Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
6.52

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

38

Natisni članek

Dejan Prešiček Marjan Šarec odstop

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 6.52

5 let, 2 meseca

Šarec sprejel Prešičkov odstop, začasni minister bo Pikalo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

38

Predsednik vlade Marjan Šarec je sprejel odstop ministra za kulturo Dejana Prešička. Ta je premierju odstop ponudil v nedeljo. "Minister je nekatere stvari premaknil, vendar so odnosi na ministrstvu skrhani do te mere, da si ne znam predstavljati, kako bi ista zasedba delala naprej," je dejal Šarec.

Dejan Prešiček
Novice Minister Prešiček na repu neslavne lestvice #video

"Prešiček je premaknil nekaj stvari, vendar ne morem mimo dejstva, da se v tej zasedbi zaradi skrhanih odnosov ne da več delati. Zato odstop ministra Prešička sprejmem. Predvsem zaradi umirjanja situacije na ministrstvu, zaradi vrnitve nekega normalnega stanja in da se bo lahko vse, kar je nedorečenega, in vse, kar je problematičnega, začelo reševati," je v izjavi za medije dejal premier Marjan Šarec.

Ob tem je Šarec stranko SD, minister za kulturo je bil iz njihove kvote, pozval, naj predlaga nove kandidate za ministra in dva nova sekretarja. "Če ne odide celotno vodstvo ministrstva, bo nad vodenjem tega ministrstva vedno senca dvoma," je Šarec pozval predsednika SD Dejana Židana in ekipo, naj predlaga novega kandidata.

Vsak naj se ukvarja s člani svoje stranke

"Ob moji odločitvi zaposleni na ministrstvu ne bi smeli odpirati šampanjcev. Potrebno bo veliko dela in samorefleksije," je še dejal Šarec in dodal, da ni poklican, da presoja, kdo ima v tem sporu prav.

Premier se je še obregnil ob komentarje nekaterih članov koalicije, ki so v preteklem tednu komentirali zadeve okrog Prešička. "Mislim, da imamo v lastnik strankah dovolj dela in se nam ni treba ukvarjati z drugim strankami. Nikoli ne vemo, kdaj bo prišel dan, kose bomo sami soočali s težavnim primerom," je dejal Šarec.

Začasni minister bo Pikalo

Šarec je o odstopu ministra že obvestil predsednika DZ Židana. Prešičku bo funkcija prenehala, ko se bo DZ z odstopom seznanil na seji, obvestilo o odstopu ministra se na dnevni red seje DZ uvrsti najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Za vodenje ministrstva je Šarec začasno pooblastil ministra za izobraževanje Jerneja Pikala.

S službenim vozilom prevažal glasbila

Dejan Prešiček po štirih mesecih zapušča mesto kulturnega ministra. | Foto: STA , Dejan Prešiček po štirih mesecih zapušča mesto kulturnega ministra. Foto: STA , Šarec je sredi preteklega tedna od Prešička zahteval poročilo zaradi očitkov o zlorabi položaja, ko je s službenim vozilom prevažal glasbila.

Prešiček je uporabo službenega avta v zasebne namene priznal, medtem ko šikaniranje podrejenih zanika.

Prvo poslal poročilo, nato še svoj odstop

Prešiček je v pismu, v katerem je ponudil svoj odstop, zapisal, da javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo njega in njegovih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki - kot bi rekel Prešeren - dobro v srcu mislijo. Tega, je še zapisal minister, ne more dopustiti, saj da ni brezčuten človek, kot so ga nekateri želeli prikazati, je poročal STA.

Premier Šarec je dobil več pozivov Sindikata kulture in narave Slovenije Glosa, naj razišče razmere na ministrstvu za kulturo, potem ko je eden od zaposlenih storil samomor.

Predsednik SD Dejan Židan je v odzivu na odločitev Šarca dejal, da spoštujejo odločitev premierja, v stranki pa so že začeli z iskanjem novega ministra.

Sindikalisti o Prešičkovem odstopu: Odstop ni dovolj, treba je urediti stvari

Po odstopu ministra za kulturo Dejana Prešička v Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) in Sindikatu državnih organov Slovenije ocenjujejo, da sam odstop ni dovolj. Treba bi bilo urediti razmere tako na ministrstvu kot širše v kulturi. Zadnje bo po mnenju Glose naloga Prešičkovega naslednika.

Nekateri kulturniki so izrazili obžalovanje, da je premier sprejel Prešičkov odstop. Vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan je,zelo razočaran da je prišlo, in na kakšen način, do odstopa ministra Prešička.

Po besedah direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marka Repnika je z odstopom Prešička kultura na mestu ministra izgubila sogovornika, vendar je bila odločitev delno pričakovana.

Tudi vodja Festivala baročne glasbe Seviqc Brežice Klemen Ramovš obžaluje, da je premier Šarec sprejel odstop ministra Prešička. "Čutim hvaležnost do ministra Prešička zaradi vsega, kar je naredil. Pokazal je, da je mogoče stvari spremeniti," je povedal.

STA

Marko Bandelli | Foto: STA , Foto: STA ,

Drugi odstop po Bandelliju

Odstop ministra za kulturo je drugi odstop v aktualni vladi. Pred Prešičkom je po dveh mesecih ministrstvo za razvoj, strateške projekte in kohezijo zapustil Marko Bandelli. Ta je pred lokalnimi volitvami grozil dvema kandidatoma za župana v občini Komen, ki jo je Bandelli vodil pred letošnjimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami.

Dejan Prešiček
Novice Minister Prešiček Šarcu ponudil svoj odstop
Dejan Prešiček
Novice Židan: Minister je naredil napako. Premier naj presodi, ali mora odstopiti. #video
Ne spreglejte