SiolNET. Novice Svet
0,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska medvedka ponovno na noge spravila pirenejske kmete #video

0,84

termometer

Medvedji napad na drobnico je sprožil proteste rejcev v francoskih Pirenejih, kjer že desetletja medvedjo populacijo vzdržujejo z uvozom slovenskih medvedov. Napad naj bi zagrešila oktobra lani "priseljena" slovenska medvedka Claverina.

Protest, mrtve živali Novice Kmetje v Ljubljano pripeljali mrtve živali in dosegli svoje #video #foto

Podobno kot v Sloveniji, kjer so konec aprila proti medvedom protestirali kmetje, včeraj pa nato nasprotniki odstrela teh divjih živali, se pravkar dogaja tudi v francoskih Pirenejih.

"Nismo si mislili, da bo medved prišel tako nizko"

Okrog 60 rejcev je po nedavnem napadu na drobnico, za katerega krivijo slovensko medvedko, protestiralo v mestu Pau. Menijo, da naseljevanje medvedov v Pireneje ni potrebno, in poudarjajo, da se jih ljudje bojijo. Strokovni pregled ovce je pokazal, da je bila ta žrtev medveda, zato bo rejec dobil odškodnino. "Nismo si mislili, da bi se ta medved lahko spustil tako blizu kmetij, na nadmorsko višino 800 metrov," je dejal rejec Jean-Marc Bengochea . "V 15 ali 20 dneh se bodo vse jate dvignile, na gorskih pašnikih bo veliko živali, zelo smo zaskrbljeni."

Prvi protest po pol leta

Protest rejcev je prvi po lanski jeseni, ko je francosko ministrstvo za okolje pripeljalo slovenski medvedki. Takrat so kmetje napovedovali blokado s cestnimi ovirami. Ministrstvo je zato medvedki izpustilo na skrivnem kraju. 

Več o zgodovini slovensko-francoskega medvedjega sodelovanja v člankih na spodnji povezavi in tudi v zgornjem videu.

medvedka sorita v pirenejih Novice Slovenski medvedki ostajata v Pirenejih #video Medved slovenske krvi Pyros v Španiji, februar 2016 Novice Ostareli slovenski žigolo v Pirenejih dobiva naslednika – iz Slovenije

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • uporabnik51 / 08.05.2019. ob 18:39 +4 0

    "Ni take je mladenke, kot naše je krvi dekle ..." (Prešeren, Zdravljica)

    +4 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin