Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 9. 2023,
14.31

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Kitajska Italija Antonio Tajani

Sobota, 2. 9. 2023, 14.31

8 mesecev

Tajani: Dogovor s Kitajsko ni dosegel pričakovanj Italije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Tajani | Antonio Tajani | Foto Reuters

Antonio Tajani

Foto: Reuters

Investicijski sporazum s Kitajsko ni dosegel pričakovanj Italije, je danes pred obiskom v Pekingu dejal italijanski zunanji minister Antonio Tajani. S to izjavo je še okrepil namigovanja, da bo Rim odstopil od sporazuma o novi svilni poti.

Italija je leta 2019 kot edina članica skupine industrijsko najmočnejših držav G7 pristopila h kitajski pobudi Pas in pot.

Gre za ambiciozen načrt kitajskega predsednika Xi Jinpinga o velikih investicijah v infrastrukturo, s katerimi bi se izboljšale povezave med Azijo in Evropo. Kritiki so ga sicer vseskozi označevali za trojanskega konja, s katerim želi Peking povečati svoj vpliv v državah.

Dogovor bi se leta 2024 avtomatično obnovil, če Italija od njega letos ne bo odstopila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Želimo še naprej sodelovati s Kitajsko, ampak moramo tudi opraviti analizo izvoza - sporazum ni dal rezultatov, ki smo jih pričakovali," je na gospodarskem forumu v Cernobbiu danes dejal Tajani.

Giorgia Meloni
Novice "Italija je sprejela grozljivo odločitev"

Pojasnil je, da je italijanski izvoz na Kitajsko lani znašal 16,5 milijarde evrov, medtem ko sta Francija in Nemčija tja izvozili za 23 oziroma 107 milijard evrov blaga.

Tajani v nedeljo odhaja na pogovore v Peking, kjer bo ostal do torka. Obisk je priprava na obisk premierke Giorgie Meloni sredi oktobra, ki naj bi po nekaterih napovedih oznanila odstop Rima od sporazuma.

Po poročanju AFP naj bi se strani o tem načelno že dogovorili. V Italiji bo sicer končno odločitev o tem sprejel parlament.

Predhodnik Giorgie Meloni na premierskem položaju Mario Draghi je sporazum že zamrznil in blokiral večja kitajska vlaganja v sektorjih strateškega pomena.

Ne spreglejte