SiolNET. Novice Slovenija
5,11

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Šarec je takšen govor pričakoval #video

5,11

termometer

Butalce je ustvaril kulturnik in satirik Fran Milčinski. Butasto ljudstvo, ki nam danes slika nacionalni portret. Tako meni Vinko Möderndorfer, ki na sinočnji proslavi ni skoparil s kritikami na račun naše nove vlade. Ta naj bi bila takšna kot butasti Butalci.

"Žal pa iz leta v leto slovenske demokracije postajajo zabavni Butalčani vedno bolj groteskni. Bojim se, da smo Butalce že davno prebutalili," je v četrtek na proslavi dejal Vinko Möderndorfer.

Strogo je okrcal premierja Marjana Šarca, češ - ti si prvi umetnik na takem položaju in za kulturo nisi naredil nič. Denar bo raje zapravil za osemkolesnike.

"In ko bodo odslužili svojo krvavo raboto, bomo zarjavele osemkolesnike lahko parkirali na mestu, kjer bi morala stati nova Narodna in univerzitetna knjižnica. Ducat jih bo lahko stalo tam," je dejal Möderndorfer.

Nekdanjemu ministru je bil govor všeč

Marjan Šarec Foto: STA V Levici mu pri tem seveda stojijo ob strani. "Tako kot Vinko, tako kot mi umetniki, tako kot mi v stranki Levica se  zavzemamo za to, da bi vlagali sredstva v življenje, ne v smrt," je za Planet povedala poslanska Levice Violeta Tomič.

Lahko bi se zgodile spremembe, je nadaljeval Möderndorfer, a se je vse sfižilo. Z nekdanjim ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom, ki je zaradi afere z mobingom odstopil, bi lahko naredila veliko, a se ga je Šarec raje znebil. Takšno ostrino Prešiček pozdravlja.

"Kultura je tista, ki nam mora pokazati, kje smo kot družba in kam se bi morali razviti, tako da moram odkrito povedati, da mi je bil govor gospoda Möderndorferja všeč," je po proslavi dejal Prešiček.

Govorniški oder Novice Prvi kandidat za naslednika Prešička zavrnil ponudbo #video

Pikalo: Ne delamo vsega prav

In enako je menil tudi njegov začasni naslednik. "Postavlja nam ogledalo, ker vsi mi, ki smo tako ali drugače nosilci javnih funkcij, moramo imeti to ogledalo, se vsak dan pogledati in vedeti, da vse, kar počnemo, tudi ni prav," je govor komentiral Jernej Pikalo, ki trenutno sedi na dveh ministrskih stolčkih.

Premier se je sicer na včerajšnji proslavi smehljal. Tak napad je pričakoval.

"Sam tega ne jemljem tragično, to je pač dan, ko si umetniki lahko dajo duška in povedo katero krepko čez vlado, čez ministrstvo," je v četrtek povedal v oddaji Argument na Planetu.

Möderndorferjeve besede bodo še nekaj časa odmevale, nato pa utonile v pozabo. V nasprotju z Butalci, ki bodo za vedno zrcalo naše družbe.

Komentarji

23

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • čriček / 08.02.2019. ob 20:56 +16 - 6

  Karel Destovnik Kajuh je dal življenje, da Vinko danes lahko govori v slovenščini. Tako da Vinko, Vinko, bi pričakoval malo več modrosti. Življenje na žalost ni tako enostavno.

  +16 - 6
 • čriček / 08.02.2019. ob 20:45 +12 - 4

  To z osemkolesniki bi še šlo, če bi bilo rečeno na splošno, da pa je direktno dregnil Šarca, pa je malo deplasirano. Nekoč bodo Vinka morda zaščitili, da bo lahko imel govor še vedno v slovenščini in ne v v kitajščini.

  +12 - 4
 • sanfrancisco / 09.02.2019. ob 14:45 +7 - 1

  Kaj kulturnik ve o vojski, orožju in Nato zvezi? Kaj ve o državni varnosti? Kaj ve o strateških povezavah, v tem vsak dan bolj norem in nevarnem svetu? Nič. Popolnoma zgrešen govor. Upam, da bo do ponedeljka že pozabljen. Le čevlje sodi naj.... Vinko kopitar.

  +7 - 1
delitve: 38
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin