SiolNET. Novice Slovenija
4,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvi kandidat za naslednika Prešička zavrnil ponudbo #video

4,41

termometer

Tokratna osrednja proslava ob kulturnem dnevu je minila brez kulturnega ministra, ker ga po odstopu Dejana Prešička nimamo. Začasno je funkcijo prevzel šolski minister Jernej Pikalo. Po nekaj manj kot dveh tednih se je pojavilo tudi prvo ime za njegovega naslednika.

Potem ko je kulturni minister Dejan Prešiček zapustil svoj vladni stolček, tekoče posle na kulturnem ministrstvu opravlja šolski minister, ki prav tako prihaja iz kvote SD, Jernej Pikalo.

Minister, ki so ga odnesli očitki o mobingu in zloraba položaja z zasebnimi prevozi glasbil, je danes ob kulturnem prazniku obiskal predsedniško palačo - v podporo pisatelju Florjanu Lipušu, ki je od Pahorja prejel zlati red za zasluge. Kdo bo zasedel njegov stolček, pa v stranki še ugibajo.

"Mogoče imamo težavo, da je postal vroč stolček, ki ni najbolj zaželen. Bi si pa vsekakor želeli, da bi bila to oseba, ki bi nadaljevala to pot, torej pot sprememb za kulturnike," je za Planet povedal Prešiček.

Milosavljevič jih je zavrnil

Po poročanju Pop TV so si v SD za novega kulturnga ministra zaželeli profesorja na Fakulteti za družbene vede Marka Milosavljeviča, s katedre za novinarstvo, vendar je ta ponudbo zavrnil. Naslednika Prešička naj bi v stranki, ki jo vodi Dejan Židan, predstavili v prihodnjem tednu.

Marko Milosavljevič Foto: STA

Ministrstvo za kulturo Novice Za pridne premalo denarja, za nedelavne premalo časa

Kakšnega ministra si želijo politki in kulturniki?

Ljudmila Novak Foto: STA Sprememb si želijo tudi drugi politiki.

"Upam, da bomo kmalu dobili pristojnega ministra, ki bo vreden te funkcije, ki bo na eni strani dober politik, hkrati bo pa tudi razumel kulturo in postoril tisto, kar bi bilo potrebno," pravi nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak.

V SD so med tem, ko iščejo ministra, za zaposlene na kulturnem ministrstvu organizirali tudi predavanja o mobingu. Kakšnega ministra pa si želijo kulturniki?

"Želim si predvsem ljudi, ki so razumevajoči in sočutni do nas, navadnih državljanov," je o izboru za novega ministra dejal igralec SNG Maribor Nejc Ropret.

"Da bi skozi Prešernovo sporočilo vodil kulturo - enakost, solidarnost, strpnost," pa si je zaželel Gorazd Žilavec, prav tako igralec v SNG Maribor.

Jernej Pikalo Novice Pikalo od Prešička začasno prevzel vodenje kulturnega ministrstva

Ne bo se vrnil na konservatorij

S Prešičkom je odšlo vse vodstvo, sam pa je o svoji nadaljnji poti skrivnosten. Kot pravi, se na konservatorij, kjer je najprej šest let poučeval, nato pa ga je še skoraj deset let vodil, ne vrača. "Vidim nove izzive, proti katerim bom šel," je dejal Prešiček.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin