Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2019,
11.11

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Generacija identitete Avstrija Sebastian Kurz

Torek, 2. 4. 2019, 11.11

5 let

Kurz pritiska na svobodnjake zaradi povezav z identitarci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Generacija Identitete | Foto Reuters

Foto: Reuters

Avstrijski svobodnjaki (FPÖ) so se znašli pod pritiskom konservativnih partnerjev v avstrijski vladi oz. kanclerja Sebastiana Kurza, potem ko so se v medijih pojavila poročila o njihovih domnevnih povezavah s skrajno desnim gibanjem identitarcev. To gibanje sumijo povezav z avstralskim napadalcem, ki je na Novi Zelandiji ubil 50 ljudi.

Kurz je za časnik Oberösterreichische Nachrichten izrazil pričakovanje, da bo FPÖ zavzela jasno stališče in prekinila vsakršne obstoječe vezi z Identitarnim gibanjem Avstrije (IBÖ). "Desničarski skrajneži niso nič boljši od islamskih skrajnežev. Obe radikalni ideologiji predstavljata nevarnost za našo državo, v naši svobodni in liberalni družbi nimata mesta," je dodal.

Povod za te izjave so bila poročila o povezavah med svobodnjaki in identitarci, ki so se v medijih pojavila v minulih dneh oz. po razkritju, da je desničarski terorist iz Avstralije, ki je v novozelandskem Christchurchu 15. marca napadel dve mošeji in ubil 50 ljudi, identitarnemu gibanju lani nakazal donacijo v višini 1500 evrov.

Sellner se je morilcu za donacijo zahvalil

Avstrijske oblasti so po razkritju donacije uvedle preiskavo IBÖ in njenega vodje Martina Sellnerja zaradi suma sodelovanja v teroristični organizaciji. Sellner je donacijo Brandona Tarranta v ponedeljek priznal in dodal, da ga je tudi kontaktiral in se mu zanjo zahvalil. Drugega stika pa naj ne bi imela.

Generacija Identitete
Novice Generacija identitete: skrajno gibanje, ki je z volitvami v Sloveniji dobilo nov zagon

Glede na poročanje avstrijskih medijev, podkrepljeno s fotografijami, so se svobodnjaški politiki in identitarci udeleževali istih dogodkov, predsednik svobodnjakov Heinz-Christian Strache pa je skupaj s strankarskimi kolegi na spletnih družbenih omrežjih tudi delil objave identitarcev.

Identitarci in funkcionarji FPÖ v isti hiši

Kurz, ki se običajno v javnosti vzdrži izjav na račun koalicijskih partnerjev, se je v ponedeljek odločil ravnati drugače. Povod za njegove izjave je bilo medijsko razkritje o tem, da so si identitarci in funkcionarji FPÖ v Linzu delili neko hišo. V vili, ki je v lasti študentskega združenja, povezanega z FPÖ, so bivali tudi člani lokalne identitarne organizacije.

Generacija Identitete
Novice Bo Avstrija prepovedala identitarno gibanje?

Podkancler in vodja FPÖ Strache je sicer že prejšnji teden skušal pomiriti ozračje. Poudaril je, da nima FPÖ nobene zveze z identitarnim gibanje in da identitarci v svobodnjaški stranki ne smejo imeti nobene funkcije.

"Imamo jasno distanco do vsakršnega ekstremizma"

Danes je ponovil, da imajo svobodnjaki jasno distanco do vsakršnega ekstremizma. Po njegovih besedah se lahko Kurz nanje glede tega zanese. Dodal je sicer, da ne ve, v čem bi lahko Kurz prepoznal kako "dvoumno druženje" FPÖ z identitarci.

Strache je danes še izjavil, da morata sedaj tožilstvo in pravosodje ugotoviti, ali sploh obstajajo kazensko-pravni razlogi za sprožitev postopka za prepoved identitarnega gibanja, kar je prejšnji teden omenjal Kurz. Po besedah Stracheja pri tem ne bi smeli podajati vnaprejšnjih sodb, to tudi ni stvar politike.

Kanclerjeve izjave predstavljajo udarec za svobodnjake, ki skupaj z ljudsko stranko vladajo od konca leta 2016 in se skušajo, predvsem pred bližnjimi volitvami v Evropski parlament, prikazati kot dostojna in častna stranka.

Generacija Identitete
Novice Morilec iz Christchurcha avstrijski Generaciji identitete nakazal denar
Ne spreglejte