Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
22.08

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

35

Natisni članek

ministrstvo za kulturo Dejan Prešiček Argument

Četrtek, 24. 1. 2019, 22.08

5 let, 3 mesece

Minister Prešiček naj bi se zdiral tudi na nekdanjo ministrico #video #Argument

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

35

Ministru za kulturo Dejanu Prešičku se po štirih mesecih močno maje stolček. Nanj se je vsul plaz obtožb o šikaniranju zaposlenih na ministrstvu in zlorabi položaja. V oddaji Argument na Planetu so ministra soočili z nekdanjo ministrico Andrejo Rihter, nad katero naj bi se znesel zdajšnji minister. 

Prešiček je sicer priznal, da je službenemu kurirju devetkrat naročil prevoz svojih inštrumentov na Konservatorij za glasbo in balet, kjer poučuje, zanikal pa je vse navedbe o mobingu. Predsednik SD Dejan Židan, iz katere prihaja Prešiček, je v sredo povedal, da je minister naredil napako in da "jih mora dobiti po prstih". A Židan bi ministru dal le opomin. O njegovi usodi pa se bo prihodnji teden odločil predsednik vlade Marjan Šarec

Gre res za moža, ki je dregnil v osje gnezdo lenuhov, od katerih zahteva rezultate in disciplino, ali za brutalnega politika brez nadzora nad temperamentom, so se spraševali v oddaji Argument na Planetu. Voditelj Mirko Mayer je v studiu gostil ministra Prešička, prvega poslanca SD Matjaža Hana, šefa sindikata državnih organov Frančiška Verka in dolgoletnega uslužbenca ministrstva Marka Jenšterleta, ki je prvi javno spregovoril o domnevnem ministrovem izživljanju nad sodelavci.

Minister je na vprašanje o uporabi službenega vozila v zasebne namene povedal, da je mislil, da s tem ne krši ničesar. "Če bo predsednik vlade zaradi tega zahteval moj odstop, bom tudi šel," je dejal. "Naredil sem napako in tu ni izgovorov." 

Argument | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Dodal je, da je v katerikoli službi, kjer je bil, bil zahteven do sebe in sodelavcev, da pa si je v vsaki službi prizadeval za to, da bi za uporabnike ustvaril okolje, ki je najboljše.

"Vzdušje na ministrstvu je morbidno in žalostno"

Marko Jenšterle, ki je prvi javno spregovoril o domnevnem ministrovem izživljanju nad sodelavci, pa je povedal, da ti prevozi s službenim vozilom niso razlog, da na ministrstvu za kulturo vre. Kot je dejal, je vzdušje na ministrstvu zelo morbidno in žalostno. Je pa vesel, da je v hišo prišla policija, ki bo raziskala primer.

Mobing je na ministrstvu za kulturo stalnica

Šef sindikata državnih organov Frančišek Verk pa je povedal, da je mobing po podatkih in poročilu sindikata na ministrstvu za kulturo stalnica. Kot je dodal, to ni vzcvetelo v zadnjem času, se bo pa morala pristojna institucija zamisliti nad stanjem. 

Argument | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Zaposleni naj se ne bi želeli srečati z ministrom

Prešiček naj bi se sicer v ponedeljek sestal z zaposlenimi, po informacijah ustvarjalcev oddaje Argument pa se večina z ministrom ne želi več srečati. Kot so zapisali, sindikat na sestanku navzočnosti ne more več zagotavljati, saj da je Prešiček zanikal vse obtožbe. Minister si sicer želi vzpostaviti odprt dialog, v katerem želi izvedeti, kaj se mu očita.

Minister naj bi se znesel tudi nad nekdanjo ministrico

Dejana Prešička so v oddaji Argument soočili tudi z nekdanjo kulturno ministrico iz stranke SD Andrejo Rihter, ki je bila po njenih besedah tarča ministra. Rihterjeva trenutno predseduje mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur. Novembra sta bila z ministrom skupaj v ruskem mestu Sankt Peterburg, kjer naj bi na skupni večerji Prešiček povzdignil glas nad Rihterjevo. 

Židanova podpora Prešičku razočarala vidnega člana SD

Odločitev predsednika stranke Dejana Židana, da podpre svojega ministra, je močno razburila še enega vidnega člana SD - dolgoletnega šefa Cankarjevega doma Mitjo Rotovnika. "Izjava Židana me je zelo razočarala. Prvič zato, ker v kulturnem krogu stranke ni bil opravljen noben pogovor o teh zadevah. Izjava se mi zdi sramotna. Brez pogovora znotraj stranke in brez reševanja težav, ampak zadevo poriniti na mizo Šarcu in njemu predati vso odločitev namesto stranke," je bil kritičen Rotovnik.

Ne spreglejte