SiolNET. Novice Svet
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Privrženci srbskega predsednika se stekajo v Beograd

0,26

termometer

Beograd, Vučićevi protesti | Beograd je v pričakovanju napetega vikenda. Danes se zbirajo Vučićevi simpatizerji na "največjem shodu v zgodovini na območju Srbije", medtem ko je za jutri napovedan nov velik protest državljanov pod sloganom Za Srbijo brez nasilja. | Foto: Guliver Image
Beograd je v pričakovanju napetega vikenda. Danes se zbirajo Vučićevi simpatizerji na "največjem shodu v zgodovini na območju Srbije", medtem ko je za jutri napovedan nov velik protest državljanov pod sloganom Za Srbijo brez nasilja. Foto: Guliver Image

V Beogradu je za danes napovedan shod vladajoče Srbske napredne stranke (SNS), na katerega po navedbah sindikalnih predstavnikov s pritiski silijo delavce v javnih podjetjih in podjetjih, ki poslujejo z državo. Srbski mediji poročajo tudi o množičnih organiziranih brezplačnih prevozih na shod z vseh koncev Srbije in iz sosednjih držav.

"Vučićevi sendvičarji" je porogljiv naziv za Vučićeve privržence, ki se na zahtevo njegove SNS nenehno udeležujejo katerihkoli shodov in v zameno za to na avtobusu dobijo sendvič. Tudi danes delijo sendviče in vrečke s podobo Aleksandra Vučića, poroča index.hr.

"Najprej so mi v šali rekli, da grem v petek na sprehod, česar sploh nisem jemal resno. Potem so se začeli pritiski, da moram priti na Vučićev shod, kajti če ne pridem, bom od ponedeljka že videl, kje bom delal," je za portal Nova.rs povedal N. R., uslužbenec beograjske pošte, o pritiskih na zaposlene v tem državnem podjetju. Mediji že nekaj dni poročajo o pritisku in prisili pri udeležbi na shodu, uslužbenec pošte N. R. pa pravi, da ni več prepričan, ali se sploh želi vrniti v takšen kolektiv. 

Na družbenih omrežjih se že pojavljajo tudi duhoviti komentarji shoda. "J***, tolikšnega odra ni premogla niti Lepa Brena, ko je v devetdesetih prepevala v Bolgariji," je začivkal eden od uporabnikov. 

Aleksandar Vučić Novice Vučić delavce sili, naj se udeležijo petkovega shoda

Mediji tudi poročajo, da so šole in prevozniki odpovedali številne šolske izlete in ekskurzije zgolj zato, ker Vučić potrebuje čim več razpoložljivih avtobusov za prevoz privržencev. Poročajo o 2.200 avtobusih, ki naj bi jih najel predsednik. Na drugi strani šole trdijo, da so ekskurzije prestavljene zaradi slabih vremenskih razmer.  

Vrstijo se očitki o pritiskih na vsa podjetja, ki so kakorkoli povezana z državo in plačili iz proračuna. Poročajo pa tudi o najemanju statistov prek družbenih omrežij. Za kratko udeležbo na shodu ponujajo 1.500 dinarjev, kar je nekaj več kot 12 evrov.

Konec tedna v srbski prestolnici bo napet

Beograd je v pričakovanju napetega konca tedna. Danes se zbirajo Vučićevi simpatizerji na "največjem shodu v zgodovini na območju Srbije", medtem ko je za jutri napovedan nov velik protest državljanov pod sloganom Za Srbijo brez nasilja.

Kot je med pogovorom na televiziji Pink med drugim dejal Vučić, naj bi množica Srbov prišla tudi s Kosova, zatrdil pa je tudi, da se kljub zahtevam opozicije nikakor ne namerava umakniti. 

Zadnje petke po dveh velikih masakrih v Srbiji državljani organizirajo proteste, na katerih zahtevajo odhod Aleksandra Vučića, ki ga neposredno povezujejo s porastom nasilja v Srbiji, saj menijo, da televizije pod njegovim vplivom, in na katerih je Vučić reden gost, nenehno producirajo izjemno nasilne vsebine. 

Je pa lastnik provladne televizije Pink Željko Mitrović sporočil, da bo po strelskih napadih na priporočilo srbskega predsednika Aleksandra Vučića najpozneje v desetih dneh ukinil resničnostni šov Zadruga, poroča STA. Tovrstni šovi predstavljajo skoraj tretjino programa na TV Pink, kar je tudi eden od razlogov opozicije za zahtevo po odvzemu nacionalne frekvence tej televiziji.

Vučić na dan shoda ustvarja dodatno napetost

Predsednik Vučić je malo pred 14. uro vojski izdal ukaz o dvigu bojne pripravljenosti na najvišjo raven in od tega trenutka je vojska začela delovati, je povedal srbski obrambni minister Miloš Vučević. "Vojska je dobila ukaz za nujni premik proti administrativni črti s Kosovom," je za Pink TV v živo iz središča Beograda povedal Vučević.

Srbski minister je dejal, da dogajanje na severu Kosova ni igra, ampak da ogroža varnost vseh v regiji, poroča N1.

Beograd, žalovanje Novice Po nasilju v Srbiji množično podpisovanje peticije za prepoved televizij Pink in Happy Beograd, protesti, 19. 5. 2023 Novice V Beogradu največji protest doslej, desettisoči zahtevajo Vučićev odhod
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin