SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mayeva napovedala nov predlog za mejo z Irsko po brexitu

0,04

termometer

brexit, Theresa May
Irsko vprašanje ostaja ena od najtežje rešljivih vprašanj ločitve Velike Britanije od Evropske unije. Foto: Getty Images

Britanska premierka Theresa May je danes po neformalnem vrhu EU v Salzburgu dejala, da bo vlada v Londonu v kratkem predstavila nov predlog za rešitev irskega vprašanja po brexitu. Ob tem je zavrnila načrte Evropske komisije, da bi Severna Irska v skrajnem primeru ostala del carinske unije.

Irsko vprašanje ostaja eno od najtežje rešljivih vprašanj ločitve Velike Britanije od Evropske unije. Čeprav se strani izogibata možnosti ponovne uvedbe nadzora na meji med Irsko in Severno Irsko, ne moreta najti skupne rešitve.

Voditelji držav članic EU so namreč zavrnili načrte britanske premierke za brexit, obenem pa je Mayeva zavrnila načrte EU za mejo z Irsko, a dodala, da bo London kmalu predstavil nove predloge. Zagotovila je tudi, da Velika Britanija intenzivno pripravlja strategijo za izstop iz povezave, ki bo predvidoma oblikovana do oktobrskega vrha EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

Britanska premierka je izrazila še prepričanje, da jim bo uspelo skleniti dober dogovor, a da bo za to potrebno še veliko dela. Ob tem je zavrnila možnost drugega referenduma o brexitu.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes v Salzburgu sporočil, da bodo za november načrtovani vrh o brexitu pripravili le, če bo do naslednjega rednega vrha EU v oktobru na tem področju dosežen dovolj velik napredek. "Evropski svet v oktobru bo trenutek resnice," je dejal Tusk na zaključni novinarski konferenci. Tusk je tudi v Salzburgu opozoril, da načrti britanske premierke "ne bodo delovali", saj bi spodkopali pravila enotnega trga EU.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob koncu vrha ocenil, da so predlogi britanske premierke glede trgovinskih odnosov po brexitu nesprejemljivi, ker ne spoštujejo načela enotnega trga. "Napočil je trenutek resnice," je še dejal za medije po vrhu. Dodal je, da sedemindvajseterica nove britanske predloge pričakuje oktobra.

Preberite še:

brexit Novice Londonski župan zahteva nov referendum o brexitu brexit Posel danes Brexit plaši tudi slovenske podjetnike Theresa May Novice Mayeva vztraja, da ni alternative njenemu načrtu za brexit   Evropska komisija Bruselj Novice EU o večletnem proračunu, Poljski in brexitu Michel Barnier Novice Barnier: Oktobrski vrh EU bo trenutek resnice o brexitu farma Novice Britanci kmetijstvo po brexitu promovirajo s fotografijo iz Slovenije Theresa May Novice Mayeva: Tudi EU mora razdelati stališče glede brexita

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin