Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2019,
15.23

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

20

Natisni članek

Heinz-Christian Strache Sebastian Kurz Avstrija vlada

Sobota, 18. 5. 2019, 15.23

4 leta, 11 mesecev

Strache odstopil zaradi korupcijske afere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

20

Heinz-Christian Strache in Sebastian Kurz | Avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache in avstrijski kancler Sebastian Kurz. | Foto Reuters

Avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache in avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Foto: Reuters

Avstrijski podkancler Heinz-Christian Strache je po objavi spornih videoposnetkov, iz katerih je razvidno, kako je v zameno za politično podporo ponujal pogodbe z vlado, odstopil s položaja podkanclerja in vodje svobodnjakov (FPÖ). Opozicijske stranke zahtevajo, da odgovornost prevzame kancler Sebastian Kurz, nekatere stranke celo pozivajo h koncu vladne koalicije, protestniki na Dunaju pa zahtevajo predčasne volitve.

Predsednik FPÖ Heinz-Christian Strache se je ob 11. uri sestal z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem, opoldne pa je odstopil s položaja avstrijskega podkanclerja in vodje FPÖ, ki ga je zasedel leta 2005. Stranko je zdaj prevzel avstrijski minister za promet in nekdanji predsedniški kandidat Norbert Hofer, ki bi v vladi lahko prevzel tudi položaj avstrijskega podkanclerja.

"Kanclerju Kurzu sem ponudil odstop, on ga je sprejel," je na skupni novinarski konferenci s Kurzem povedal Strache, ki je odstopil z vseh funkcij v FPÖ. Stranka želi po Strachejevih besedah nadaljevati izvajanje vladnega programa z ÖVP, sam pa si ne želi, da bi zadnji dogodki ovirali ali razdrli vlado. Kurz se na afero še ni odzval, po napovedih poznavalcev pa se bo popoldne od razkritij distanciral.

Heinz-Christian Strache
Novice Avstrijski podkancler ujet v korupcijsko afero?

Strache v zameno za ruske milijone ponujal državne posle

Vladno krizo v Avstriji je sprožil videoposnetek, v katerem je Strache pred avstrijskimi parlamentarnimi volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore njegovi stranki ponujal poslovne pogodbe z vlado ženski, ki je trdila, da je bogata ruska vlagateljica in da želi v Avstriji investirati okoli 250 milijonov evrov.

Strache je v zameno za ruske milijone in podporo svobodnjakom pred avstrijskimi parlamentarnimi volitvami leta 2017 ponujal državne posle. | Foto: Reuters Strache je v zameno za ruske milijone in podporo svobodnjakom pred avstrijskimi parlamentarnimi volitvami leta 2017 ponujal državne posle. Foto: Reuters

Predlagala je nakup 50 odstotkov delnic avstrijskega tabloida Kronen Zeitung, da bi dosegla do svobodnjakov naklonjeno poročanje. Strache ji je v primeru vstopa v vlado obljubil javna naročila, ki jih je doslej dobival gradbinec Strabag. Nakazilo donacije ji je predlagal preko človekoljubnega sklada, da bi ga prikrili pred računskim sodiščem.

Novico o videoposnetku sta v petek objavila nemški dnevnik Süddeutsche Zeitung in revija Der Spiegel. Srečanje, ki se ga je udeležil tudi sedanji vodja polanske skupine FPÖ Johann Gudenus, naj bi potekalo v vili na španskem otoku Ibiza. Gudenus je tako kot Strache danes prav tako odstopil z vseh funkcij v svobodnjaški stranki.

Martin Sellner
Novice Vodja avstrijskih identitarcev napadalca z Nove Zelandije vabil na pivo

Svobodnjaki napovedali pravno ukrepanje

Strache je dan po objavi videoposnetkov med drugim zatrdil, da ni prekršil nobenega zakona, je pa dejal, da gre za "zelo neprijetno afero" in da je bil takrat opit. Svoji ženi in podpornikom se je opravičil za svoje obnašanje: "Obnašal sem se kot najstnik." Kdo je Stracheju nastavil domnevno past in posnel srečanje, ki je trajalo več ur, ni znano. Strache je za to okrivil kriminalna omrežja, incident pa je označil za politični atentat na avstrijsko vlado.

Strache je dan po objavi videoposnetkov med drugim zatrdil, da ni prekršil nobenega zakona, je pa priznal, da gre za "zelo neprijetno afero" in da je bil takrat opit. | Foto: Reuters Strache je dan po objavi videoposnetkov med drugim zatrdil, da ni prekršil nobenega zakona, je pa priznal, da gre za "zelo neprijetno afero" in da je bil takrat opit. Foto: Reuters

Avstrijska opozicija zahteva odgovornost Kurza

Avstrijske opozicije odstopa Stracheja in Gudenusa nista zadovoljila. Opozicijske stranke zahtevajo, da odgovornost prevzame kancler, nekatere celo pozivajo h koncu vladne koalicije.

"Ta vlada je s tem propadla. Zdaj je na vrsti Sebastian Kurz," je povedal poslanec socialdemokratov (SPÖ) Thomas Drozda. "On mora Avstrijkam in Avstrijcem priznati, da je vlada propadla, in prevzeti vso odgovornost za ta kaos. On je Avstrijo pripeljal v to katastrofalno situacijo in na kocko postavil stabilnost države," je poudaril.

Na Dunaju več tisoč protestnikov zahtevalo predčasne volitve

Ob tem se je pred kanclerskim uradom po podatkih policije danes zbralo med 4000 in 5000 protestnikov, ki so zahtevali predčasne volitve. V kanclerskem uradu namreč potekajo krizni pogovori o nadaljnjih korakih po Strachejevem odstopu. Odločali naj bi o tem, ali naj koalicija ÖVP in FPÖ nadaljuje delo v spremenjeni sestavi ali naj razpišejo predčasne volitve.

Dunaj protesti | Foto: Reuters Foto: Reuters

Spitzenkandidati glavni evropskih strank za evropske volitve prihodnji teden so bili ob Strachejevem odstopu kritični do skrajne desnice. Vodilni kandidat Evropske ljudske stranke Manfred Weber je poudaril, da "levi in desni skrajneži in populisti niso rešitev". Spitzenkandidata socialdemokratov Frans Timmermans in liberalcev Guy Verhofstadt pa sta posvarila pred povezavami skrajne desnice in Rusije.

Janez Janša SDS
Novice Vodja identitarcev v Avstriji: Hvala, gospod Janez Janša. Ste časten človek. #video
Ne spreglejte