Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 5. 2023,
14.53

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

Natisni članek

Kosovo Srbija nemiri srbska vojska

Sobota, 27. 5. 2023, 14.53

11 mesecev

Rusija: Zaskrbljeno spremljamo razmere na severu Kosova #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

Srbske oborožene sile po nemirih, ki so v petek izbruhnili na severu Kosova, ostajajo v najvišji stopnji bojne pripravljenosti, so danes sklenili na seji sveta za nacionalno varnost v Beogradu. Natovo misijo Kfor so obtožili, da ne opravlja svojega dela. Nato pa je v odzivu pozval k umiritvi napetosti na Kosovu.

Na zasedanju sveta so kosovskega premierja Albina Kurtija obtožili brutalne uporabe sile in in njegovih sil proti srbskemu ljudstvu. Kritični so bili tudi do misije zveze Nato na Kosovu (Kfor), ki so jo obtožili, da svojega dela ne opravlja v skladu z resolucijo VS ZN 1244 in vojaško-tehničnim sporazumom iz Kumanova.

Načelnika generalštaba srbske vojske Milana Mojsilovića so pooblastili za vzdrževanje neposrednih stikov s poveljnikom Kforja, da bi zagotovili izpolnjevanje mandata Natove misije v skladu z ustreznimi akti ZN. "Srbija ostaja neomajna pri zaščiti svojih ljudi," so zapisali v izjavi za javnost.

Poleg načelnika so se zasedanja sveta udeležili tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, premierka Ana Brnabić, zunanji minister Ivica Dačić, obrambni minister Miloš Vučević, notranji minister Bratislav Gašić, pravosodna ministrica Maja Popović, direktor varnostnoobveščevalne agencije Bia Aleksandar Vulin in direktor srbskega urada za Kosovo Petar Petković.

Nemiri v več občinah

Nemiri na severu Kosova so izbruhnili v petek, ko so srbski prebivalci poskušali županom, etničnim Albancem, preprečiti vstop v občinske stavbe v krajih Zubin Potok, Leposavić in Zvečan. Kosovska policija je novim županom pomagala prevzeti položaje v občinskih stavbah, pri tem je uporabila solzivec in šok bombe, več ljudi pa je bilo poškodovanih.

Tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu je danes na Twitterju vse kosovske institucije pozvala k takojšnji umiritvi napetosti in reševanju nesoglasij z dialogom. Dodala je, da Kfor ostaja pozoren na razmere na Kosovu in si bo še naprej prizadeval zagotoviti varno okolje v skladu z mandatom VS ZN.

Na razmere na Kosovu so se danes ostro odzvale tudi Nemčija, Francija, Italija, Velika Britanija in ZDA. "Obsojamo odločitev kosovske policije, ki kljub našim pozivom k zadržanosti na silo vdira v občinske prostore na severu Kosova," je zapisano v skupni izjavi zunanjih ministrstev. Države so prav tako izrazile zaskrbljenost zaradi dviga stopnje pripravljenosti srbske vojske na najvišjo raven, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano je medtem obsodil spopade na Kosovu in obžaloval napade na patrulje civilne misije EU Eulex. Predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in makedonski zunanji minister Bujar Osmani pa je pozval k umiritvi razmer in dejal, da je Ovse pri tem pripravljen pomagati.

Rusija zaskrbljena 

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je za stopnjevanje napetosti na Balkanu obsodila Kosovo, ZDA in Evropsko unijo ter poudarila, da zaskrbljeno spremlja razmere na severu Kosova.

"Ostro obsojamo provokativne korake Prištine, ki ogrožajo varnost vsega Balkana in za katere so odgovorne tudi ZDA in EU," je opozorila in po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dodala, da so se zahodne države prepozno odločile obsojati dejanja Kosova.

Kurti je medtem izjavil, da Priština sicer razume zaskrbljenost svojih mednarodnih partnerjev, vendar bi vsaka druga možnost pomenila neizpolnjevanje ustavnih obveznosti. "Pozivam vse, zlasti državljane kosovskih Srbov, da sodelujejo z novimi župani in njihovimi kabineti, ki bodo večetnični, večkulturni in večjezični," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal na Facebooku.

Beograd, Aleksandar Vućič, protest, shod
Novice V Beogradu na provladnem shodu več deset tisoč ljudi
Kosovo protesti
Novice Resen nemir na Kosovu, Vučić pošilja vojake #video
Beograd, Vučićevi protesti
Novice Privrženci srbskega predsednika se stekajo v Beograd
Streljanje v Beogradu
Novice Po streljanju v Srbiji: deček zaradi hudih poškodb na zdravljenje v ZDA
Aleksandar Vučić
Novice Vučić delavce sili, naj se udeležijo petkovega shoda
Ne spreglejte