Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2019,
11.09

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

16

Natisni članek

Dejan Prešiček sporna izjava trpinčenje Marjan Šarec

Petek, 25. 1. 2019, 11.09

5 let, 2 meseca

"Ne trpinčim brez razloga": sindikat prosi Šarca za menjavo Prešička #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

16

Sindikalni vodja na ministrstvu za kulturo Gregor Lesjak je povedal, da je hišni sindikat poslal pismo predsedniku vlade Marjanu Šarcu in prosil za zamenjavo ministra za kulturo Dejana Prešička. Med drugim so kritični do izjave, ki jo je minister podal na javni televiziji, da "ne trpinči brez razloga".

"V tem pismu smo zapisali, da z ministrom ne moremo več imeti posebnih stikov, kljub trudu, da bi zadeve uredili med seboj," je dejal sindikalni vodja na kulturnem ministrstvu Gregor Lesjak.

Argument
Novice Minister Prešiček naj bi se zdiral tudi na nekdanjo ministrico #video #Argument

Prešiček: Ne trpinčim brez razloga

Po četrtkovi izjavi ministra Dejana Prešička v oddaji javne televizije se je namreč razvnela burna razprava. "Mogoče včasih povzdignem glas, ne rečem, ampak ne trpinčim brez razloga, ne zmerjam, ne mečem ključev," je v Tarči povedal Prešiček.

"Mogoče včasih povzdignem glas, ne rečem, ampak ne trpinčim brez razloga, ne zmerjam, ne mečem ključev," je izjavil kulturni minister Dejan Prešiček. | Foto: STA , "Mogoče včasih povzdignem glas, ne rečem, ampak ne trpinčim brez razloga, ne zmerjam, ne mečem ključev," je izjavil kulturni minister Dejan Prešiček. Foto: STA ,

V sindikatu so ob ministrovi izjavi, ki si jo razlagajo na način, da je trpinčenje po oceni ministra dopustno, če zanj obstaja razlog, prosili za pomoč tudi zagovornika načela enakosti in varuha človekovih pravic.

SD: Minister ne bo oporekal odločitvi predsednika vlade

S prošnjo za pojasnilo glede sporne ministrove izjave smo se obrnili tudi na stranko SD. V stranki so nam odgovorili, da zadeve ne želijo dodatno komentirati in pojasnjevati. Spomnili so, da je predsednik stranke Dejan Židan v sredo povedal, da v stranki pričakujejo, da bo na podlagi dejstev, okoliščin in razjasnitev o usodi ministra za kulturo odločil predsednik vlade Marjan Šarec.

"Socialni demokrati odločitvi predsednika vlade, kakršnakoli že bo, ne bomo nasprotovali. Prav tako odločitvi predsednika vlade ne bo oporekal minister. Si pa Socialni demokrati želimo, da se zadeve in očitki na ministrstvu za kulturo s strani pristojnih organov in institucij razčistijo ter da pridemo do resnice, zato da bo ministrstvo za kulturo v prihodnje lahko delovalo v korist kulture," so poudarili v SD.
Dejan Prešiček
Novice Židan: Minister je naredil napako. Premier naj presodi, ali mora odstopiti. #video

Lesjak: Trpinčenje ni dopustno

"Pri tem se minister ne more izgovarjati na lapsus, saj so mu izjavo v razpravi dvakrat ponovili, pa je ni popravil. Če je bilo kaj, je kvečjemu iz njega govorilo nezavedno," je dejal Lesjak in dodal, da človek, ki lahko kaj takega reče, ne more opravljati javne funkcije. "Trpinčenje ni dopustno," je bil jasen Lesjak.

Premier Marjan Šarec se bo o usodi kulturnega ministra odločil, ko se bo vrnil s službene poti v Švici. | Foto: Bojan Puhek Premier Marjan Šarec se bo o usodi kulturnega ministra odločil, ko se bo vrnil s službene poti v Švici. Foto: Bojan Puhek

Prešiček, ki vse od začetka afere očitke zavrača, se je že srečal s Sindikatom kulture in narave Slovenije (Glosa), neuradno pa naj bi v ponedeljek sklical zbor delavcev, na katerem naj bi poskušali vzpostaviti dialog. A kot je povedal Lesjak, vse kaže na to, da do tega srečanja ne bo prišlo.

Novice Z ministrovim avtom po nakupih in v šolo #video

Šarec se bo o usodi ministra odločil, ko se bo vrnil iz Švice

V zadnjih dneh v javnosti namreč odmevajo očitki ministru Dejanu Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu. Pri sindikatu Glosa so premierja Marjana Šarca v pismu pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju.

Dejan Prešiček
Novice Šarec o Prešičkovi usodi prihodnji teden #video

Šarec se bo o Prešičkovi usodi izrekel, ko se bo vrnil iz službene poti v Davosu in bo prebral ministrovo poročilo o dogajanju. Sum kaznivega dejanja v povezavi z nedavnim samomorom uslužbenca ministrstva za kulturo preiskuje tudi policija.

Poglejte si včerajšnjo oddajo Argument, v kateri je bil gost tudi minister Prešiček:

Ne spreglejte