Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2019,
18.27

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

23

Natisni članek

Nedelja, 27. 1. 2019, 18.27

5 let, 2 meseca

Minister Prešiček Šarcu ponudil svoj odstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

23

Dejan Prešiček | Foto STA

Foto: STA

Minister za kulturo Dejan Prešiček je v pismu premieru Marjanu Šarcu ponudil svoj odstop. Glede usode ministra, ki mu del zaposlenih očita, da je kriv za neprimerne odnose na ministrstvu, naj bi se premier sicer odločil jutri. 

"V zadnjem tednu sem doživel nekaj, kar ne privoščim nikomur. Javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo mene in mojih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki - kot bi rekel Prešeren - "dobro v srcu mislijo". Tega pa ne morem dopustiti, saj nisem brezčuten človek, kot so me nekateri (mediji) želeli prikazati. Sploh po moji ponesrečeni izjavi v zadnji Tarči, ki so jo dobesedno lahko razumeli samo tisti, ki so imeli slabe namene," je zapisal Prešiček.

"Vse povedano, spoštovani predsednik vlade, me vodi do edine možne rešitve, in sicer da vam ponudim svoj odstop z mesta ministra za kulturo," je še sporočil in dodal, da je bilo v njegovem mandatu opravljenega veliko dela, nekateri rezultati so že vidni, drugi še bodo.

V kabinetu predsednika vlade so glede odziva na pismo dejali, da danes zadeve ne bodo komentirali in da bo premier svojo odločitev o ministrovi nadaljnji usodi sporočil v ponedeljek. Po neuradnih informacijah Televizije Slovenije premier naj ne bi sprejel odstopa ministra. Brez komentarja na ministrovo pismo so danes tudi v stranki SD.

Argument
Novice "Ne trpinčim brez razloga": sindikat prosi Šarca za menjavo Prešička #video

Hišni sindikat za zamenjavo ministra za kulturo zaprosil v petek

V petek je sindikalni vodja na ministrstvu za kulturo Gregor Lesjak povedal, da je hišni sindikat poslal pismo predsedniku vlade Marjanu Šarcu in prosil za zamenjavo ministra za kulturo Dejana Prešička. Med drugim so kritični do izjave, ki jo je minister podal na javni televiziji, da "ne trpinči brez razloga".

"V tem pismu smo zapisali, da z ministrom ne moremo več imeti posebnih stikov, kljub trudu, da bi zadeve uredili med seboj," je dejal sindikalni vodja na kulturnem ministrstvu Gregor Lesjak.

Prešiček: Ne trpinčim brez razloga

Po četrtkovi izjavi ministra Dejana Prešička v oddaji javne televizije se je namreč razvnela burna razprava. "Mogoče včasih povzdignem glas, ne rečem, ampak ne trpinčim brez razloga, ne zmerjam, ne mečem ključev," je v Tarči povedal Prešiček.

V sindikatu so ob ministrovi izjavi, ki si jo razlagajo na način, da je trpinčenje po oceni ministra dopustno, če zanj obstaja razlog, prosili za pomoč tudi zagovornika načela enakosti in varuha človekovih pravic.

Argument
Novice Minister Prešiček naj bi se zdiral tudi na nekdanjo ministrico #video #Argument

Minister Prešiček naj bi se zdiral tudi na nekdanjo ministrico

Na ministra se je po štirih mesecih opravljanja funkcije vsul plaz obtožb o šikaniranju zaposlenih na ministrstvu in zlorabi položaja. Z obtožbami so ga soočili tudi v oddaji Argument na Planet TV, kjer je nastopila tudi nekdanja ministrico Andrejo Rihter, nad katero naj bi se znesel zdajšnji minister. 

Prešiček je sicer priznal, da je službenemu kurirju devetkrat naročil prevoz svojih inštrumentov na Konservatorij za glasbo in balet, kjer poučuje, zanikal pa je vse navedbe o mobingu. Predsednik SD Dejan Židan, iz katere prihaja Prešiček, je v sredo povedal, da je minister naredil napako in da "jih mora dobiti po prstih". A Židan bi ministru dal le opomin.

Video posnetke četrtkove oddaje Argument si lahko ogledate spodaj.

Ne spreglejte