Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
17. 9. 2018,
9.21

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,18

2

Natisni članek

Natisni članek

turizem gospodarstvo Slovenija brexit London

Ponedeljek, 17. 9. 2018, 9.21

6 let

Brexit plaši tudi slovenske podjetnike

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,18

2

brexit | Zaskrbljenost med britanskimi gospodarstveniki je zaradi brexita velika. Vsa gospodarska združenja si močno prizadevajo za sporazumen izstop iz EU oziroma dogovor, ki bo dober za obe strani. | Foto Getty Images

Zaskrbljenost med britanskimi gospodarstveniki je zaradi brexita velika. Vsa gospodarska združenja si močno prizadevajo za sporazumen izstop iz EU oziroma dogovor, ki bo dober za obe strani.

Foto: Getty Images

Izvoz slovenskih podjetij v Združeno kraljestvo je na račun negotovosti glede brexita v zadnjem letu zrasel precej manj kot v druge evropske države. Kakšne nevarnosti grozijo slovenskim podjetjem?

Velika Britanija je drugo največje gospodarstvo v Evropi. Predstavlja 65-milijonski trg, kjer se dosegajo premijske cene. Trg je zelo segmentiran in zahteven, priložnosti so prepoznala tudi nekatera slovenska podjetja; predvsem na področjih blaga in storitev visoke dodane vrednosti.

A po tem, ko so se Britanci pred dobrima dvema letoma odločili zapustiti Evropsko unijo, to morda ne bo več tako. Kaj napovedujejo borzni analitiki in slovenska podjetja, ki trgujejo z Otokom?

Britanska premierka Theresa May napoveduje, da bo Velika Britanija po brexitu postala največja investitorka iz skupine G7 na črni celini. "Želim, da Velika Britanija do leta 2022 postane investitorka številka ena iz skupine G7 v Afriki, vodilno vlogo pa naj prevzamejo podjetja iz zasebnega sektorja," je ob začetku afriške turneje dejala Mayeva. | Foto: Getty Images Britanska premierka Theresa May napoveduje, da bo Velika Britanija po brexitu postala največja investitorka iz skupine G7 na črni celini. "Želim, da Velika Britanija do leta 2022 postane investitorka številka ena iz skupine G7 v Afriki, vodilno vlogo pa naj prevzamejo podjetja iz zasebnega sektorja," je ob začetku afriške turneje dejala Mayeva. Foto: Getty Images

Pogajanja med Londonom in Brusljem o izstopu so namreč dolgotrajna in težavna. Čeprav je bilo sprva predvideno, da strani do oktobra letos uskladita pogoje izstopa, je glavni pogajalec EU Michel Barnier ta teden sporočil, da se rok za dogovor zamika v november. Še vedno torej obstaja možnost, da do dogovora glede načina izstopa Velike Britanije ne pride oziroma pride do izstopa brez dogovora (t. i. hard brexit).

Vrednost britanskega funta vse nižja

"V primeru hard brexita lahko pričakujemo dodatno slabitev britanske valute," napoveduje Luka Flere, direktor naložbenega sektorja v družbi KD Skladi. | Foto: Osebni arhiv "V primeru hard brexita lahko pričakujemo dodatno slabitev britanske valute," napoveduje Luka Flere, direktor naložbenega sektorja v družbi KD Skladi. Foto: Osebni arhiv Britanski funt je v primerjavi z evrom te dni dosegel najnižjo vrednost v zadnjih 11 mesecih. "Padec britanskega funta v zadnjih mesecih gre pripisati predvsem negotovosti, povezani z britanskim izstopom iz EU," pojasnjuje Luka Flere, direktor naložbenega sektorja v družbi KD Skladi. Dodaja, da smo v zadnjih mesecih v pogajanjih videli veliko pretresov in zasukov, tudi odstop britanskega zunanjega ministra in ministra, odgovornega za pogajanja z EU, kar je negotovost še povečalo. "V primeru hard brexita lahko pričakujemo dodatno slabitev britanske valute," napoveduje Flere.

Britanska premierka Theresa May pa svari, da tudi v primeru neuspešnih pogajanj za Otočane še ne bo konec sveta. Prav zdaj je na afriški turneji. Strokovnjaki njeno pot že vidijo kot poskus postavljanja ambicij za Veliko Britanijo po odhodu iz EU.

Britansko gospodarstvo posledice brexita že čuti

Gospodarska rast Velike Britanije je padla z 1,9 odstotka v 2016 na 1,7 odstotka v 2017, medtem ko jo je EU z 1,8 odstotka v 2016 okrepila na 2,1 odstotka v 2017. "V prihodnje bo veliko odvisno od načina izstopa. V primeru izstopa brez dogovora bodo posledice čutili tudi slovenski izvozniki. Na eni strani padanje britanske valute poslabšuje konkurenčnost, na drugi strani pa lahko pričakujejo več birokratskih ovir pri poslovanju. V tej luči lahko razumemo čedalje več pozivov gospodarskih zbornic in drugih akterjev, da se morajo gospodarski subjekti pripraviti tudi na možnost hard brexita," opozarja Flere.

Med večjimi slovenskimi izvozniki v Veliko Britanijo je tudi novomeška družba TPV, ki sestavne dele dobavlja tamkajšnji avtomobilski industriji. Prodaja na tem trgu predstavlja 3,7-odstotni delež.

Novomeški TPV je med večjimi slovenskimi izvozniki v Veliko Britanijo. | Foto: Vid Ponikvar Novomeški TPV je med večjimi slovenskimi izvozniki v Veliko Britanijo. Foto: Vid Ponikvar

"Naš izvoz je odvisen od tamkajšnjega obsega proizvodnje vozil. V primeru neuspešnega dogovora in posledično slabših pogojev poslovanja se lahko proizvodnja vozil v Veliki Britaniji zmanjša oziroma preseli v bolj ugodna poslovna okolja. Ob selitvi proizvodnje bi se tako za nas spremenila le struktura trgov," so nam odgovorili iz TPV. Svoje proizvode bi tako na primer namesto v Veliko Britanijo dobavljali znotraj EU.

Ker z britanskimi partnerji poslujejo v evrih, jih valutno tveganje ne bo prizadelo.

Hard brexit tudi priložnost za nekatera slovenska podjetja

"Vsa britanska gospodarska združenja si močno prizadevajo za sporazumen izstop iz EU oziroma dogovor, ki bo dober za obe strani," pojasnjuje direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice Barbara Uranjek. | Foto: STA , "Vsa britanska gospodarska združenja si močno prizadevajo za sporazumen izstop iz EU oziroma dogovor, ki bo dober za obe strani," pojasnjuje direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice Barbara Uranjek. Foto: STA , "Ker v Združenem kraljestvu okoli 120 tisoč podjetij izvaža izključno v EU je zaskrbljenost med britanskimi gospodarstveniki velika. Vsa gospodarska združenja si močno prizadevajo za sporazumen izstop iz EU oziroma dogovor, ki bo dober za obe strani," pojasnjuje direktorica Britansko-slovenske gospodarske zbornice Barbara Uranjek.

Spomni, da je britanska vlada julija izdala predlog izstopa iz EU. V njem med drugim predlaga ohranitev evropskih standardov, ničelne carine in kvote ter da se po izstopu iz EU ne uvedejo nobene dodatne birokratske ovire. A to so le njihove želje, kaj se bo uresničilo, ne vemo.

Britanska trgovinska zbornica namreč opozarja, da bi se v primeru trdega brexita namesto izdanih 55 milijonov carinskih deklaracij na leto ta številka povzpela na 250 milijonov. Zato vlada že pripravlja informacijsko platformo, ki bo omogočila njihovo preprosto izdelavo in s tem preprečila zastoje na mejah. Ker bi pri tem verjetno nastala tudi nova podjetja za pomoč izvoznikom pri carinskih deklaracijah, Uranjekova vidi v tem priložnost tudi za slovenska IT-podjetja.

Slovenski izvoz na Otok se je upočasnil, uvoz porasel

V zbornici opažajo, da je izvoz slovenskih podjetij v Združeno kraljestvo na račun negotovosti v zadnjem letu zrasel precej manj kot v druge evropske države. Z 12. mesta je padel na 19. mesto. Nekatera slovenska podjetja so se celo premislila in načrtovane investicije niso realizirala v Veliki Britaniji, temveč so izbrale drugo državo.

Na drugi strani pa je uvoz z Otoka v Slovenijo zaradi nižje vrednosti funta zrasel za desetino. O investicijah v Sloveniji razmišljajo tudi Britanci.

"A ker bo šlo tudi po izstopu Velike Britanije iz EU za trg, kjer se dosegajo premijske cene in zagotavlja enostavnost poslovanja, bo po mnenju zbornice za slovenska podjetja še vedno zanimiv trg," sklene Uranjekova.

Ne spreglejte