Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
21.26

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

Evropska unija vrh EU brexit

Sreda, 19. 9. 2018, 21.26

5 let, 7 mesecev

Mayeva: Tudi EU mora razdelati stališče glede brexita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Theresa May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je danes pred neformalnim vrhom EU v Salzburgu odgovorila na kritike načrtov njene vlade glede brexita in poudarila, da mora tudi EU pokazati pripravljenost na kompromis.

"Če hočemo doseči uspešno rešitev, bo morala EU razdelati svoje stališče, tako kot ga je Združeno kraljestvo," je poudarila ob prihodu na delovno večerjo, s katero se je začel vrh.

Staša Gajo
Sportal Srbkinja s štajerskim naglasom, ki se med tekmami zamoti z Rubikovo kocko #intervju

Obe strani bosta morali sprejeti kompromise

"Prepričana sem, da z dobro voljo in odločenostjo lahko dosežemo dogovor, ki bo dober za obe strani," je še dejala Mayeva, ki naj bi ob zaključku večerje voditeljem držav in vlad unije predstavila svojo oceno napredka v pogajanjih o brexitu.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je popoldne v Salzburgu pohvalil nekatere predloge britanske premierke glede brexita, a opozoril, da je treba preoblikovati britanski predlog o irskem vprašanju in nadaljnjem gospodarskem sodelovanju po odhodu Velike Britanije iz EU.

Gostitelj vrha, avstrijski kancler Sebastian Kurz je pred delovno večerjo izpostavil, da je EU pripravljena na kompromis, a to pričakuje tudi od velike Britanije. Ob tem je pozval britansko premierko, naj naredi korak naprej.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes pred neformalnim vrhom EU v Salzburgu zahteval pripravljenost na kompromise v pogajanjih z Veliko Britanijo o izstopu slednje iz Evropske unije. "Dogovor z Veliko Britanijo je nujnost," je na srečanju Evropske ljudske stranke pred vrhom dejal predsednik vlade Avstrije, ki trenutno predseduje EU.

"Nedogovor" z Londonom bi imel negativne posledice tudi na avstrijsko gospodarstvo in delovna mesta, je še poudaril. "Zelo si prizadevamo, da bi našli kompromis," je dejal avstrijski kancler, ki je prav tako potrdil, da naj bi novembra pripravili izreden vrh o brexitu.

"Nedogovor in trdi brexit bi bil težak za Evropo in grozen za Veliko Britanijo. Izgubili bi obe strani, zato je kompromis boljši za obe strani," je ob tem še dejal Kurz. Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je po njegovi oceni že stopil korak nasproti Veliki Britaniji, sedaj pričakuje pripravljenost od Londona, je še dejal avstrijski kancler.

Novice Vinarji in sadjarji ne najdejo delavcev. Vpoklicali so celo upokojence. #video

"Ponovnega glasovanja o brexitu ne bo"

Mayeva je v Salzburgu tudi znova zavrnila predloge, da bi britanski volivci o brexitu še enkrat odločali na referendumu. "Povsem jasna bom. Ta vlada ne bo nikoli sprejela drugega referenduma," je poudarila. Ob tem je pozvala vodstvo britanskih laburistov, naj izključi možnost drugega referenduma in preneha ovirati proces izstopa iz EU.

Oprah scam
Novice Bodo milijoni ene najbogatejših žensk na svetu res prišli do Slovenca?

 

Ne spreglejte