SiolNET. Novice Svet
2,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tajani se je še drugič opravičil. SD še vedno zahteva njegov odstop.

Tajani po sestanku: Iskreno obžalujem in se opravičujem

2,60

termometer

Antonio Tajani
Foto: Reuters

"Iskreno obžalujem in se opravičujem, da sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve. Zagotavljam vam, da to ni bil niti moj namen niti to ni moje stališče o zadevi," je po sestanku s slovenskimi in hrvaškimi evroposlanci iz EPP dejal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. V SD še vedno zahtevajo njegov odstop.

Tajani se je s slovenskimi in hrvaškimi evroposlanci srečal po tem, ko je razburil s svojimi izjavami na nedeljski slovesnosti ob dnevu spomina na fojbe v Bazovici pri Trstu.

"Živel Trst! Živela italijanska Istra! Živela italijanska Dalmacija!" je takrat dejal Tajani. Po tem je sledil plaz kritik slovenskih in hrvaških politikov na predsednika evropskega parlamenta.

"Pri svoji omembi Istre in italijanske Dalmacije sem govoril o istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti," se zdaj opravičuje Tajani.

"Moja kariera ponuja številne dokaze o velikem prijateljstvu in spoštovanju"

V sporočilu za javnost je dodal, da je njegova politična kariera "ponuja številne dokaze o velikem prijateljstvu in spoštovanju, ki sem ju vedno negoval do prebivalcev Hrvaške in Slovenije".

 Dejal je še, da si "vse oblike totalitarizmov zaslužijo odločno obsodbo, žrtve fažizma, nacizma in komunizma pa je treba obravnavati z enakim spoštovanjem".

To je drugi poskus Tajani, da pomiri javnost okrog nedeljskih izjav. Najprej je dejal, da so bile njegove izjave narobe razumljene, vendar slovenskih in hrvaških politikov ni pomiril.

SD: Zgolj poceni spin

Tanja Fajon Foto: STA V SD ne sprejemajo današnjega opravičila predsednika Evropskega parlamenta Tajanija glede njegovih spornih izjav na nedeljski slovesnosti v Bazovici in ga še naprej pozivajo k odstopu. Današnje opravičilo je "zgolj poceni spin" slovenskih in hrvaških evropskih poslancev iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), so ocenili v stranki.

Kot so objavili na Twitterju, "že drugo opravičilo predsednika Evropskega parlamenta za izrečene besede v Bazovici ni dovolj". "Tajani svojih izjav ni umaknil, to opravičilo je zgolj poceni spin SLO+HR poslancev iz vrst EPP. Socialni demokrati skupaj s podporniki peticije zahtevamo umik izjav, opravičilo in njegov odstop," so zapisali.

Tudi evropska poslanka iz te stranke Tanja Fajon (SD/S&D) je tvitnila, da se "kolegi iz EPP smešijo". "Tajani nas v drugem poskusu opravičila želi prepričati, da ne ve točno, kaj govori na prireditvah in takega predsednika Evropski parlament ne more imeti! Zato v stranki SD vztrajamo s peticijo. Podpora kolegov vseh političnih barv je izjemna," je zapisala in dodala poziv "resign" - odstopi.

Alessandra Mussolini Novice Vnukinja italijanskega fašističnega voditelja se je burno odzvala na Šoltesov govor #video

Bogovič in Peterle zadovoljna z opravičilom

Lojze Peterle Foto: Ana Kovač Evropska poslanca Franc Bogovič (EPP/SLS) in Lojze Peterle (EPP/NSi) sta po današnjem srečanju zadovoljna z opravičilom.

Kot je za slovenske medije dejal Bogovič, se je Tajani nedvoumno opravičil, "spoznal, da je naredil napako". Dodal je, da predsedniku parlamenta "mogoče v ponedeljek še ni bilo povsem jasno, kako je bil v Sloveniji razumljen in kaj je povedal". Povedal je, da je Tajanija na sestanku opozoril, da mora paziti pri teh besedah, saj se Slovenci predobro spominjamo fašizma.

"Mislim, da smo dosegli pomemben napredek, da je odkrit, neposreden pogovor prinesel rezultat," pa je dejal Peterle. Dodal je, da je pomembno, da se je opredelil proti vsem totalitarizmom, saj v ponedeljkovi izjavi ni omenil fašizma. "Zdaj imamo povsem jasno in načelno stališče".

"Priznal je napako, piše pismo, ki ga bo poslal zunanjemu ministru," je še dejal Bogovič. Uradna pisma Ljubljani in Zagrebu bodo imela podobne elemente kot izjava za javnost, pa je povedal Peterle.

Pisal mu je tudi Cerar

Cerar je v torek pisal Tajaniju zaradi njegovih izjav na slovesnosti v Bazovici kljub ponedeljkovemu opravičilu. Pojasnil je, da v opravičilu ni bilo izrečeno vse, kar pričakuje sam in tudi Slovenija.

Predsedniku Evropskega parlamenta je zaradi njegovih izjav o italijanski Istri in italijanski Dalmaciji v torek pisala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in od Tajanija zahtevala nedvoumno opravičilo. Tajani bo po navedbah EPP pismo z opravičilom poslal tudi njej.

Tajani hrvaški predsednici: Nisem želel, da bi koga užalil

Kolinda Grabar Kitarović Foto: STA Tajani je danes pismo opravičila poslal tudi hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović in premierju Andreju Plenkoviću zaradi svojih nedeljskih izjav v Bazovici. Obžaloval je, da je omenil "italijansko" Dalmacijo in Istro, so sporočili v Zagrebu.

Predsednik Evropskega parlamenta je danes sporočil hrvaški predsednici, da je prejel njeno pismo, v katerem je izrazila razočaranje zaradi njegovih izjav. V pismu je izrazil obžalovanje in se opravičil, ker je uporabil besede, ki so morda užalile njene sodržavljane in "so lahko bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve", so objavili na spletni strani hrvaške predsednice. Kot so dodali, je Tajani zagotovil, da "to ni bila ne njegova želja niti ni to, kar je mislil".

Milan Kučan in Stipe Mesić Novice Peticija za odstop Tajanija: podpisala sta se tudi Kučan in Mesić CasaPound Novice Zakaj nas mora biti strah početja italijanskih politikov? #analiza

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin