Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
12.15

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

2

Natisni članek

Dejan Prešiček ministrstvo za kulturo Julijana Bizjak Mlakar Majda Širca

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 12.15

5 let, 2 meseca

Vzdušje na kulturnem ministrstvu

Za pridne premalo denarja, za nedelavne premalo časa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

2

Argument | Premier Marjan Šarec je danes dopoldne sprejel ponujeni odstop ministra za kulturo Dejana Prešička. | Foto Ana Kovač

Premier Marjan Šarec je danes dopoldne sprejel ponujeni odstop ministra za kulturo Dejana Prešička.

Foto: Ana Kovač

Potem ko so kulturnega ministra Dejana Prešička odnesle obtožbe o mobingu, smo njegove predhodnike vprašali, kakšno je delovno vzdušje na Maistrovi ulici. Pri nekdanjih ministrih smo med drugim preverili, kakšno je bilo vzdušje, kako so se odzvali na morebitne prijave mobinga, kako motiviran je kolektiv na ministrstvu in ali obstaja možnost, da je bil zadnji upor zaposlenih tudi posledica povečanega obsega nalog.

Potem ko je premier Marjan Šarec po plazu očitkov o šikaniranju zaposlenih in uporabi službenega vozila v zasebne namene sprejel odstop kulturnega ministra Dejana Prešička, se postavlja vprašanje, kako se bo Prešičkov naslednik lotil urejanja razmer na ministrstvu. 

Šarec zaposlenim: Ne odpirajte šampanjcev

"Minister je nekatere stvari premaknil, vendar so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne znam predstavljati, kako bi ista zasedba delala naprej," je danes dejal Šarec, ki je sicer odrezal celotno vodstvo. Poleg Prešičkovega pričakuje tudi odhod državnih  sekretarjev Jana Škoberneta iVojka Stoparja.

Predsednik vlade je ob tem opozoril, da se bodo vase morali zazreti tudi zaposleni. "Ob moji odločitvi zaposleni na ministrstvu ne bi smeli odpirati šampanjcev. Potrebnega bo veliko dela in samorefleksije," je poudaril Šarec.

Dejan Prešiček
Novice Šarec sprejel Prešičkov odstop, začasni minister bo Pikalo #video

Bizjak-Mlakarjeva: Vsaka pritožba zaposlenega še ni nujno mobing

Julijana Bizjak Mlakar, ki je ministrstvo vodila med septembrom 2014 in aprilom 2016, danes pa nadaljuje delo na agenciji za zavarovalni nadzor, pravi, da ima iz obdobja svojega mandata zelo dobre vtise.

"Nisem seznanjena, da bi za to pristojni organi v času mojega ministrovanja ugotovili kakšen primer mobinga. Seveda smo konstruktivno reševali tudi morebitna nesoglasja, povezana s samim delom. Če bi se pojavil sum trpinčenja, nadlegovanja ali drugih oblik mobinga, bi seveda ukrepala, kot to predvideva uredba, ki ureja dostojanstvo zaposlenih na delovnem mestu." 

Kot poudarja nekdanja ministrica, tovrstnega (pisnega) obvestila ni prejela od nobenega od zaposlenih, prav tako ni bila obveščena o nobenem postopku inšpektorata za delo.

"Vsaj tretjina zaposlenih na ministrstvu je nadpovprečno prizadevnih in sposobnih, tretjina dela solidno, preostali manj. Med zadnjimi so bili tudi primeri, ko kateri od zaposlenih ni želel delati," pravi Julijana Bizjak Mlakar. | Foto: Ana Kovač "Vsaj tretjina zaposlenih na ministrstvu je nadpovprečno prizadevnih in sposobnih, tretjina dela solidno, preostali manj. Med zadnjimi so bili tudi primeri, ko kateri od zaposlenih ni želel delati," pravi Julijana Bizjak Mlakar. Foto: Ana Kovač

"Trenutnih razmer ne morem komentirati, ker jih ne poznam. Ne odobravam mobinga, to je spolnega ali drugih oblik nadlegovanja in trpinčenja ljudi. To se mi zdi povsem nesprejemljivo. Iz izjav svetovalke na ministrstvu, ki nudi informacije zaposlenim o postopkih in ukrepih varovanja dostojanstva zaposlenim, pa sklepam, da gospa ne razume, da vsaka pritožba zaposlenega še ni nujno mobing."

Bizjak-Mlakarjeva: Ni bilo časa za ukrepe zoper tiste, ki so delali premalo

Na vprašanje, kakšno je bilo v njenem mandatu vzdušje na ministrstvu, Bizjak-Mlakarjeva odgovarja, da so na ministrstvu veliko delali: "Vsaj tretjina zaposlenih je nadpovprečno prizadevnih in sposobnih, tretjina dela solidno, preostali manj. Med zadnjimi so bili tudi primeri, ko kateri od zaposlenih ni želel delati. Mislim, da takšno stanje ni nič posebnega glede na druge kolektive. Žalostilo me je le to, da kot ministrica nisem imela nobene možnosti, da bi bistveno bolje finančno nagradila tiste, ki so bili izjemno prizadevni in so delali nadpovprečno veliko."

Za tiste, ki niso ustrezno opravljali svojega dela, ni predlagala nobenih disciplinskih ukrepov, saj, tako Bizjak-Mlakarjeva, za ukvarjanje z njimi zaradi preobilice drugega dela ni imela časa: ''Takrat je bilo ministrstvo s skoraj 200 zaposlenimi in kopico javnih zavodov ter razvejeno kulturno dejavnostjo že tako velik zalogaj in v težkem finančnem položaju. Med drugim so bila prizadevanja finančnega ministra, da bi kulturi odtegnili okoli 20 milijonov evrov, kar bi pomenilo zapiranje kakovostnih kulturnih ustanov, zato smo se morali tudi boriti, da ohranimo financiranje. Tako smo potrebno delo pač opravili preostali. Na koncu vendarle štejejo le rezultati.''

Dejan Prešiček
Novice Minister Prešiček Šarcu ponudil svoj odstop

Širca: Trditve, da so uradniki na ministrstvu leni in nesposobni, niso primerne

Majda Širca, ki je bila na čelu ministrstva med letoma 2008 in leta 2011, je od leta 2012 zaposlena na Radioteleviziji Slovenija. "Ker smo konstantno vodili dialog, moja ekipa ni imela nobenih konfliktov. Menda je bila takratna ekipa v primerjavi z ekipo, ki je danes na ministrstvu, sicer bistveno drugačna. Ministrstvo za kulturo je po mojem odhodu oziroma s prihodom poznejših ministrov in ministrice doživelo več odhodov kompetentnih in kakovostnih kadrov. Vprašanje, zakaj se je to zgodilo, je povsem na mestu," razlaga Širčeva.

Nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca poudarja, da ni zadovoljna, če se razmere na kulturnem ministrstvu prikazujejo enoznačno in če ljudje ugibajo o njihovih vzrokih: "Najbrž je treba pogledati pravi vzrok. Ob kopici različnih, tudi delikatnih informacij, ki so se začele s hudo nesrečo, je obvode malo smešno iskati." | Foto: STA , Nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca poudarja, da ni zadovoljna, če se razmere na kulturnem ministrstvu prikazujejo enoznačno in če ljudje ugibajo o njihovih vzrokih: "Najbrž je treba pogledati pravi vzrok. Ob kopici različnih, tudi delikatnih informacij, ki so se začele s hudo nesrečo, je obvode malo smešno iskati." Foto: STA ,

Po njenih besedah je bila kohezivnost med takratnim vodstvom ministrstva zelo močna in usklajevana z rednim dialogom: "Če povezave med vodstvom in zaposlenimi ni, potem verjamem, da imajo slednji kar veliko težav. Odgovorno delo je redko videno, zaposleni so večkrat na udaru zaradi odločitev, ki jih posredno pripravljajo za sprejem. Kakršnekoli histerije in konfliktov v mojem mandatu ni bilo, če so bili, smo jih vedno sproti reševali z dialogom. Takšnih primerov kot danes pa nisem imela nikoli. Nikoli."

Argument
Novice Minister Prešiček naj bi se zdiral tudi na nekdanjo ministrico #video #Argument

Na vprašanje, kako gleda na razmere, v katerih z ministrstva odhaja Dejan Prešiček, Širčeva odgovarja, da se v javnosti pojavlja ogromno interpretacij zadnjih dogodkov, ki morda ne prispevajo k razjasnitvi razmer: "Trditi, da je javno uradništvo na ministrstvu za kulturo leno in nesposobno, ni primerno. Prav tako ni primerno poudarjati, da je minister hotel vpeljati spremembe in da je doživel blokado. So bile napovedane spremembe tako radikalne, da se ga je kdo bal? Prosim vas. Če pogledamo medijsko zakonodajo, je napovedal le minimalne spremembe in nič več. Za več je namreč treba imeti veliko znanja, poguma in podpore."

Peršak: Podatki o prijavah mobinga so me presenetili

Prešičkov predhodnik Anton Peršak, ki je danes svetnik trzinske občine in upokojenec, je bil po lastnih besedah precej presenečen nad podatkom, ki je v zadnjih dneh zakrožil po javnosti in kaže rast števila prijav mobinga v njegovem mandatu. Samo v letu 2017 so jih našteli 74. Še leta 2014 je bilo prijav mobinga manj kot deset.

"Sam za te prijave niti nisem vedel. Na podlagi teh prijav so bili po mojih informacij sproženi trije postopki, nobeden pa se ni nanašal name," pravi Peršak. Sam se je na ministrstvu dobro počutil: "Z veliko večino zaposlenih sem imel dokaj dobre odnose." 

Tone Peršak | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Dogajanja pod Prešičkom ne želi komentirati, saj razmer podrobneje ne pozna, pravi, da je že pred medijskimi objavami o slabih odnosih slišal govorice, da vzdušje na ministrstvu ni dobro. "Upal sem, da se bo to uredilo. Nove vodstvene ekipe pogosto pridejo z nerealnimi pričakovanji, kar razburka odnose. Na drugi strani je v vsakem tako velikem kolektivu nekaj konfliktnih oseb, ki nasprotujejo vodstvu. A to moraš vzeti v zakup. Sam sem tak, da se raje ne spuščam v konflikte in pustim te stvari ob strani," pravi.

Sam je sicer prepričan, da večina zaposlenih na ministrstvu kakovostno opravlja svoje delo. Ob povečanem obsegu dela pa je nezadovoljstvo po svoje tudi razumljivo. "Minister od direktorja direktorata nekaj pričakuje, direktor pa to prenaša na nižjo raven, torej na zaposlene. Ti že opravljajo neko svoje delo, in ko dobijo dodatno nujno nalogo, se jezijo, ker bo njihovo redno delo zaostalo. A kot minister zaradi neke nove naloge ne moreš za na primer 14 dni zaposliti novega uslužbenca."

Kaj pomeni, če ministrstvo nima ministra?

Za konec nas je zanimalo še, kaj Prešičkov odhod pomeni za samo ministrstvo. Peršak meni, da bo nadomestni minister, ki ga Šarec za zdaj še ni imenoval, gotovo zagotavljal, da bodo tekoči posli tekli, preostalo delo pa bo verjetno za mesec ali dva zastalo.

"Prešiček je zelo poudarjal, koliko postopkov sprememb je uvedel. Če to drži, bo to delo gotovo malo zastalo. Kakšnih novih projektov in predlogov sprememb zakonov v tem času ne bo," meni sogovornik.

Ne spreglejte