SiolNET. Novice Slovenija
6,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peticija za odstop Tajanija: podpisala sta se tudi Kučan in Mesić

6,35

termometer

Milan Kučan in Stipe Mesić | Med prvopodpisanimi sta tudi bivša predsednika Slovenije in Hrvaške Milan Kučan in Stipe Mesić. | Foto: STA
Med prvopodpisanimi sta tudi bivša predsednika Slovenije in Hrvaške Milan Kučan in Stipe Mesić. Foto: STA

Socialni demokrati (SD) so zagnali mednarodno peticijo, s katero po spornih izjavah v Bazovici pozivajo predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija k odstopu. Podpisniki peticije med drugim zahtevajo, da se do nedeljskih izjav Tajanija opredelita tudi Evropski svet in Evropska komisija, so sporočili iz stranke. Peticijo sta med drugim podpisala tudi bivša predsednika Slovenije in Hrvaške Milan Kučan in Stipe Mesić.

"Revizionistične izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonija Tajanija, ki opravičujejo fašizem, so nas spodbudile, da kot državljanke in državljani posameznih držav Evrope zahtevamo njegov nepreklicni odstop s predsedniške funkcije izjemno pomembne institucije Evropske unije, ker je s takšnimi izjavami izgubil verodostojnost, ki jo mora imeti predsednik Evropskega parlamenta," so zapisali ob peticiji. Pri SD so Tajanija k odstopu pozvali že v ponedeljek, danes pa ga je v Evropskem parlamentu javno k odstopu pozvala tudi evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD).

Med podpisniki tudi Jožef Školč in Milan Brglez

V stranki so danes kot nadaljnji ukrep organizirali mednarodno peticijo za odstop predsednika Evropskega parlamenta. Prvopodpisani so med drugim bivša predsednika Slovenije in Hrvaške Milan Kučan in Stipe Mesić ter nekdanja predsednika DZ Jožef Školč in Milan Brglez. Pod peticijo so se podpisali tudi številni drugi politiki, intelektualci in aktivisti iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

Pisali tudi slovenski in hrvaški evroposlanci iz EPP

Pismo so Tajaniju poslali tudi slovenski in hrvaški evroposlanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), največje skupine v Evropskem parlamentu. Od predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija zahtevajo "jasno opravičilo in umik njegovih izjav", ki jih je podal na nedeljski slovesnosti v Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb.

Tajani se je sicer v ponedeljek ob začetku plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta opravičil za svoje izjave, a so se kritike nadaljevale.  | Foto: Reuters Tajani se je sicer v ponedeljek ob začetku plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta opravičil za svoje izjave, a so se kritike nadaljevale.  Foto: Reuters

Salvini: Ne razumem slovenskega protesta

Italijanski notranji minister Matteo Salvini pa je po negativnih dejal, da ne razume, zakaj je slovenski premier Marjan Šarec protestiral proti njegovim izjavam. "Ne verjamem, da je otrok, ki ga je ubila nacistična roka, drugačen od otroka, ki ga je ubila roka komunista," je dejal v ponedeljek zvečer na italijanski televiziji. Salvini, ki je tudi podpredsednik italijanske vlade, se je v nedeljo v Bazovici udeležil slovesnosti ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je dejal, da ne razume, zakaj je slovenski premier Marjan Šarec protestiral proti njegovim izjavam. | Foto: Reuters Italijanski notranji minister Matteo Salvini je dejal, da ne razume, zakaj je slovenski premier Marjan Šarec protestiral proti njegovim izjavam. Foto: Reuters

Ob tem je preko Twitterja sporočil, da je prišel v Bazovico, da bi počastil tisoče rojakov, ki so jih komunisti mučili, pobili in večkrat še žive vrgli v brezna. "Kaj je bila njihova krivda? To, da so bili Italijani. Kdor zanika, dvakrat ubije. Mi ne pozabimo," je še zapisal.

Tajani: "Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija"

Tajani je številne razburil z izjavo, da naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija". Tajani je sicer v ponedeljek izrazil obžalovanje, češ da so bile njegove izjave narobe razumljene.

Premier Šarec je v odzivu na dogajanje v Bazovici na Twitterju zapisal, da je bil fašizem dejstvo "in imel je za cilj uničenje slovenskega naroda". Kot je še spomnil v tvitu, je v soboto govoril o želji po potvarjanju zgodovine v Sloveniji. "Enako se dogaja na italijanski strani meje. Žal s strani vidnih politikov, celo EU funkcionarjev," je dodal.

Medtem pa je poslanka opozicijske Demokratske stranke in nekdanja predsednica Furlanije-Julijske krajine Deborah Serrachiani dejala, da utegnejo izjave predstavnikov desnice v Bazovici sprožiti nov diplomatski spor Italije, tokrat s Slovenijo. "Ne bi si smeli izmišljati zunanjih sovražnikov, da bi prikrili domače napake ali izvajali volilno kampanjo," je dejala.

Senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc pa je napovedala poslansko vprašanje italijanskemu zunanjemu ministru Moaveru Milanesiju, kaj bo storil za razjasnitev italijanskega stališča v evropskem duhu, k čemur je pozvalo slovensko zunanje ministrstvo.

Marjan Šarec Novice Šarec je takšen govor pričakoval #video

Slovenci v Italiji obsojajo nestrpnost ob 10. februarju

Predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj je povedal, da Slovenci v Italiji ostro obsojajo dogajanje v Bazovici. Izjave vrha italijanskih državnih oblasti na slovesnosti je označil za negativne in zelo žaljive. Pri tem je še posebej izpostavil predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija.

Slednji je bil predvsem zaradi svojih besed v ponedeljek tudi tarča ostrih kritik visokih predstavnikov Slovenije in slovenskih evroposlancev. Sam je v ponedeljek izrazil obžalovanje, če so bile njegove izjave napačno razumljene, in dodal, da je želel posredovati sporočilo miru.

"Tako visok funkcionar, kot je Tajani, ne bi smel priti v Bazovico in pridigati, ne da bi vedel, kakšna je zgodovina," je bil odločen Bandelj. Kot je dodal, Tajanijevo opravičilo sicer sprejema, a do vsega skupaj sploh ne bi smelo priti. Ko gre za dogajanje v Bazovici, pa Bandelj, ki se je slovenskim predstavnikom zahvalil za ponedeljkove ostre odzive, še posebej ne sprejema navedb, da smo Slovenci genociden narod.

Cerar bo Tajaniju pisal kljub opravičilu

Zunanji minister Miro Cerar je danes predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju zaradi njegovih izjav na slovesnosti v Bazovici pisal kljub ponedeljkovemu opravičilu. Pojasnil je, da v opravičilu ni bilo izrečeno vse, kar pričakuje sam in tudi Slovenija. V opozicijski stranki NSi pa so se pridružili pozivom k odstopu Tajanija.

"Mislim, da je prav, da to zadevo do konca razčistimo. Vsako opravičilo je sicer dobrodošlo, mora pa biti zelo jasno, ali je bilo v tem opravičilu zajeto tudi resnično spoznanje, da je bila storjena napaka in da se to ne bo več zgodilo," je v izjavi za novinarje v DZ povedal Cerar. Potrdil je, da mu bo pisal kljub opravičilu.

Bandelj: Ob dnevu spomina je vsako leto slabše

Organizacijski tajnik pri Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ) Marino Marsič je medtem povedal, da ob dnevu spomina vedno na plan stopita nestrpnost in skorajda sovražnost do Slovencev. To je že neke vrste stalnica, vse odkar v Italiji obeležujejo ta praznik, ne glede na to, katera vlada je na oblasti v Rimu, je povedal Marsič.

"Vsako leto je slabše," pa je menil Bandelj in ocenil, da je bilo letošnje dogajanje "popolnoma izven vse ravni". Prihod dveh oz. treh tako visokih italijanskih predstavnikov v Bazovico predsednik SSO vidi tudi v luči letošnjih volitev v Evropski parlament. Vzdušje je bilo načrtovano vnaprej, je ocenil, pri čemer je spomnil tudi na predvajanje filma o pobojih fojbah Red Land - Rosso Istria v zadnjih mesecih, kar je omenil tudi Marsič.

"Hudo je, da je v Italiji fašizem po zakonu pojmovan kot kaznivo dejanje, dejansko pa se nanj požvižgajo tudi javne institucije in sprejemajo tovrstne shode kot nekaj naravnega," je še komentiral Marsič. Pri tem je podobno kot Bandelj še posebej obžaloval dejstvo, da so letos tovrstne izjave prišle iz ust najvišjih predstavnikov države, lokalne oblasti in predsednika Evropskega parlamenta.

Zaskrbljenost tudi zaradi odpiranja sedežev CasaPound v Gorici in Trstu

Zaskrbljenost je Marsič izrazil tudi zaradi odpiranja sedežev neofašističnega združenja CasaPound v Gorici in Trstu - v Trstu ga je ta stranka, ki sama sebe v odprtem nasprotju z zakonom označuje za fašistično, odprla le malo pred dnevom spomina, 2. februarja. To se dogaja ob skorajda brezbrižnosti lokalne pa tudi državne oblasti in javnosti, je opozoril Marsič.

Neofašistično združenje CasaPound v Trstu. | Foto: STA , Neofašistično združenje CasaPound v Trstu. Foto: STA , Na tovrstno dogajanje pa bi po njegovem mnenju vsi gledali z drugačnimi očmi, če bi se naslonili na zgodovino oz. zgodovinsko stroko. Pri tem je navedel poročilo mešane slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije, ki je preučila obdobje od leta 1880 do 1956. "Dejansko pa se v tem kontekstu povleče na dan samo tisto, kar je funkcionalno za dežurno politiko," je obžaloval.

Vso dogajanje sta tako Marsič kot Bandelj obžalovala tudi zato, ker so si predstavniki obeh krovnih organizacij slovenske manjšine v zadnjih desetletjih prizadevali vzpostaviti življenje v miru, sožitju in prijateljstvu. "Ozračja ne bo lahko spremeniti na bolje," je poudaril Bandelj.

Marsič je sicer priznal, da tudi čedalje več Slovencev v Italiji glasuje za Ligo, saj pač daje odgovore na nekatera vprašanja, ki jih tradicionalne, bolj leve stranke niso znale rešiti. Pri tem je spomnil, da je bil tudi deželni svetnik v Furlaniji - Julijski krajini Danilo Slokar, ki se označuje za Slovenca, izvoljen na listi Lige.

Intervju: Marjan Šarec Novice Möderndorfer: Šarec je še vedno spreten satirik

Slovenski evroposlanci iz EPP različno o Tajanijevem opravičilu za izjave v Bazovici

Evropski poslanci iz vrst SDS Patricija Šulin, Romana Tomc in Milan Zver so v odzivu, objavljenem v ponedeljek na spletni strani SDS, zapisali, da so zaskrbljeni nad nedeljsko izjavo predsednika Evropskega parlamenta. Ob Tajanijevi izjavi o italijanski Istri pa so povzeli odziv predsednika SDS Janeza Janše, da je Istra toliko italijanska kot je Furlanija - Julijska krajina slovenska.

Zver, Tomčeva in Šulinova so v skupnem odzivu še zapisali, da so sprejeli Tajanijeva pojasnila in opravičila ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu, v katerih je zatrdil, da njegova izjava nikakor ne more biti razumljena kot nacionalistična ter dodaja, da se je vedno zavzemal za sožitje Italijanov, Hrvatov in Slovencev.

Tajaniju je medtem pisala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Zapisala je, da je njegova izjava globoko šokirala celotno hrvaško javnost. Tajanijeva izjava zanemarja celoto zgodovinske resnice in žali vse hrvaške državljane, posebej tiste, ki še zmeraj nosijo spomine na trpljenja članov svojih družin med fašistično okupacijo delov Hrvaške. Zahtevala je nedvoumno opravičilo. Na sporne besede je hrvaška predsednica opozorila tudi italijanskega kolega Sergia Mattarello. V pismu je izpostavila, da je osupnila in razočarana, tako kot celotna hrvaška javnost. Izrazila je svoje globoko prepričanje, da je vsebina Tajanijeve izjave v nasprotju z dobrososedskimi odnosi med Italijo in Hrvaško.
delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin