Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2024,
22.07

Osveženo pred

2 dneva, 11 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

Natisni članek

Sirija Iran Vietnam Severna Koreja Kitajska Rusija

Četrtek, 27. 6. 2024, 22.07

2 dneva, 11 ur

So to države, ki jih Putin še lahko obišče?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30
Vladimitr Putin | Ruski predsednik Vladimir Putin kljub mednarodni izolaciji še vedno lahko računa na nekatere zaveznike. Nekatere države, ki ohranjajo prijateljske stike z Rusijo, se ga kljub mednarodnemu nalogu za njegovo aretacijo ne bojijo povabiti na obisk. | Foto Guliverimage

Ruski predsednik Vladimir Putin kljub mednarodni izolaciji še vedno lahko računa na nekatere zaveznike. Nekatere države, ki ohranjajo prijateljske stike z Rusijo, se ga kljub mednarodnemu nalogu za njegovo aretacijo ne bojijo povabiti na obisk.

Foto: Guliverimage

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno obiskal Severno Korejo in Vietnam. Ruska invazija na Ukrajino februarja 2022 je zelo okrnila Putinove možnosti potovanja po svetu. Od marca letos, ko je Putin pričakovano znova zmagal na ruskih predsedniških volitvah, je tako obiskal le pet držav, na katere se lahko popolnoma zanese.

Zahod je zaradi napada na Ukrajino proti Putinovi Rusiji uvedel številne sankcije. Mednarodno kazensko sodišče je zoper Vladimirja Putina marca lani celo izdalo nalog za aretacijo. To pomeni, da je ruskemu predsedniku močno omejena mednarodna svoboda gibanja, piše nemški medij Deutsche Welle (DW).

Pet držav, ki jih je nazadnje obiskal Putin

Od marca letos je Putin obiskal pet držav, in sicer Belorusijo, Uzbekistan, Kitajsko ter pred kratkim Severno Korejo in Vietnam. Njegovi gostitelji lahko s svojo gostoljubnostjo tvegajo sankcije, a Putin se lahko zanese na svoje najzvestejše zaveznike. Na koga drugega se lahko Putin torej zanese in prosi za uslugo, če je treba, se sprašuje DW.

Ruski tank T-90
Novice Putinu zmanjkuje goriva za tanke. To je država, ki jo prosi za pomoč.

Ta nemški medij je sestavil seznam šestih držav, ki naj bi bile največje in najpomembnejše podpornice Rusije na svetu.

Kitajska

Na prvem mestu je seveda Kitajska, ki je najpomembnejša trgovinska partnerica Rusije. Kitajsko stališče do vojne v Ukrajini je vse prej kot nevtralno. To kažejo tudi domnevni poskusi Kitajske, da prepriča druge države, naj ne sodelujejo na nedavni švicarski mirovni konferenci.

Kitajska je Putinova najpomembnejša zaveznica. Državi povezuje nasprotovanje svetovni prevladi ZDA. | Foto: Guliverimage Kitajska je Putinova najpomembnejša zaveznica. Državi povezuje nasprotovanje svetovni prevladi ZDA. Foto: Guliverimage

Od začetka konflikta je Kitajska naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi se rusko gospodarstvo obdržalo pri življenju. Prav tako je posrednica za vojaške dobave, potrebne za ruski vojni stroj.

Kot piše DW, Kitajska vidi Rusijo kot strateškega partnerja v svetovnem redu, ki ga določajo ZDA in njihovi zavezniki. Putin je z državniškim obiskom na Kitajskem maja letos okrepil že tako tople odnose. Kitajski predsednik Ši Džinping je Rusijo obiskal lani.

Severna Koreja

Severna Koreja je s svojim vrhovnim voditeljem Kim Džong Unom mednarodno precej izolirana država, a Putinova Rusija ima z njo tesne stike. Nedavno sta obe državi podpisali obrambni sporazum, s katerim sta se zavezali, da ena drugo podpirata v primeru napada.

Ruski vojaki
Novice Ruski polk skrivnostno izginil. Svojci se sprašujejo, kje so možje.

Rusija potrebuje vso vojaško pomoč, ki jo lahko dobi, in zelo militarizirana Severna Koreja je država, ki bo Rusijo oskrbovala brez omahovanja. Za Kim Džong Una je vsak zaveznik boljši kot da je brez zaveznika, trdi DW.

Vladimir Putin in Kim Džong Un sta podpisala obrambni sporazum med državama. | Foto: Guliverimage Vladimir Putin in Kim Džong Un sta podpisala obrambni sporazum med državama. Foto: Guliverimage

Nobena druga država ni tako brezpogojno podprla ruske vojne v Ukrajini kot Severna Koreja. Severna Koreja je na primer – v nasprotju s Kitajsko – glasovala proti vsaki posamezni resoluciji, ki so jo vložili Združeni narodi, da bi obsodili ali ustavili dejanja Rusije v Ukrajini.

Belorusija

Belorusija je najbližja in najbolj predana zaveznica Rusije in v očeh številnih marionetna država pod ruskim nadzorom. Državi sta povezani tudi s številnimi pogodbami in sporazumi. Na številnih področjih, od uvoza nafte in plina do gospodarskih subvencij, je Belorusija odvisna od Rusije, ki je tudi največja beloruska trgovinska partnerica.

Ruski televizijski oddajnik
Novice Osupli zahodni znanstveniki: iz Rusije prihajajo skrivnostni signali

Rusija redno namešča vojake in vojaško opremo v Belorusiji, od koder je leta 2022 tudi začela svojo invazijo na Ukrajino. Rusija je od beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka tudi dobila dovoljenje za namestitev jedrskega orožja v državi.

Iran

Tako kot Rusija je tudi Iran podvržen strogim sankcijam Zahoda. Obe državi sta gospodarsko in vojaško tesno povezani. Po vojni v Ukrajini sta sodelovanje močno okrepili. To kažejo izsledki ameriških obveščevalcev.

Iran je tesen Putinov zaveznik. Na fotografiji vidimo zdaj že pokojnega iranskega predsednika Ebrahima Raisija na obisku v Kremlju decembra lani. | Foto: Guliverimage Iran je tesen Putinov zaveznik. Na fotografiji vidimo zdaj že pokojnega iranskega predsednika Ebrahima Raisija na obisku v Kremlju decembra lani. Foto: Guliverimage

Iran Rusijo oskrbuje z brezpilotnimi letali in strelivom, ključnimi za ruske sile na frontnih črtah. Eden njegovih redkih mednarodnih obiskov po invaziji leta 2022 je Putina odpeljal v Iran.

Sirija

V Siriji ima ruska vojska svoja oporišča, država je tudi najpomembnejša baza Moskve na Bližnjem vzhodu. Sirski predsednik Bašar al Asad je velik Putinov oboževalec, piše DW, tudi zato ker je odvisen od ruske vojaške pomoči, brez katere se zaradi državljanske vojne ne bi mogel obdržati na oblasti.

Vladimir Putin
Novice Velikanska Putinova zvijača

Asad je vojno v Ukrajini opisal kot "popravek zgodovine in ponovno vzpostavitev ravnovesja, ki ga je svet izgubil po razpadu Sovjetske zveze". Tako kot Belorusija in Severna Koreja tudi Sirija glasuje proti resolucijam v Združenih narodih, katerih cilj je prepričati Rusijo, naj konča vojno.

Vietnam

Tudi komunistični Vietnam je poglobil vezi z Rusijo. O trgovini, obrambi in vojni v Ukrajini je Putin govoril med potovanjem po Aziji, ki je bilo namenjeno krepitvi mednarodnega vpliva Rusije. Putin je ob tem podpisal obrambni sporazum z Vietnamom. Vietnam tudi spada med države, ki še niso obsodile ruske agresije v Ukrajini.

Poleg držav, ki so na seznamu DW, lahko med države, ki kljub vojni v Ukrajini ohranjajo prijateljske stike z Rusijo, uvrstimo naslednje: Venezuela, Kuba, Alžirija, Mjanmar, Tadžikistan, Afganistan, Laos, Pakistan, Etiopija, Sudan, Uganda, Eritreja, Mali, Honduras, Brazilija, Uzbekistan, Turkmenistan …
Severna Koreja, Rusija, Rusi
Novice Severni Korejci Putinovim možem ukazali, naj takoj zapustijo prostor #video
Vladimir Putin
Novice Vsi so pričakovali besno Putinovo maščevanje. Za zdaj se ni zgodilo nič.
Segej Šojgu
Novice Zaton Šojguja in vzpon za zdaj skrivnega Putinovega posinovljenca?
Andrej Belousov
Novice Je to Putinov as iz rokava, ki bo uničil Ukrajino?
Martin Herem
Novice "Putin se je že odločil. Takoj ko bo porazil Ukrajino, bo napadel baltske države."
Ukrajinski tankist v Časiv Jaru
Novice Je to velika ukrajinska past za rusko vojsko?
Vladimir Putin
Novice Kako poskuša Putin s pomočjo zlate milijarde Zahod stisniti v kot
Vladimir Putin in Narendra Modi
Novice Je ta velika država skrivna Putinova zaveznica v boju proti Zahodu?
Ne spreglejte