Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
11.41

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

53

Natisni članek

Dejan Židan Socialni demokrati ministrstvo za kulturo Dejan Prešiček

Sreda, 23. 1. 2019, 11.41

5 let, 2 meseca

Židan: Minister je naredil napako. Premier naj presodi, ali mora odstopiti. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

53

Ministru za kulturo Dejanu Prešičku so s službenim vozilom devetkrat peljali inštrument, to je napaka, je povedal predsednik SD Dejan Židan. Ali bo moral minister zaradi tega odstopiti, bo odločil premier Marjan Šarec.

Predsednik SD Dejan Židan se je odzval na očitke glede mobinga in zlorabe položaja ministra za kulturo Dejana Prešička. Na novinarski konferenci je Židan povedal, da mu je Prešiček predstavil svoje poročilo in priznal, da je storil napako, ko je s službenim vozilom večkrat prepeljal inštrument, ob tem pa je zanikal očitke o mobingu na ministrstvu.

Na potezi je Šarec

Dejan Prešiček za zdaj ostaja na položaju ministra za kulturo. | Foto: STA , Dejan Prešiček za zdaj ostaja na položaju ministra za kulturo. Foto: STA , Prešiček je poročilo poslal tudi predsedniku vlade Marjanu Šarcu, ki bo odločil, ali mora minister zapustiti položaj. "V stranki njegovega odstopa ne zahtevamo. Če bo premier ocenil, da je to napaka, zaradi katere mora zapustiti ministrsko mesto, bo to naredil, SD pa bo odločitev spoštovala," je še dejal Židan.

Šarec je trenutno na poti v švicarski Davos, kjer je letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma in še mora preučiti Prešičkovo poročilo, je poročal STA.

Židan pravi, da ni razloga za prepir v koaliciji

Prešiček je Židanu pojasnil, da je devetkrat v avtu prevažal glasbilo, za kar je po besedah Židana dobil po prstih. Ne glede na odločitev Šarca po besedah Židana to ne bo razlog za prepir znotraj koalicije.

Židan je ob tem zaradi smrti uslužbenca na ministrstvu za kulturo izrekel sožalje družini. Naredili bomo vse, da se razišče dogajanje na ministrstvu za kulturo in se ugotovijo dejanske razmere, je še dejal Židan.

Novice Mobinga je veliko, a se o njem zaradi strahu ne govori #video

Ob tem so Šarca k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju v primeru samomora uslužbenca ministrstva za kulturo pozvali tudi pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa). Šarec se je z ministrom sestal že v torek ter ga tudi pozval, naj se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva. Sum kaznivega dejanja preiskuje tudi policija.

Intervju: Marjan Šarec
Novice Šarec pozval ministra Prešička k razjasnitvi razmer, policija preverja sume

Minister očitke zavrača

Prešiček, ki vse očitke zavrača, se je srečal s sindikatom Glosa. "Iskreno sem jih vprašal, kaj je tisto, kar sem naredil narobe, če je kje moja krivda, ki vseeno smatram, da je ni, da nisem nič takšnega storil," je za TV Slovenija povedal minister.

Prešička na ministrstvu ni nihče prijavil zaradi mobinga

Prijave mobinga | Foto: STA , Foto: STA , Prešička, odkar je na položaju, ni nihče na ministrstvu za kulturo prijavil zaradi mobinga. Tako so sporočili z ministrstva za kulturo, kjer se sklicujejo na informacije svetovalke za pomoč ter informiranje.

"Ministra Prešička po informacijah svetovalke za pomoč ter informiranje od nastopa mandata ni nihče na ministrstvu prijavil za mobing. V preteklosti (npr. leta 2017) je bilo 74 prijav glede mobinga na delovnem mestu," so zapisali na ministrstvu za kulturo. V navedenem obdobju je bil minister za kulturo Tone Peršak.
Dejan Prešiček
Novice Prešiček za globe za kršenje medijske zakonodaje

Kaj menijo v preostalih strankah?

Po mnenju nekaterih strank so očitki precej hudi. Prvak DeSUS Karl Erjavec meni, da je zadevo treba raziskati, predsednik vlade pa se bo glede na ugotovitve odločil, kako naprej. Če drži vse, kar je prišlo v javnost, za takšnega ministra v vladi ni več prostora, je dodal predsednik DeSUS.

Tudi v SMC po besedah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča menijo, da so očitki ministru precej hudi. Zorčič upa, da bo minister Šarcu znal pojasniti, kaj se je dogajalo in kateri od očitkov držijo. Spomnil je, da so na delu tudi organi pregona. "Če bodo odgovori zadovoljivi, bomo razumeli, da minister ostane. Če ne, pa bomo glede na očitke tudi razumeli, da mora oditi," je v izjavi v DZ dejal Zorčič.

Iz največje stranke so sporočili le, da v SDS vlade Marjana Šarca niso podprli, torej niso glasovali niti za to, da položaj ministra za kulturo prevzame Prešiček.

V Levici po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca menijo, da se mora zadeva čim prej razjasniti. "Mobing in šikaniranje na delovnem mestu sta absolutno nesprejemljiva. Če gre za takšen primer, je odgovornost predsednika vlade, da ukrepa," je dejal Vatovec in dodal, da so obtožbe resne.

Kar zadeva očitke glede zlorabe položaja, je to po njegovem mnenju nekaj, kar ni primerno za ministra na takšni funkciji. Je pa po njegovih navedbah odgovornost premierja, da pove, kakšno je njegovo stališče in kako bo ukrepal.

Če trditve sindikata in zaposlenih na ministrstvu držijo, je po mnenju poslanke NSi Ive Dimic stanje na ministrstvu skrb vzbujajoče. Opozorila je, da gre za odgovornost najvišjih funkcionarjev, ter poudarila, da je treba znati prevzemati objektivno in subjektivno odgovornost tudi na najvišji ravni.

Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pa prevažanje družinskih članov v službenem avtomobilu ni nič spornega oz. je tisti, ki meni, da je to zloraba, "navaden socialistični tepec". Tudi očitki glede mobinga se mu zdijo nesmiselni.

STA, Aleksander Kolednik

 

Ne spreglejte