Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2018,
15.29

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

brexit Velika Britanija sodišče Škotska

Četrtek, 4. 10. 2018, 15.29

5 let, 6 mesecev

Sodišče EU naj bi razsojalo o preklicu zahteve Velike Britanije za brexit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

brexit | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Sodišče Evropske unije naj bi na zahtevo škotskega sodišča razsodilo, ali lahko Velika Britanija še pred izstopom iz Evropske unije, ta je predviden za 29. marec prihodnje leto, prekliče svojo zahtevo za izstop iz povezave, so danes sporočili s sodišča.

Dodali so, da je škotsko sodišče zahtevalo prednostno obravnavo svoje zadeve.

Novice Britanska premierka priplesala na oder in pozvala k enotnosti glede brexita #video

Sodniki se bodo tako ubadali z uradnim postopkom izstopa v skladu s 50. členom lizbonske pogodbe. V skladu z njim mora država članica, ki želi izstopiti iz EU, povezavo o tem uradno obvestiti, izstop pa začne veljati natanko dve leti po uradnem obvestilu. Škotsko sodišče je evropske sodnike ob tem tudi povprašalo, kdaj in kako je mogoče preklicati uradno obvestilo. Na to vprašanje lahko dokončno odgovori le Sodišče EU.

Boris Johnson
Novice Boris Johnson predstavil svoj načrt za brexit

Tusk pozval Mayevo, naj se končno loti brexita

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes v Bruslju po srečanju z irskim premierjem Leom Varadkarjem pozval britansko premierko Thereso May, naj se končno loti brexita. Pozval je k čim večjemu napredku do vrha EU v sredini oktobra, ko bo Mayeva predvidoma nagovorila preostalih 27 evropskih voditeljev.

"Bil sem vodja stranke 15 let in poznam pravila strankarske politike, ampak sedaj, ko se je končal kongres torijcev, se moramo resno lotiti dela," je dejal Tusk o dogovarjanju glede izstopa Velike Britanije iz Evropske unije.

"Govoriti resnico, čeprav je težka in neprijetna, je najboljši izraz spoštovanja partnerjev," je dodal.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je britansko premierko Thereso May povabil, da 17. oktobra na predvečer vrha EU, ki ga je označil za trenutek resnice glede brexita, nagovori evropske voditelje. | Foto: Reuters Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je britansko premierko Thereso May povabil, da 17. oktobra na predvečer vrha EU, ki ga je označil za trenutek resnice glede brexita, nagovori evropske voditelje. Foto: Reuters Nadaljeval je, da se čustveni argumenti glede brexita slišijo privlačno, a ne pripomorejo k oblikovanju dogovora. Tudi Varadkar je ob tem pozval k bolj poglobljenim pogajanjem pred vrhom EU.

Angela Merkel
Novice Merklova zavrnila načrte britanske vlade za brexit

Tusk je povabil Mayevo, da 17. oktobra na predvečer vrha EU, ki ga je označil za trenutek resnice glede brexita, nagovori evropske voditelje. Če bo Mayeva sprejela povabilo, bo imela priložnost, da kolege prepriča o možnosti preboja na področju pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU in da se lahko sklene dogovor še pred marcem, ko bo Otok zapustil povezavo.

Nekateri diplomati v Bruslju namigujejo, da bi voditelji lahko po govoru na nočnem sestanku premleli in podprli smernice za dogovor o brexitu. Drugi pa so prepričani, da bo dogovor moral počakati do novembrskega vrha.

Varadkar je sicer danes dejal, da bi bil zadovoljen, če bi dogovor dosegli do novembra. "Mislim, da je to v interesu Irske, EU in Velike Britanije. Zato se moramo lotiti dela," je dejal po srečanju s Tuskom.

brexit
Novice Britanski laburisti za drugi referendum o brexitu
Ne spreglejte