Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 5. 2019,
9.09

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

4

Natisni članek

ZDA Japonska Kim Jong Un raketa Severna Koreja

Sobota, 4. 5. 2019, 9.09

4 leta, 11 mesecev

Severna Koreja izstrelila rakete proti Japonskemu morju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

4

Severna Koreja, 70 let | Po poročanju lokalnih medijev je šlo verjetno za preizkus rakete kratkega dosega. | Foto Reuters

Po poročanju lokalnih medijev je šlo verjetno za preizkus rakete kratkega dosega.

Foto: Reuters

Generalštab oboroženih sil Južne Koreje je sporočil, da je Severna Koreja danes zjutraj iz vzhodnega dela države v Japonsko morje izstrelila "več neidentificiranih projektilov kratkega dosega". To je prva tovrstna poteza države, ki ji vlada Kim Džong Un, po več kot letu dni. Domnevne rakete so letele do 200 kilometrov daleč in padle v morje.

Iz generalštaba so sprva sporočili, da je Pjongjang okoli 9. ure po lokalnem času izstrelil raketo kratkega dosega, nato pa, da je izstrelil "več neidentificiranih projektilov kratkega dosega". Po poročanju lokalnih medijev je šlo verjetno za preizkus rakete kratkega dosega.

Če bodo izstrelitve raket kratkega dosega potrjene, bo to prvi raketni preizkus Pjongjanga od novembra 2017, ko so izvedli preizkus medcelinske balistične rakete. Po tem preizkusu je Severna Koreja razglasila, da so njene jedrske zmogljivosti popolne, ter obnovila pogovore z Južno Korejo in ZDA. Lani, ko se je Kim prvič srečal s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v Singapurju, Severna Koreja ni izvedla nobenega raketnega ali jedrskega preizkusa.

Kim Džong Un
Novice Severna Koreja potrdila napovedano srečanje Kima s Putinom

To je prva tovrstna poteza države, ki ji vlada Kim Džong Un, po več kot letu dni.  | Foto: Reuters To je prva tovrstna poteza države, ki ji vlada Kim Džong Un, po več kot letu dni. Foto: Reuters Japonsko obrambno ministrstvo sporočilo, da država ni ogrožena

Projektile je po navedbah Seula Severna Koreja izstrelila s polotoka Hodo blizu vzhodnega obalnega mesta Vonsan v smeri severovzhoda. Leteli so od 70 do 200 kilometrov daleč proti Vzhodnemu morju, ki ga Tokio imenuje Japonsko morje, so dodali.

V Seulu so izpostavili, da skupaj z ZDA pozorno spremljajo ravnanje Severne Koreje. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je povedala, da so seznanjeni z ravnanjem Pjongjanga in da bodo še naprej spremljali razmere.

Japonsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so projektili padli daleč od japonske obale in da država ni ogrožena.

Kim Džong Un
Novice Kim napoveduje, da bo Severna Koreja vrnila udarec

Dan pred novimi izstrelitvami je zunanji minister Južne Koreje Kang Kjung Va izjavil, da mora Pjongjang pokazati jasno vidne, konkretne in bistvene ukrepe v smeri jedrske razorožitve, če želi doseči omilitev gospodarskih sankcij.

To vprašanje je bilo v središču februarskega vrha Kima in Trumpa v Hanoju, ko je Kim zahteval takojšnjo odpravo sankcij, a dogovora ni bilo, ker se jima ni uspelo dogovoriti, kaj naj v zameno stori Pjongjang.

Kim Džong Un
Novice Severna Koreja se je umaknila iz urada za zveze s Seulom

Okoli deset milijonov prebivalcev Severne Koreje ogroža lakota

Ta teden je sicer namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Čoe Son Hui opozoril Washington pred "neželenimi dogodki", če ne bo spremenil stališča do sankcij.

Severno Korejo sicer pesti resno pomanjkanje. Okoli deset milijonov prebivalcev ogroža lakota, potem ko je bila zaradi suše in drugih neugodnih vremenskih razmer zadnja letina najslabša v desetletju. Ravno v petek je Svetovni program za hrano opozoril, da so morali prebivalcem obrok hrane s 380 gramov zmanjšati na 300 gramov na dan in da bodo verjetno morali obroke še zmanjšati.

Južnokorejski analitik Ankit Panda sicer meni, da Kim z današnjim poskusom moratorija na raketne poskuse, ki si ga je sam postavil, ni kršil, saj se nanaša samo na medcelinske balistične rakete.

severna koreja
Novice Po neuspešnem pogovoru z ZDA Severna Koreja obnovila dejavnosti na izstrelišču
Donald Trump in Kim Džong Un
Novice Trump: Z denuklearizacijo bo Severna Koreja postala gospodarska sila
Severna Koreja, prebežniki
Novice Severna Koreja prosila ZN za pomoč zaradi pomanjkanja hrane
doping
Sportal Wada: Severna Koreja ne izpolnjuje dopinških standardov
Sham Alam
Novice Priznala krivdo za umor polbrata severnokorejskega voditelja
Ne spreglejte