Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
30. 7. 2023,
21.02

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12

Natisni članek

Italija italija Kitajska

Nedelja, 30. 7. 2023, 21.02

9 mesecev, 1 teden

"Italija je sprejela grozljivo odločitev"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,12
Giorgia Meloni | Italijanska premierka Giorgia Meloni je že maja letos izrazila mnenje, da ima lahko Italija dobre odnose s Kitajsko kljub temu, da ni več del iniciative En pas, ena pot.  | Foto Guliverimage

Italijanska premierka Giorgia Meloni je že maja letos izrazila mnenje, da ima lahko Italija dobre odnose s Kitajsko kljub temu, da ni več del iniciative En pas, ena pot. 

Foto: Guliverimage

Italija je pred štirimi leti s pridružitvijo kitajski iniciativi En pas, ena pot sprejela grozljivo in improvizirano odločitev, je dejal italijanski obrambni minister Guido Crosetto. Pridružitev iniciativi, ki velja za enega od osrednjih stebrov kitajskega gospodarskega razvoja, Italiji ni doprinesla tako rekoč ničesar, je opozoril Crosetto. 

Vizija kitajske iniciative En pas, ena pot, ki ob tem, da gre za eno ključnih komponent kitajskega gospodarskega razvoja z izkoriščanjem globalizacije, velja tudi za glavnega aduta zunanje politike kitajskega voditelja Ši Džinpinga, je bila neke vrste ponovna vzpostavitev legendarne Svilne poti, ki bi z velikimi (kitajskimi) naložbami v infrastrukturo Kitajsko tesneje povezala s preostalim delom sveta, predvsem pa s celinsko Azijo in Evropo. 

Italija si, poroča Reuters, prizadeva izstopiti iz iniciative En pas, ena cesta, vendar naj bi v italijanski vladi še taktizirali, kako to storiti, da ne bi poslabšali odnosov s Pekingom. Portal Visegrad24 medtem poroča, da naj bi Italija že izstopila iz iniciative.

Italijanski zunanji minister Guido Crosetto je v intervjuju, ki ga je objavil časnik Corriere della Sera, razlog za prizadevanje Italije za izstop iz kitajske iniciative utemeljil tako: "Odločitev za pridružitev novi Svilni cesti je bila improvizirano in grozljivo dejanje, ki je za trikrat povečalo kitajski izvoz v Italijo, ni pa imelo enakega učinka na italijanski izvoz na Kitajsko, ostalo je tako rekoč enak."

Italija je k iniciativi En pas, ena pot pristopila v obdobju predprejšne vlade, ki jo je vodil Giuseppe Conte. Italija je tudi edina večja država razvitega Zahoda, ki je s Kitajsko sodelovala prek tako imenovane nove Svilne ceste. 

Kitajski minister za trgovino Zhong Shan in italijanski minister za delo Luigi Di Maio marca 2019 med podpisom meddržavnega sporazuma o gospodarskem sodelovanju Kitajske in Italije. | Foto: Guliverimage Kitajski minister za trgovino Zhong Shan in italijanski minister za delo Luigi Di Maio marca 2019 med podpisom meddržavnega sporazuma o gospodarskem sodelovanju Kitajske in Italije. Foto: Guliverimage

Uradni Peking sicer navaja podatek, da v kitajski iniciativi En pas, ena pot sodeluje 139 držav sveta. Mednje prišteva nekaj držav članic EU, kot so Avstrija, Češka, Poljska, Portugalska, Slovaška, tudi Slovenija in Hrvaška. 

Italijanska premierka Giorgia Meloni je sicer že maja letos izrazila mnenje, da ima lahko Italija dobre odnose s Kitajsko kljub temu, da ni več del iniciative En pas, ena pot. 

Ne spreglejte