Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2019,
10.57

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

6

Natisni članek

jedrsko orožje sankcije Donald Trump Kim Džong Un

Četrtek, 11. 4. 2019, 10.57

5 let

Kim napoveduje, da bo Severna Koreja vrnila udarec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

6

Kim Džong Un | Severnokorejski voditelj Kim Džong Un napoveduje, da bo Severna Koreja postala samooskrbna. | Foto Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un napoveduje, da bo Severna Koreja postala samooskrbna.

Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je sporočil, da bo Severna Koreja postala samooskrbna, s čimer bodo zadali udarec tistim, ki ji nalagajo sankcije. To so sicer prve izjave Kima po propadlem vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Hanoju v Vietnamu.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v sredo podrejenim v vladajoči Delavski stranki naložil, naj poskrbijo za samooskrbo države, s čimer je očitno želel pokazati, da se po propadlem februarskem srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom ne namerava ukloniti. Severna Koreja je glede na njegove besede sposobna izničiti učinek sankcij.

Sisi in Trump
Novice Trump v Beli hiši pohvalil egiptovskega kolega Sisija

Kim tokrat ni omenil jedrskega orožja in Trumpa

Vrh v Hanoju, na katerem sta Trump in Kim govorila o jedrski razorožitvi, se je brez dogovora končal tudi zato, ker je Pjongjang zahteval takojšnjo ustavitev sankcij. Trump bo danes v Beli hiši tudi v poskusu ponovnega zagona dialoga s Severno Korejo gostil južnokorejskega predsednika Mun Dže Ina.

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta februarja predčasno končala vrh obeh držav v Hanoju v Vietnamu. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta februarja predčasno končala vrh obeh držav v Hanoju v Vietnamu. Foto: Reuters

Kim je v sredo povedal še, da bo socialistično gospodarstvo zadalo "močan udarec sovražnim silam, ki so se s podplutimi očmi zaračunale, da lahko sankcije Severno Korejo spravijo na kolena". Severnokorejski voditelj pri tem ni omenil jedrskega orožja, prav tako ni kritiziral Trumpa.

Srečanje Donalda Trumpa in Kim Jong-una v Singapurju
Novice Trump in Kim Džong Un brez dogovora predčasno končujeta srečanje #video

ZDA in Severna Koreja izrazile pripravljenost na nadaljnje pogovore

Voditelja ZDA in Severne Koreje sta se prvič srečala junija lani in takrat podpisala precej nedoločen dogovor o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka. Ker se je njuno drugo srečanje predčasno končalo brez vsakršnega dogovora, so se nato pojavila ugibanja o prihodnosti nadaljnjega procesa jedrske razorožitve.

Obe strani sta sicer izrazili pripravljenost na nadaljnje pogovore. Trump je večkrat ponovil, da ohranja dobre odnose s Kimom in da je blokiral nove sankcije, ki so jih načrtovali za Pjongjang. Tudi Severna Koreja po neuspešnem vrhu ni kritizirala Trumpa, tudi ko je prejšnji mesec oznanila, da so sankcije "dejanje proti človečnosti, katerih cilj je uničiti moderno civilizacijo in družbo vrniti v srednji vek".

Ne spreglejte