SiolNET. Novice Svet
0,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Morilec iz Christchurcha avstrijski Generaciji identitete nakazal denar

0,78

termometer

Generacija Identitete
Foto: Reuters

Avstrijska policija je v ponedeljek preiskala dom predstavnika skrajno desnega Identitarnega gibanja Avstrije Martina Sellnerja. Tožilstvo je preiskavo odredilo, ker je avstralski napadalec, ki je 15. marca v novozelandskem Christchurchu napadel mošeji in ubil 50 ljudi, gibanju nakazal donacijo.

Preiskavo na Sellnerjevem domu je danes potrdilo avstrijsko notranje ministrstvo in pojasnilo, da jo je odredilo pristojno tožilstvo v Gradcu. Predstavnik slednjega Hansjörg Bacher je povedal, da preiskujejo povezave med 28-letnim napadalcem na Novi Zelandiji in Sellnerjem.

Morilec jim je nakazal 1.500 evrov

Kot je pojasnil, je preiskavo sprožila v primerjavi z drugimi neobičajno visoka donacija identitarnemu gibanju v višini 1500 evrov. Ta donacija je graškemu tožilstvu v oči padla že pred tem, v okviru preiskave Sellnerja zaradi suma kršenja davčne zakonodaje. "Sedaj pa je dobila obraz," je dejal Bacher in pojasnil, da se ime pošiljatelja elektronske pošte z donacijo ujema z imenom človeka, ki je v Christchurchu ubil 50 ljudi.

Generacija Identitete Novice Generacija identitete: skrajno gibanje, ki je z volitvami v Sloveniji dobilo nov zagon

Med preiskavo na Sellnerjevem domu je policija zasegla nosilce podatkov, je še povedal Bacher in dodal, da je preiskava sedaj osredotočena na sum sodelovanja v teroristični skupini, kar bi se sicer lahko ob razjasnitvi dejstev še spremenilo.

O preiskavi je javnost že pred tem prek portala YouTube obvestil sam Sellner. Kot je povedal, je donacijo opazil šele v nedeljo in dodal, da je v zvezi s tem ravno nameraval poklicati svojega odvetnika, ko je na vrata njegovega doma v ponedeljek potrkala policija. "S tem terorističnim napadom nimam nič. To vsoto bom nakazal dobrodelni organizaciji," je izjavil.

Sellner: Ne bomo se oddaljili od povsem mirnega aktivizma

Sellner je ocenil, da je bil cilj avstralskega napadalca z donacijo sprožiti preiskavo identitarnega gibanja, ker da je verjetno mislil, da bo ta nato gibanje potisnila v skrajna dejanja. A Sellner je poudaril, da se njegovo gibanje ne bo oddaljilo od "povsem mirnega aktivizma".

Avstrijsko notranje ministrstvo je prejšnji teden potrdilo, da je avstralski napadalec pred napadom v Christchurchu obiskal tudi Avstrijo. Napadalec se je sicer v zadnjih letih mudil v več evropskih državah, leta 2016 je bil tudi v Sloveniji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin