Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
9. 6. 2022,
22.33

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,34

31

Natisni članek

svetovna prevlada Kim Džong Un Vladimir Putin Ši Džinping ZDA Rusija Kitajska

Četrtek, 9. 6. 2022, 22.33

1 leto, 10 mesecev

So to glavni razlogi, da Kitajska ne bo mogla zavladati svetu?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,34

31

Kitajska. Vojaška parada. | Kitajska za zdaj še precej vojaško zaostaja za ZDA, ki je vojaško prisotna na vseh petih celinah. | Foto Reuters

Kitajska za zdaj še precej vojaško zaostaja za ZDA, ki je vojaško prisotna na vseh petih celinah.

Foto: Reuters

Številni na svetu, tudi na Zahodu, Kitajski napovedujejo vzpon na položaj najmočnejše države na svetu, na katerem bo zamenjala zdajšnjo supersilo številka ena – ZDA. Toda na drugi strani nekateri dvomijo, da lahko Kitajski uspe postati glavni hegemon na svetu.

Siloviti gospodarski vzpon Kitajske v zadnjih desetletjih je za številne analitike napoved, da bo Kitajska v bližnji prihodnosti vrgla ZDA s prestola najmočnejše gospodarske sile na svetu. Še zlasti ker Kitajska hkrati z gospodarsko močjo krepi tudi svojo vojaško moč.

Ameriško zadrževanje Kitajske

Ne preseneča, da so ZDA, še zlasti po tem, ko je v Belo hišo prišel republikanec Donald Trump, začele politiko zadrževanja Kitajske. Trump je skušal oslabiti Kitajsko s trgovinsko vojno ter z nasprotovanjem širjenja kitajske visoke tehnologije (spomnimo se na omrežje pete generacije in kitajsko podjetje Huawei).

Richard Nixon in Mao Cetung
Novice Je to največja napaka, ki so jo ZDA storile v svoji zgodovini?

V azijsko-tihooceanskem območju se je tudi oblikovalo protikitajsko zavezništvo Quad, ki ga sestavljajo ZDA, Japonska, Indija in Avstralija. To zavezništvo ima korenine že v letu 2007 in je plod japonske pobude. Nekateri Quad imenujejo kar azijski Nato.

Dvomi o kitajski moči

Če nekateri že bijejo plat zvona glede kitajske nevarnosti, pa so na drugi strani nekateri prepričani, da Kitajska ne more postati svetovni hegemon številka ena. Med njimi je tudi nemški novinar Gabor Steingart.

Ši Džinping, ta najbolj številčni državi na svetu vlada od leta 2012, želi Kitajsko spremeniti v svetovno velesilo, ki se bo lahko kosala z ZDA. | Foto: Reuters Ši Džinping, ta najbolj številčni državi na svetu vlada od leta 2012, želi Kitajsko spremeniti v svetovno velesilo, ki se bo lahko kosala z ZDA. Foto: Reuters

Steingart je v komentarju na spletni strani nemškega tednika Focus zapisal, da je nova Kitajska, ki je vodi Ši Džinping oziroma komunistična partija, velika, močna in samozavestna, včasih celo preveč samozavestna.

Pet ključnih predpogojev

Toda po drugi strani Kitajska ne more postati svetovna velesila. Kot piše Steingart, Kitajska ne izpolnjuje petih pomembnih predpogojev, ki so ključni za to, da neka država postane svetovna velesila.

Ameriške vojaške ladje v Južnem kitajskem morju
Novice Je to šibka točka, ki lahko uniči ameriško prevlado v svetu?

Prvi predpogoj

Prvi razlog od petih, zakaj močna Kitajska ni svetovna velesila, je dejstvo, da za svetovno velesilo ni značilno samo močno gospodarstvo in močan izvoz, ampak je tudi kulturna velesila.

Američani so svetu zavladali tudi s svojo mehko močjo, katere del sta tudi ameriška kultura in ameriški slog življenja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Američani so svetu zavladali tudi s svojo mehko močjo, katere del sta tudi ameriška kultura in ameriški slog življenja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

ZDA so, kot spomni nemški novinar, svet osvojile s kavbojkami in kokakolo, z Elvisom Presleyjem in Marilyn Monroe. Zato bleščeča armada hollywoodskih zvezd še zdaj biva v srcih več milijard ljudi.

Drugi predpogoj

Drugi predpogoj, ki ga ne izpolnjuje Kitajska, je ta, da mora biti svetovna velesila magnet za priseljence. Država, v katero prihajajo ljudje iz drugih držav, ker si želijo več možnosti, več blaginje, več pravičnost in več svobode.

Chris Donahue, zadnji ameriški vojak, ki je zapustil Afganistan
Novice Je to skrivnost, zaradi katere so se Američani umaknili iz Afganistana?

Kot je prepričan Steingart, so takšne zaželene države brez izjeme demokratične države. Zato se tudi EU in ZDA srečujejo z migrantskimi valovi. Nasprotno ni nobenega bega ali priseljenskega pritiska v smeri Pekinga. Drugače misleče na Zahodu čaka Pulitzerjeva nagrada, na Kitajskem pa hišni zapor.

Fort Detrick
Novice Srhljiva teorija zarote o smrtonosnem virusu iz Afrike

Del ameriških sanj sta Wall Street in Silicijeva dolina, del kitajskih "sanj" pa kazenska taborišča za Ujgure. "Skratka, Kitajska ne izvaža hrepenenja, ampak samo nočne more," poudarja nemški novinar.

Tretji predpogoj

Tretji predpogoj, ki je ključen za vzpostavitev svetovne velesile, je povezan z dejstvom, da svetovna velesila vedno temelji tudi na moči novih idej. Zato so najpomembnejši narodi tudi začetniki novih filozofskih šol, novih metod vodenja gospodarstva ali novih modnih smernic.

Če želi Kitajska, ki je zdaj avtoritarna država, res postati svetovna velesila, ne sme samo vzbujati strahu, ampak tudi navdihovati, svetuje Steingart. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Če želi Kitajska, ki je zdaj avtoritarna država, res postati svetovna velesila, ne sme samo vzbujati strahu, ampak tudi navdihovati, svetuje Steingart. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sodobna Kitajska svetu nima veliko ponuditi. Njen avtoritarni marksizem je ideološko zastarel. Zadnja kitajska intelektualna inovacija je bila konfucijanstvo, ki se je razvilo konec petega stoletja pred Kristusom in s tem 2.500 let pred Maom Cetungom, je zbadljiv Steingart.

Četrti predpogoj

Četrti predpogoj je inovacijsko voditeljstvo na gospodarskem področju. "Premogovniška država Kitajska – proizvajalec ogljikovega dioksida številka ena na svetu – je zagotovo naredila ogromen napredek na področju biotehnologije in tudi v digitalnem gospodarstvu ter ima zdaj kitajsko različico za skoraj vsako ameriško poslovno idejo. Ampak to so samo različice, ne pa alternativa," poudarja Steingart.

Tajvanska prestolnica Tajpej
Novice Država, ki je skoraj čudežno zaustavila covid-19

Kitajska zgolj posnema ameriške poslovne modele, zaradi česar ZDA še vedno vodi, Kitajska pa ji le sledi.

Peti predpogoj

Peti predpogoj za svetovno velesilo pa je, da ima vojsko in oborožitev po vsem svetu. Ameriška vojska ima tako 1,4 milijona vojakov razporejenih na vseh petih celinah. To je vojaški temelj za ameriško vlogo svetovnega policista.

Na drugi strani Kitajska zunaj svojih državnih meja nima nobenih omembe vrednih vojaških kontingentov. Drugače kot Američani, ki so dobrodošli gostje v Nemčiji, na Poljskem ali v Franciji, je kitajska Rdeča armada (izvirno ime kitajske vojske je Ljudska osvobodilna vojska, op. p.) že v Južnem Kitajskem morju grožnja za sosede.

Edina kitajska zunanjepolitična partnerja, Kim Džong Un in Vladimir Putin, nista nobena prijatelja, ampak od Kitajske odvisna uslužbenca, še piše Steingart.

Vladimir Putin in Narendra Modi
Novice Je ta velika država skrivna Putinova zaveznica v boju proti Zahodu?
Vladimir Putin in Ši Džinping
Novice Kaj imata za bregom Rusija in Kitajska?
Letalonosilka Ronald Reagan
Novice Temačne prerokbe, ki napovedujejo velike katastrofe
Ši Žengli
Novice Je to zvijača, s katero so Kitajci potegnili za nos ves svet?
Ne spreglejte