Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2019,
11.52

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

82

Natisni članek

Alessandra Mussolini Antonio Tajani Igor Šoltes Evropski parlament

Sreda, 13. 2. 2019, 11.52

5 let, 2 meseca

Vnukinja italijanskega fašističnega voditelja se je burno odzvala na Šoltesov govor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

82

Medtem ko je slovenski evropski poslanec Igor Šoltes predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija zaradi njegovih spornih izjav v Bazovici v torek pozval k odstopu, vsi evropski poslanci v dvorani niso soglašali s Šoltesovim stališčem. Ena od njih je tudi vnukinja nekdanjega italijanskega fašističnega voditelja Benita Mussolinija in nekdanja članica stranke Silvia Berlusconija Naprej, Italija Alessandra Mussolini.

"Živel Trst! Živela italijanska Istra! Živela italijanska Dalmacija!" je v nedeljo na slovesnosti ob dnevu spomina na fojbe v Bazovici nedaleč od italijansko-slovenske meje dejal predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Njegove nacionalistične izjave so v slovenski in hrvaški javnosti sprožile nemalo ostrih odzivov.

Alessandra Mussolini je hči Romana Mussolinija, tretjega in najmlajšega sina nekdanjega italijanskega fašističnega voditelja Benita Mussolinija. Romano Mussolini, ki je umrl februarja 2006, se sicer ni ukvarjal s politiko. | Foto: Reuters Alessandra Mussolini je hči Romana Mussolinija, tretjega in najmlajšega sina nekdanjega italijanskega fašističnega voditelja Benita Mussolinija. Romano Mussolini, ki je umrl februarja 2006, se sicer ni ukvarjal s politiko. Foto: Reuters

Casapound
Novice Zakaj nas mora biti strah početja italijanskih politikov? #analiza

Mussolinijeva in Šoltes očitno nista našla skupnega jezika

Med tistimi, ki Tajanija zaradi njegovih spornih izjav pozivajo k odstopu, je tudi slovenski evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni), sicer vnuk nekdanjega jugoslovanskega politika Edvarda Kardelja. Šoltes je predsednika Evropskega parlamenta v torek pozval k odstopu. Med njegovim govorom v dvorani je kamera ujela tudi Mussolinijevo vnukinjo, danes neodvisno evropsko poslanko Alessandro Mussolini.

Vnukinja Benita Mussolinija se je nervozno in burno odzvala na Šoltesov poziv Tajaniju, naj odstopi. Video: YouTube


Kot je razvidno iz zgornjega posnetka, se je Mussolinijeva v dvorani živčno prestopala in naslanjala na svoj sedež. Medtem ko je prek slušalk poslušala prevod Šoltesovega govora, je s kretnjami in odkimavanjem slikovito izrazila nestrinjanje s slovenskim evropskim poslancem. Kmalu se je sicer Šoltesa naveličala, snela slušalke in se sprehodila do svojih kolegov poslancev.

Alessandra Mussolini z nekdanjim italijanskim premierjem in predsednikom stranke Naprej, Italija Silviem Berlusconijem | Foto: Reuters Alessandra Mussolini z nekdanjim italijanskim premierjem in predsednikom stranke Naprej, Italija Silviem Berlusconijem Foto: Reuters

Evropska komisija k opravičilu Tajanija nima kaj dodati

Z vprašanjem, ali bi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani po spornih izjavah v Bazovici moral odstopiti, smo se obrnili tudi na Evropsko komisijo. Tam so nam odgovorili, da se na to temo ne bodo dodatno odzvali. "Evropska komisija se ne spušča v komentiranje in nima kaj dodati k opravičilu predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija," so na kratko odgovorili predstavniki komisije.

Milan Kučan in Stipe Mesić
Novice Peticija za odstop Tajanija: podpisala sta se tudi Kučan in Mesić

Nima samo slavnega dedka, ampak tudi slavno teto

Šestinpetdesetletna Alessandra Mussolini je hčerka Romana Mussolinija, tretjega in najmlajšega sina fašističnega diktatorja Benita Mussolinija, ter njegove žene Anne Marie Scicolone. Poleg svetovno znanega dedka ima Mussolinijeva tudi svetovno znano teto. Njena mama je namreč sestra slavne italijanske filmske igralke in dobitnice oskarja Sophie Loren, katere pravo ime je Sofia Villani Scicolone.

Podobno kot njena slavnejša teta se je tudi Mussolinijeva preizkusila kot igralka in manekenka. Leta 1983 je krasila naslovnico italijanskega in nemškega Playboya. V osemdesetih letih se je Mussolinijeva še vedno ukvarjala s svojo igralsko kariero, v začetku devetdesetih let pa vstopila v politiko.

Alessandra Mussolini ima poleg slavnega dedka tudi svetovno znano teto. To je nihče drug kot slavna italijanska filmska igralka in dobitnica oskarja Sophia Loren. | Foto: Reuters Alessandra Mussolini ima poleg slavnega dedka tudi svetovno znano teto. To je nihče drug kot slavna italijanska filmska igralka in dobitnica oskarja Sophia Loren. Foto: Reuters

Lani je izstopila iz stranke Naprej, Italija, ki jo vodita nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, vzrok za njen odhod je bila odločitev vodstva, da stranka odhaja v opozicijo in da ne bo sodelovala v vladi premierja Giuseppeja Conteja. Mussolinijeva je bila na listi omenjene stranke v Evropski parlament izvoljena leta 2014.

Pahor: Pričakujem, da se bo Tajani v celoti ogradil od svojih besed

Besede, ki jih je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani izrekel v nedeljo na slovesnosti v Bazovici, je mogoče razumeti tudi kot ozemeljske zahteve, je danes v Ljubljani ob razpisu evropskih volitev dejal predsednik republike Borut Pahor. "Pričakujem, da se bo Tajani v celoti ogradil od svojih besed," je dodal predsednik države. (STA)

Video: Planet TV 

Ne spreglejte