SiolNET. Novice Svet
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vodja avstrijskih identitarcev napadalca z Nove Zelandije vabil na pivo

0,32

termometer

Martin Sellner
Vodja Identitarnega gibanja Avstrije (IBÖ) Martin Sellner. Foto: Reuters

Vodja Identitarnega gibanja Avstrije (IBÖ) Martin Sellner in domnevni napadalec iz novozelandskega Christchurcha Brenton Tarrant sta se po poročanju avstrijskih medijev dopisovala pogosteje, kot se je vedelo doslej. Sellner je obstoj več primerov elektronske pošte zdaj potrdil, zanikal pa je, da bi se s Tarrantom osebno srečal.

Sellner, čigar skupina IBÖ je znana po svojih protimigrantskih stališčih, je doslej javno zanikal, da bi imel stike s Tarrantom, z izjemo zahvalne elektronske pošte, v kateri se je Tarrantu zahvalil za 1.500 evrov vredno donacijo, ki jo je IBÖ prejel januarja lani.

Izmenjala sta si več elektronskih pisem, ne le enega

Avstrijska javna televizija je v torek zvečer poročala, da sta si Sellner in Tarrant v resnici izmenjala več elektronskih pisem, zadnje julija 2018, kar dokazuje, da so bili njuni stiki "dlje trajajoči in intenzivnejši", kot so domnevali doslej.

Generacija Identitete Novice Kurz pritiska na svobodnjake zaradi povezav z identitarci

Napadalca iz Christchurcha povabil na pivo ali kavo na Dunaju

Tarrant je v odgovoru na Sellnerjevo zahvalo med drugim zapisal, da je donacija le majhen prispevek v primerjavi s tem, kar počne vodja IBÖ. V naslednjih pismih je Sellner povabil Tarranta na pivo ali kavo, ko bo kdaj na Dunaju. Tarrant je odgovoril s povabilom na obisk Nove Zelandije in dodal, da bodo njegovi simpatizerji prav tako veseli, če ga bodo lahko gostili v Avstraliji.

nova zelandija Foto: Reuters

Janez Janša SDS Novice Vodja identitarcev v Avstriji: Hvala, gospod Janez Janša. Ste časten človek. #video

Pred racijo je izbrisal vsa pisma

Sellner je za ORF potrdil avtentičnost elektronskih pisem in zanikal, da bi karkoli vedel o Tarrantovih načrtih za poznejši teroristični napad na Novi Zelandiji. Priznal je tudi, da je pred racijo na njegovem domu na Dunaju marca letos izbrisal vsa pisma, in pojasnil, da jih ni želel v svojem poštnem predalu, je pa naredil posnetke zaslona, da bi jih lahko pokazal policiji.

V napadu v Christchurchu umrlo 50 ljudi

Avstralec Tarrant je marca izvedel teroristični napad na dve mošeji v novozelandskem Christchurchu, med katerim je ubil 50 ljudi. Trenutno je v strogo zastraženem zaporu v Aucklandu. Obtožnica ga bremeni 50 umorov in 39 poskusov umora. Po napadu je avstrijska policija preiskala tudi Sellnerjevo stanovanje.

nova zelandija Foto: Reuters

Generacija Identitete Novice Generacija identitete: skrajno gibanje, ki je z volitvami v Sloveniji dobilo nov zagon

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin