Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
18.21

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

mobing

Sreda, 23. 1. 2019, 18.21

5 let, 3 mesece

Mobinga je veliko, a se o njem zaradi strahu ne govori #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

V javnosti te dni odmevajo očitki ministru za kulturo Dejanu Prešičku o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu. Minister te obtožbe zanika. Primerov mobinga in šikaniranja naj bi bilo v državni upravi sicer veliko, a največkrat zaradi strahu ostanejo za zaprtimi vrati. Zaposleni v javni upravi so doživeli vse od tragičnih do bizarnih primerov, kot je na primer šeškanje delavk po zadnji plati.

Spomnimo, pred desetimi leti je odmevala tragična smrt vojakinje na misiji na Kosovu. Ravno v vojski spoštovanje človekovih pravic ni na zavidljivi ravni, so poročali v oddaji Danes na Planetu. Spolno nadlegovanje, premeščanja, šikaniranje, nespoštovanje vojakovih pravic, vse to so že večkrat skušali pomesti pod preprogo.

Devet let so nad njim izvajali mobing

Mobinga je v vojski ogromno, je povedal predsednik sindikata vojakov Gvido Novak. Najbolj odmeva zgodba vojaka, ki je bil pod pritiskom celih devet let. "Z vsakim dnem, z ukazi, so se mu dajale naloge, za katere niti ni bil plačan in ves čas se ga je šikaniralo v primerjavi s preostalimi," je povedal Novak. To je na njem pustilo hude posledice, zaradi katerih trpi še danes. "Po devetih letih je na sodišču dokazal, da je bil to mobing, dobil je eno najvišjih odškodnin v Sloveniji. Ta je znašala 6.000 evrov, a žal ne bo odvzela ponižanja, ki ga je vojak čutil na delovnem mestu.

Samomor na Kosovu in umor policista v Litiji

Takih primerov pa je v vojski še veliko več. "Dva primera sta, za katera sem še vedno prepričan, da gre za posledice mobinga. Leta 2009 je na misiji na Kosovu vojakinja naredila samomor, drugi pa je primer Dušana Petrovčiča, ki je ustrelil policista," pravi Novak. Ta primera veljata za dva najodmevnejša primera domnevnega mobinga pri nas.

Dejan Prešiček
Novice Židan: Minister je naredil napako. Premier naj presodi, ali mora odstopiti. #video

Leta 2014 sta vojaka Dušana Petrovčiča v Litiji zaradi cestnoprometnega prekrška ustavila policista. Petrovčič je enega od njiju ustrelil v glavo in nato zbežal. Novak je prepričan, da je v tem primeru šlo za prevelik pritisk na Petrovčiča, zaradi česar je trpel za psihično motnjo in paranoidno shizofrenijo.

Več prijav tudi na ministrstvu za kulturo, a ne proti ministru

Ali je lahko mobing kriv za takšno psihično motnjo, pa se po smrti uslužbenca sprašujejo tudi na ministrstvu za kulturo. Na ministrstvu vsako leto dobijo več prijav, a trenutnega ministra ni prijavil še nihče, pa pravi Minka Jerebič, podsekretarka za preprečevanje mobinga. 

Ne spreglejte