SiolNET. Novice Svet
1,64

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Avstrijski podkancler ujet v korupcijsko afero?

1,64

termometer

Heinz-Christian Strache
Foto: Reuters

Predsednika avstrijskih svobodnjakov in podkanclerja Heinza Christiana Stracheja so ujeli, ko naj bi se na Ibizi v zameno za podporo na volitvah z domnevno rusko milijarderko dogovarjal za "pomoč" pri poslih v Avstriji. Bi lahko zaradi tega padla avstrijska vlada?

Časopisa Der Spiegel in Süddeutsche Zeitung sta danes objavila videoposnetek sestanka, na katerem se je predsednik avstrijske svobodnjaške stranke FPÖ in podkancler Heinz Christian Strache nekaj mesecev pred volitvami leta 2017 v vili na Ibizi dobil z domnevno rusko milijarderko. Ob vodji svobodnjakov je bil na sestanku tudi vodja poslanske skupine Johann Gudenus.

V zameno za pomoč bi morala podpreti svobodnjake

Rusinja, ki se je sicer predstavila kot nečakinja vplivnega ruskega poslovneža, naj bi bila pripravljena v državo vložiti večje količine denarja. Avstrijca naj bi ji ponudila donosne posle oziroma javna naročila, če bo kupila avstrijski časopis Kronen Zeitung in nato podprla svobodnjake na volitvah. A je šlo za past, neznana ženska namreč ni bila nečakinja ruskega poslovneža.

Martin Sellner Novice Vodja avstrijskih identitarcev napadalca z Nove Zelandije vabil na pivo

Strache je sicer v svoj zagovor danes pojasnil, da je šlo le za sproščen zaseben pogovor in da je ves čas opozarjal na spoštovanje avstrijskega pravnega reda. 

Opozicija poziva kanclerja, da prevzame odgovornost

Opozicija je Stracheja že pozvala k odstopu. Afera bi lahko zamajala tudi avstrijsko vlado, v kateri je FPÖ poleg ljudske stranke ÖVP koalicijska partnerica. Vodja avstrijskih socialdemokratov (SPÖ) Pamela Rendi-Wagner je avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza pozvala, da prevzame odgovornost za koalicijske zaveznike. 

Razkrila nezakonito financiranje stranke?

Strache in Gudenus sta med drugim Rusinji omenila tudi morebitno nezakonito financiranje stranke, piše Der Spiegel. Kot sta povedala, obstaja kar nekaj zelo bogatih ljudi, ki plačajo med 500 tisoč in dvema milijonoma evrov, ta denar pa ne gre v strankin proračun, ampak dobrodelni organizaciji, ki s stranko ni povezana. Tako se lahko plačniki izognejo nadzoru računskega sodišča.

Der Spiegel in Süddeutsche Zeitung sicer nista razkrila vira, sta pa poročala, da je videoposnetek pristen in da ga je preveril tudi forenzični strokovnjak za video.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • mimi129 / 18.05.2019. ob 10:11 +2 0

  Strache bo moral verjetno že danes odstopiti brez možnosti zagovora in pojasnil, brez groženj, da bo tožil za klevetanje in BREZ TEGA, DA BI GA KANCLER ALI PREDSEDNIK DRŽAVE PODPRLA S-NIHČE NI KRIV, DOKLER SE MU NE DOKAŽE.V politiki kolikor toliko urejene ddmokratičnd države je to tako. Slovenija to očitno niti približno ni. Naša severna meja je tudi meja, kjer se začne Balkan.

  +2 0
 • triglav... / 18.05.2019. ob 08:17 +1 0

  Saj ima tudi Avstrija ustavne sodnike, mar ne?

  +1 0
 • ljubat / 17.05.2019. ob 22:24 +1 - 1

  ašimeladi a jih kljub temu ne dobijo "po prstih" - šef SD je to stavčno zvezlo lansiral...v zvezi s (ne)kulturnim ministrom iz njihove KVOTE...a nič bat, naši novinarji so tako "LOJALNI in PRESTRAŠENI", da kaj takega absolutno nemogoče ODKRITI...zadnji primer je ZNAN...

  +1 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin