelji bodo o stanju v pogajanjih o brexitu razpravljali v sredo in četrtek na neformalnem srečanju v Salzburgu. Danes pa so o tem v Bruslju govorili tudi ministri za evropske zadeve.

"Razpravljali bomo o tem, kako organizirati sklepno fazo pogovorov o brexitu, vključno z možnostjo o še enem Evropskem svetu v novembru," je zapisal Tusk v vabilu voditeljem na zasedanje v Salzburgu.

iPhone XR
Novice Vprašanje za tisoč evrov, s katerim se bo jeseni ukvarjal marsikdo

"Pogovore je treba pospešiti"

EU naj bi po prvotnih načrtih dogovor o ločitvenem sporazumu dosegla oktobra. Omenjanje novembrskega vrha sproža skrbi. Irski zunanji in trgovinski minister Simon Coveney je danes opozoril, da je treba pogovore pospešiti in rešitev najti do oktobrskega vrha, ne pa zavlačevati v november.

Barnier je v odzivu na te skrbi danes izpostavil, da bo oktober ključen trenutek, trenutek resnice, ko bo jasno, ali je dogovor na dosegu.

Če oktobra ne bo kazalo na to, da je dogovor možen, namreč novembrski vrh verjetno niti ni smiseln, pri čemer pa je zelo malo verjetno, da bi dogovor bil mogoč že oktobra, pojasnjujejo v Bruslju neuradno.

Shona Vertue
Trendi Nekdanja trenerka Davida Beckhama: Ženske počnejo te tri napake

EU predlaga rezervno možnost

Glavni pogajalec unije je danes tudi znova izpostavil, da je treba dedramatizirati razpravo o meji na irskem otoku, konkretno vprašanje točk preverjanja blaga, ki gre čez mejo med Severno Irsko oziroma Združenim kraljestvom in Irsko oziroma EU.

EU predlaga rezervno možnost za primer, da v pogajanjih o prihodnjih odnosih ne bi bilo mogoče doseči drugega dogovora, ki predvideva, da Severna Irska ostane del carinske unije in notranjega trga EU.

Ta rezervna možnost mora biti zavarovalna polica za vsako vreme, ne glede na to, kaj bodo prinesli prihodnji odnosi, je danes znova izpostavil Barnier, ki zatrjuje, da se je unija pripravljena pogovarjati o izboljšanju tega predloga.

Temeljni namen je, da bi se izognili rednim in obsežnim preverjanjem na meji, ki bi spodkopali velikonočni dogovor.

Pogajalci se še pogovarjajo o tem, katere proizvode naj bi preverjali in kdo naj bi to počel, je povedal Barnier in pojasnil, da je večino preverjanja mogoče opraviti stran od meje.

Sportal Prašnikar: Bolj me upoštevajo v javnosti kot pa tam, kjer bi bilo potrebno #video

Za zdaj je dogovor dosežen o približno 85 odstorkih sporazuma

EU je za zdaj dosegla dogovor o približno 85 odstotkih ločitvenega sporazuma, ki vključuje pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku ter prehodno obdobje. Najtrši oreh je irsko vprašanje. Prav tako je še odprto vprašanje politična izjava o prihodnjih odnosih, ki bo priložena k izstopnemu sporazumu.

Britanci želijo, da bi bila ta izjava čim konkretnejša, Barnier pa govori o "razumni dvoumnosti", s katero bi lahko živeli obe strani.

Britanija želi po izstopu delni dostop do notranjega trga, ne želi pa pristati na spoštovanje pravil EU, kar je za unijo nesprejemljivo.

Kolaž Luka Mesec Marjan Šarec
Novice Bo Luka Mesec odpovedal sodelovanje s Šarčevo vlado?
Ne spreglejte